Mehmet Mert

Mehmet Mert

13 saatte ne yapılır!

13 saatte ne yapılır!

Bir kişi aralıksız kaç saat aynı işi, sabit olduğu yerden yapabilir.
Hele bir de o iş bir ülkenin kaderini ilgilendiriyorsa.
78 milyon insanın sorumluluğu sırtınızdaysa.
Elinizde kamera, 3G bağlantısı cep telefonu ve iPad bilgisayar.
Masa başında.
Durmadan çekim yapacaksınız.
Yaptığınız çekimi sadece Türkiye değil dünya izleyecek.
Dünya televizyonları o çekimden istifade ederek haber yapacaklar.
Bir anlamda şu önemli spor müsabakalarında, onlarca ekibin en fazla 3-4 saat yaptığı işi siz tek başınıza yapacaksınız.
İşte bütün bunları yapmayı başarırsanız o an tüm gözler sizi izlemeye başlar.
Taraflı tarafsız her kesimin alkışını almasanız bile taktirini alırsınız.
İşte o an size bir takım ünvanlar yakıştırılır.
Kimine arsız, hırsız, huysuz, yüzsüz, fırıldak yakıştırmaları yapıldığı bu güzel ülkede size 'tek kişilik televizyon kanalı, Şeker TV' yakıştırmaları yapılır.
*
Evet doğru tahmin ettiniz, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker'in basının alınmadığı TBMM'de Yeni Anayasa görüşmelerini internet üzerinden canlı yayınladığından bahsediyorum.
Dün sabah Ali Şeker ile konuştuğumda, telefonun diğer ucunda; sesi kısılmış, öksüren, hapşıran, tıksıran, boğazı ağrıyan, en son gece 03.30'a kadar canlı yayın yapmasına rağmen, şu meşhur kürsünün parçalandığı anlarda kavganın tam ortasında olmasına rağmen, bir iki saatlik uyku sonrası yeniden kolları sıvayarak yeni bir canlı yayın hazırlığı yapan adeta bir savaşçının sesi vardı...
*
O Ali Şeker şunları aktarıyordu kamuoyuna; Ben zaten arada bir cep telefonundan falan kendi imkanalrımla sosyal medyadan canlı yayın yapıyordum.
Anayasa komisyonu süresince de buna devam ettim. Sonra bir baktık ki mevcut iktidar TBMM'ye kameraları sokmadı, gerçek gazetecileri sokmadı, televizyonlardan sadece meclis tv olarak internet üzerinden yayın yaptı, dolayısıyla artık bizim daha organize olarak yayın yapmamız bir mecburiyet oldu.
Hemen partinin emrine soktuğumuz son sistem tam donanımlı bir kamera satın aldık. 3G ve Halk TV'den de temin ettiğimiz canlı yayın aparatlarıyla,periscope.tv/draliseker adresinden canlı yayınlara başladık.
Yayınlarımız son derece kaliteli çekildiği için BBC, CNN International gibi dünya televizyonları zaman zaman haber için bizim yayınlardan istifade ediyorlar.
Periscope.tv Genel Müdürü beni arayarak yayınları milyonların izlediğini ve bir çok ulusal kanaldan daha fazla izleyiciye ulaştığını iletti.
Amacımız halkta gerçekleri olduğu gibi sunmak. Türkiye'nin bütün insanlarını ilgilendiren bir Anayasa değişikliği görüşmeleri var ve bu görüşmeler, oylamalar halktan saklanmaya çalışılıyor. Evet belki yayıncılık bizim asıl görevimiz değil ama bu ülkede gerçek gazetecilerin görevleri engellendiği için bizler bir anlamda o kişilerin de görevini, kamu adına yapmaya çalışıyoruz.
Taktir edersiniz ki 12-13 saat yayın yapmak çok zor. Ama olsun. Biz cumhuriyet değerlerini ileriye taşımak için, yarınlarımıza daha modern, daha şeffaf, daha güçlü bir Türkiye bırakmak için yola çıktık. Gerekirse son nefesimize kadar bu uğurda görev yapmaya devam edeceğiz.
*
TRT bile zaman zaman yayına kapatıyor. Güvenlik kamerası gibi kamera koyuyorlar bazen, onu da normal televizyondan değil, internetten yayın yapıyorlar.
Biz son derece kaliteli, sansürsüz ve sağlıklı yayın yapıyoruz.
Üstelik bu yayınlarımızda bütün siyasi partilere eşit davranıyoruz.
Bütün milletvekillerinin konuşmalarına aralıksız yer veriyoruz.
Hatta zaman zaman; 'Ben hiç CHP'ye oy vermedim ama bu davranışınız, yani bu uygulamanız son derece doğru bir davranış' diyen ya da mesaj ileten başka partili insanlarla da karşılaşıyoruz....
*
Evet, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker (bundan böyle namı diğer; Şeker TV kurucusu ve sahibi) bunları iletti bizim aracılığımızla.
Ve şimdiye kadar 35 saat canlı yayın yaptığını kısmet olursa, bir anlamda sansüre devam edilirse yayıncılığına da devam edeceğini belirtti.
Biz ne diyorduk.
Bir kişi 13 saatte ne yapabilir?
Bakın mesela '13 Saat' diye; Michael Bay'in yönetmenliğini üstlendiği, 2012 yılında Libya'nın Bingazi şehrinde bulunan Amerikan üssüne yapılan saldırıyı konu alan bir film var. Başrollerini John Krasinski, Dominic Fumusa, Max Martini'n paylaştığı filmde 13 saatte Bingazi'nin Gizli Askerleri neler yapıyormuş bir bakın.
*
13 saatte ben ne yaparım diye bir bakayım.
Mesela memleketim Kars buradan tam 1700 km uzakta. 2000 yılında 12 saatte özel aracımla bu yolu almışlığım var ama kimseye inandıramıyorum.
Şimdiki gibi internet ortamı olsaydı belki isbatta zorlanmazdım.
13 saatte uçak galiba dünyanın etrafında bir tur atmasa bile dünyayı yarılayabilir.
13 saatte aynı yatakta sürekli uyuyan bir adam ertesi gün uyandığında yüz gündür uyuduğunu hissedebilir.
13 saatte yaya yürüyen bir adam halsiz düşmez ise şayet, İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna gidebilir.
Kısaca 13 saatte belki çok şey olur veya çok şey yapılır.
Fakat; 13 saatlik bir yerden, elinde 3G cep telefon bağlantısı, tablet bilgisayar ve tam donanımlı kamera olarak tek başına canlı yayın yapan şimdilik sadece; CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker var elimizde...
Yeni birisi gelene kadar, rekortmene iyi davranalım ve periscope.tv/draliseker adresinden canlı yayınları kaçırmayalım...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi