8 Haziran Sabahıyla İlgili 4 Senaryo ve 4 Muhtemel Sonuç

8 Haziran Sabahıyla İlgili 4 Senaryo ve 4 Muhtemel Sonuç
Genel seçimlere sayılı günler kala Radikal gazetesinden Murat Yetkin, 4 senaryo ve 4 muhtemel sonucu kaleme aldı.
Türkiye 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere kilitlenirken, Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin 8 Haziran sabahı ortaya çıkacak 4 senaryo ve bunların ortaya çıkaracağı 4 muhtemel sonucu kaleme aldı.
7 Haziran seçimlerini 50 küsür yılın en önemli seçimi olarak nitelendiren Yetkin, "Bunun sebebi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimin hedefini yeni parlamento ve hükümet kurulmasından öteye, ona güçlü başkanlık sistemi getirecek bir Anayasayı sağlayacak Meclis çoğunluğu olarak ilan etmiş olması. 'Ben parti adı vermiyorum' dese de Başbakan Ahmet Davutoğlu'na emanet ettiği AK Parti'den bunu beklediği apaçık ortada, baksanıza CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çiftçiye mazot vaadine bile AK Parti'nin başındaki Davutoğlu'dan önce Erdoğan cevap veriyor" ifadelerini kullandı.

İşte Yetkin'in yazısındaki 4 senaryo ve 4 muhtemel sonuç;

"İşte size en merak edilen dört senaryo; örneğin önceki iki seçime bakarak CHP'yi yüzde 26, MHP'yi yüzde 14 zemininde var sayarak yapılacak tahminlerde şöyle oluşabilir:

1- HDP yüzde 10'u bulursa, CHP, MHP ve HDP'den herhangi ikisinin oylarını birer puan artırması AK Parti'yi yüzde 42 sınırına yaklaştırır ve 276 sandalyeyi bulup destek almadan hükümet kurmasını imkânsız kılabilir.

2- HDP yüzde 10'u bulursa, CHP ve MHP'nin oylarında hiç artış olmasa dahi AK Parti'nin Erdoğan'ın istediği Anayasayı –bırakalım Meclis'ten geçirmeyi- halkoyuna taşıyacak 330 oyu bulması imkânsız hale gelir.

3- HDP yüzde 10'a ulaşamaz ise, AK Parti hükümetinin kurulamaması için CHP'nin yüzde 30'un üzerine çıkması, MHP'nin yüzde 20'yi yakalaması gerekiyor ki şu ana dek yayınlanan ciddi anketler böyle bir sonuç göstermiyor.

4- HDP yüzde 10'a ulaşamaz ise (yine de HDP, SP+BBP ve diğerlerinin toplam yüzde 7'den fazla alabileceği yönündeki gerçekçi varsayımla) CHP ve MHP oylarını hiç artıramasa dahi, AK Parti'nin 330 sandalyeye ulaşması ve Erdoğan'a istediği süper başkanlığı vermesi mümkün görünmüyor.

Bu tablodan çıkan birkaç sonuç var:

1- HDP'nin durumu hâlâ ortada olduğu için kesin senaryolar kurulamıyor.

2- HDP yüzde 10'u bulursa AK Parti'nin yüzde 42'nin altına düşmesi tek başına hükümet kuramaması demektir.

3- Bu tabloda yalnızca HDP'nin yüzde 10'u bulması yetmez, CHP'nin ve MHP'nin de yüzde 26 ve 14 temellerinin üzerine puan koyması gerekir.

4- HDP barajı geçse de geçmese de AK Parti'nin yüzde 45'in altında alması Erdoğan'ın süper-başkanlık hedefini tutturamayacağı anlamına gelir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.