AK Parti Koalisyon İçin Kapıyı Çalacak

AK Parti Koalisyon İçin Kapıyı Çalacak
CHP'nin hazırlattığı, "HDP'nin barajı geçtiği" simülasyonlardan AK Parti tek başına iktidar çıkamıyor. Koalisyon durumunda ise en güçlü ortak CHP.
CHP tarafından 2011 genel ve 2014 yerel seçimleri baz alınıp, son dönem kamuoyu araştırmaları ile karşılaştırmalı yapılan ve HDP'nin barajı aştığı simülasyonlarda, AK Parti'nin tek başına iktidar olması da "başkanlık sistemi" de mümkün görünmüyor. MHP ile HDP'nin "aynı koalisyonda yer almayacağı" varsayımı dikkate alınırsa, hemen her simülasyonda AK Parti; koalisyonun "büyük ortağı" pozisyonunda görünüyor.

EN GÜÇLÜ KOALİSYON İÇİN CHP

AK Parti, ayrı ayrı 3 parti ile koalisyon yapabilirken, "büyük koalisyon" olarak da adlandırılabilecek en "güçlü koalisyon" için CHP'nin kapısını çalmak durumunda görünüyor.

ARAŞTIRMALAR KOALİSYONU İŞARET EDİYOR

Ulusal ve uluslarararası kamuoyu şirketlerinin, 7 Haziran genel seçimine dönük simülasyonları, "Koalisyon krizdir, kâbustur" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "korktuğu senaryo"yu, yani koalisyonu işaret ediyor. Erdoğan'ın "başkanlık" için istediği 400 milletvekili sayısına ulaşılması ise "en iyimser" tahminlerde bile mümkün görünmüyor.

2011 genel ve 2014 yerel seçimleri baz alınıp, son dönem kamuoyu araştırmaları ile karşılaştırmalı yapılan ve HDP'nin barajı aştığı simülasyonlar, AK Parti'ye tek başına iktidar şansı tanımıyor.

CHP'NİN SİMÜLASYONU

Ulusal ve uluslararası ölçekte hazırlanan kamuoyu yoklamalarını yakından izleyen CHP, 7 Haziran seçimlerine dönük çeşitli oy oranlarını baz alarak simülasyonlar hazırlattı. CHP'ye yapılan ve sık sık güncellenen simülasyon sunumlarında 2011 genel seçimleri ve 2014 yerel seçim sonuçlarındaki tablo da dikkate alınarak çıkarılabilecek milletvekili sayıları hesaplandı.

Buna göre 2011 genel seçimlerinde yüzde 49.8 oy oranıyla 326 millevtekili çıkaran AK Parti, 2014 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 43.4 oyla ancak 277 milletvekili çıkarabiliyordu ve kılpayı da iktidar olsa tek başına iktidar olabiliyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.