Dananın kuyruğu kopacak

Dananın kuyruğu kopacak
CHP'de yıllar sonra gelen ön seçim sandığıyla partide bir çok şeyin değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak parti içindeki üye dengeleri, hemşehricilik, etnik kökene dayalı dayanışmalar sıralamayı etkileyecek. Katılımın yüksek olması durumunda is

7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde milletvekilliği adaylarının belirlenmesi amacıyla CHP 29 Mart sabahı İstanbul'da da önseçim yapacak. Kıyasıya yarışın yaşanacağı önseçimde İstanbul’da 3 ayrı bölgede aralarında mevcut milletvekillerinin yanı sıra gazeteci, sanatçı ve eski siyasetçilerinde bulunduğu 409 aday adayı kesin listeye girmek için oy isteyecek.

 

Fermuar sistemi

CHP İstanbul’da 29 Mart sabahı milletvekilliği adaylarının isimlerinin kesinleşmesi amacıyla 39 ilçede 44 okulda sandıklar kurulacak. Toplamda 230 bin üyenin oy kullanacağı seçimlerde fermuar sistemi uygulanacak. Önseçimde listelerdeki 1, 3, 5 ve 7. sıraları genel merkez kontenjanına ayırılırken, 2, 4, 6, 8 ve sonraki sıralar için ise önseçimden çıkan adayların isimleri yer alacak. 5 Nisan’da toplanacak olan Parti Meclisi’nde kontenjan adaylarının da belirlenmesi ile listelere son şekil verilerek 7 Nisan’da YSK’ye sunulacak.

Kılıçdaroğlu uyardı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; ön seçim sürecinde partilileri bir  çok kez uyardı. Kılıçdaroğlu, üyeler yaptığı çağrılarında, ön seçimlerde pariye katılan yeni yüzlere gençler ve kadınlar öncelik tanınmasını istedi. Kılıçdaroğlu, partiyi daha ileri noktalara götürecek isimlere de yer verilmesi çağrısında bulundu.

Karayalçın'dan üyelere çağrı

CHP  İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın İstanbul'da  409 aday için sayıları 230 bine ulaşan parti üyesinin sandık başında olacağını vurguladı. Karayalçın, tüm üyelere çağrıda bulunarak Pazar günü mutlaka oy kullanmalarını istedi. İl Başkanı Murat Karayalçın  açıklamalarında şunları söyledi:

"Aday adaylarımızın tümü yol arkadaşlarımız , partili kardeşlerimizdir. Onlar bizi ve partimizin düşüncelerini temsil etmek için yarışıyorlar. Bizim onlara karşı sorumluluğumuz, bu yarışın, eşit koşullarda ve hakkaniyet kuralları içinde  yapılmasını sağlamak olmalıdır."

 

Mustafa Sarıgül iddialı

 

İstanbul 2. Bölge'nin önde gelen isimi Mustafa Sarıgül, “Cumhuriyet Halk Parti’mizin önseçimden büyük bir başarı ile çıkacağına inanıyorum” dedi. Mustafa Sarıgül, “Sonuç olarak seçimde kim kazanırsa kazansın Pazar günü önseçimde kazanan demokrasi olacaktır, kazanan Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır." şeklinde konuştu.

 

İstanbul'da vekiller ortada yok

 

İstanbul 1. Bölge'de Mahmut Tanal, Celal Dinçer, Osman Korutürk, Kadir Gökmen Öğüt, Nur Serter, 2. Bölge'de  Aykut Erdoğdu, Melda Onur, Haluk Eyidoğan, 3.Bölge'de ise Denizli milletvekili İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi kendilerini örgüte emanet eden milletvekilleri oldu. Diğer vekiller ve genel başkan yardımcıları ise Kontenjan başvurusunda bulundu.

 

1. bölgede tanıdık isimler

Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartel, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli,Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar ilçelerini kapsayan 1. bölgede 95 bin üye 170 aday adayı için oy kullanacak. 2011 yılında gerçekleştirilen seçimlerde 11 milletvekilliği çıkaran CHP’de mevcut milletvekilleri Mahmut Tanal, Celal Dinçer, Osman Korutürk, Kadir Gökmen Öğüt, Nur Serter’in yanı sıra eski Çalışma Bakanı Mustafa Kul, eski milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, 68 kuşağından Bozkurt Nuhoğlu, eski İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP PM üyesi Ali Özcan, eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, eski Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Kartal Cemevi Başkanı İsmail Saçlı, öğretim üyesi Tolga Yarman ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi gibi isimler milletvekili adayı olabilmek için yarışacak.

 

2. Bölge'de Mustafa Sarıgül faktörü

Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kâğıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu’ndan oluşan 2. bölgede ise 63 bin partili oykullanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den önseçime girme kararının ardından bu bölgede 113 aday adayı vekillik için üyelerin karşısına çıkacak. Genel merkeze yakınlığıyla bilinen mevcut milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Melda Onur, Haluk Eyidoğan ve MYK üyesi Ercan Karakaş’ın yanı sıra eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Çetin Soysal, Albay Dursun Çiçek, Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarından Seyfullah Beysülen, Taksim Dayanışması’ndan Cem Tüzün, Toplumsal Bellek Platformu’ndan Saniye Yurdakul, Şinasi Öktem, Mehmet Sevigen, Didem Engin, Hakan Atalay, Zeynel Öztürk ve Dursun Bulut gibi isimler listelerde yer almak için yarışacak.

3. Bölge sakin geçecek

Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerini kapsayan 3. bölgede ise 126 aday adayı yarışacak. 72 bin üyenin oy kullanacağı önseçimde Denizli milletvekili İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi, , Op.Dr. Ali Şeker, Kemal Çebi,  Ali Ulvi Gökbulak, Sibel Özdemir, Efkan Bolaç,  Zeynel Emre, Hüseyin Özkahraman ön planda görülen isimler arasında yer alıyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.