İki ayrı seçim anketi iki farklı sonuç

İki ayrı seçim anketi iki farklı sonuç
MAK anket şirketine göre AK Parti'nin oy oranı yükselirken HDP barajı geçemiyor. Sonar'a göre ise HDP barajı geçerken AK Parti'nin oy oranı düşüyor.
MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, 2015 seçimleri son seçim anket sonuçlarının verilerini açıkladı. Ak Parti yine açık ara önede görünürken HDP bu oranlara göre barajı geçemiyor.
MAK Danışmanlık son genel seçim anket sonuçlarını dün akşam Habertürk canlı yayınında açıkladı. AK Parti yüzde 45,15 ile birinci olurken HDP yine baraj altında görülüyor.

18-25 Nisan 2015 tarihinde MAK Araştırma, kendi finanse ettiği çalışmasında 38 Büyükşehir ve 17 ilde 5400 kişiyle anketyaptı. "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna kararsızlar dağıtıldıktan sonra oy tablosu ortaya çıktı.

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, bir önceki ay yaptıkları ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti'yi giden oylarda küçük bir düşüş gördüklerini, HDP'de küçük çaplı artış gördüklerini söyledi.

Saadet ve BBP'nin ittifakı sonrası küçük bir sinerji oluşturduklarını belirten Kulat, bir ay önceki ankete göre bu partilerin oy oranının yüzde 2'lerden yüzde 4,15'e çıktığını açıkladı.

AK Parti: Yüzde 45,15

CHP: Yüzde 24,79

MHP: Yüzde 15,25

HDP: Yüzde 9,15

Milli İttifak: Yüzde 4,15

SONAR'IN ANKET SONUÇLARI

SONAR'ın açıkladığı son seçim anket sonuçlarına göre ise HDP barajı aşacak, AK Parti'nin oyu yüzde 43, CHP'nin oyu ise düştü: Yüzde 26

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı, partilerin oy oranlarını açıkladı. AK Parti'nin oy oranın yüzde 43 olduğunu söyleyen Bayrakçı, HDP'nin ise baraj sınırında olduğunu kaydetti. Bayrakçı, MHP'nin yüzde 18'lik oy oranında ise ısrarlı.

AK Parti'nin oy oranının yüzde ilk yaptıkları anketlere göre yüzde 38'lerden 43'e yükseldiğini söyleyen Bayrakçı, CHP'nin ise yüzde 26.1'e gerilediğini söyledi

KOALİSYON HESAPLARI VAR

Siyasi partilerin özellikle muhalefet cephesinin ekonomik vaatlerinin toplumda geniş yankı bulduğunu; ancak seçmenin bunlarla çok ilgilenmediğini kaydeden Bayrakçı, koalisyon kurulması halinde bu vaatlerin yerine getirilmesinin güç olduğunu söyledi.

HDP VE MHP YÜKSELİYOR

HDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bugüne kadar sürekli oyunu  artırdığını iddia eden Bayrakçı, HDP'nin barajı aşacağına inandığını söyledi.

İşte Bayrakçı'nın o sözleri;

"Demirtaş çok başarılı diyoruz, barajı geçer diyoruz, evet! Bunların hepsi evet. Bana da sorsanız 9.6'da olsa, 9.9'da çıksa bana göre de HDP barajı açar. Buradaki ilginç nokta şu: MHP'nin oy artışı, seçim beyannamesiyle ilgili değil. HDP'nin oy artışıyla birlikte MHP'de artıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş 9 küsur aldı, o günden bu yana MHP pirim yapıyor.

"HDP, MHP'Yİ YÜKSELTİYOR"

HDP yükseliyor, doğal olarak MHP'de yükseliyor. Birleşik Kaplar Teorisi gibi bir şey. Ben 4-5 ay önce yine bu programda MHP yüzde 18'in altında alırsa ben bu mesleği bırakacağımı söylemiştim. Bazı arkadaşlar o dönemde 13-15 buluyorlardı. Bu arada 17.8 alırsa da bu farktan dolayı bırak diyen olursa da gülerim ama 19'da alabilir.

"CHP SORGULANMALI"

HDP yükseldikçe, bu fikir yükseldikçe karşısında en sert duran yükseliyor. Mesela Cumhurbaşkanı'nın Çanakkale filmi var. İzledim gayet başarılı olmuş, duygulandım. Olmaz ama. HDP'nin yükseldiği bir ortamda milliyetçi oyların gidip bakacağı yer MHP'dir. Çünkü çok net bir tavrı var. Bu on senedir var. MHP'nin oy yükseltmesi gayet normal. Çok ilginçtir tüm muhalefet oy artırmış. HDP oyunu artırmış, MHP artırmış. Burada ilginç olan eğer bu rakamlar çıkarsa, CHP için bir sorgulama dönemi başlamalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.