Oyuna gelmemek için herkes 'oy'ların başında

Oyuna gelmemek için herkes 'oy'ların başında
Seçimlerde 120 bin gönüllü, Oy ve Ötesi için çalışacak. Türkiye’nin Oyları ise 51 şehirde sandık başında.
7 Haziran seçimlerinde sandık güvenliği ve kullanılan oyların şeffaf bir şekilde sayılması için tarafsız, her görüşten vatandaşların olduğu platformlar örgütleniyor. 
Müşahitler eğitiliyor

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri, Yalova’da tekrarlanan yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye’nin tanıdığı Oy ve Ötesi bir yıl önce dernekleşti. VATAN’a konuşan Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sercan Çelebi 7 Haziran’da neler yapacaklarını ve nasıl hazırlandıklarını şöyle anlattı: “Biz nüfus yoğunluğuna göre belirlediğimiz ve Türkiye’de oyların yüzde 62’sinin kullanıldığı 45 ilde ve 162 ilçede örgütleniyoruz. Bunun için yüz yüze toplantılar, müşahit eğitimleri ve yerel ekipler kuruyoruz. Yaptığımız iki önemli şey var. Biri sandık başında müşahit olma, diğeri ise ‘arka tarafta’ tutulan tutanakların teyit edilmesi. Hem oylar kullanılırken yasal çerçevenin dışına çıkılırsa müdahil oluyoruz. Hem de oy tutanaklarının birleştiren kendine özgü özel yazılımımızla bütün sandıklardaki sonuçları birleştirerek bunları YSK’nın yayınladığı sonuçlarla karşılaştırıyoruz. Başında olduğumuz sandık sonuçlarını da dakikası dakikasına internet sitemizde yayınlayacağız.”
120 bin gönüllü

Sercan Çelebi gönüllü başvurularını beklediklerini belirtiyor: “Oy ve Ötesi’nin sonuçları kamuoyuna ve tüm siyasi partilere açık. Bizim derdimiz siyasi partilerden bağımsız olarak sistemle ilgili. Sonuçları ne olursa olsun bu işin doğru düzgün ve herkesin onay verdiği bir süreçten geçerek yapılmasıdır. Bugüne kadar 45 binden fazla gönüllü Oy ve Ötesi’nin mutfağından geçti. Bu insanlar eğitim aldı ve sandık başında görev yaptı. 7 Haziran için hedeflediğimiz 106 bin sandıkta bu sayının 120 bin olması gerekiyor.”

Türkiye’nin Oyları


Türkiye’nin Oyları Platformu da tamamen vatandaşlarca farklı şehirlerde bir araya gelinerek ortaya çıkan bir hareket. Bu yolda ilk başlangıcı Ankara’nın Oyları Platformu yaptı. 30 Mart Yerel Seçimlerinde tuttukları tutanaklarla bir çoğu kabul edilen itirazlarda bulunan Ankara’nın Oyları’nın başarısı 51 ilde karşılık buldu. İzmir’in Oyları, Antalya’nın Oyları, Balıkesir’in Oyları gibi şehirlerde yaşayan vatandaşlar Facebook üzerinden bir araya gelerek sandık başında müşahitlik yapıyor ve tutanakları takip ediyor.

Yurtdışında 3 milyon oy

Gurbetin Oyları ise 10 ülkede var. Ankara’nın Oyları ekibi yine online olarak bu ülkelerdeki vatandaşlara eğitimler verdi. Gurbetin Oyları Almanya, Hollanda, ABD, İngiltere, İsviçre, Kanada, Avusturya, Belçika’nın aralarında bulunduğu yaklaşık 3 milyon seçmenin oyuna sahip çıkacak. 

Mobil avukatlar hazır bekliyor!

Ankara’nın Oyları sözcüsü Burcu Akçaru şunları söyledi: “Şu anda Ankara’daki 10 bin 770 sandık için yaklaşık 4 bin gönüllümüz var. 7 bin gönüllüye daha ihtiyacımız var. Biz diğer şehirlerdeki arkadaşlara eğitim ve teknolojik altyapı konusunda destek veriyoruz. Bütün partilere eşit mesafedeyiz. Seçim günü Ankara’da 50 araçta içinde en az bir avukatın bulunduğu gezici ekiplerimiz olacak. Gezici ekibimiz hemen şikayetin olduğu sandığa giderek müdahil oluyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.