Aydın Yavuz

Aydın Yavuz

AKP DEMOKRAT MI?

AKP DEMOKRAT MI?

Siz bunların,”kimsenin hayat tarzına karışmıyoruz”dediğine bakmayın.Yalan bu.Bunlar ülkedeki çağdaş yaşam biçimini,medeni hayatı ve giyim tarzını değiştirmek,memlekette ilkel bir düzen kurmak için gizli-açık var güçleriyle çalışıyorlar.Artık gizli ajandalarını gizlemiyorlar.Faaliyetlerini üç yolla yapıyorlar.Kamu kurumlarında dayatmayla,sokakta mahalle baskısıyla,özel hayatlarında özendirmeyle.

Bunlardan en tehlikelisi ve en hukuksuz olanı, kamu kurumlarında yasa ve yönetmeliklerle sağlanmaya  çalışılan gerici düzen kurma çabalarıdır.Bunun için işe okullardan başladılar.”Dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz” diyerek on yaşındaki kız öğrencilerin derslere türbanla girmeleri sağlanırken,medeni giyim tarzını seçen kızların kısa kolla bile okula gelmeleri,okul bahçesinde erkek arkadaşlarıyla dolaşmaları  yasaklandı.

Yasa ve yönetmelik değişiklikleriyle,mahalle baskısıyla ve özendirmeyle öyle bir iklim yaratıldı ki ülkede,kısa zamanda Atatürk Türkiyesi tanınmaz hale geldi.Çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkma umutlarını tümden yitirmeseler de insanlar derin kaygılar duymaya,İran gibi olma korkusu yaşamaya başladılar.”İleri demokrasi getireceğiz,kimsenin yaşam biçimine müdahale etmeyeceğiz”nutukları atan iktidara hiç güven kalmadı.

Bir örnek: Rmazanda Denizli Valisi ilçeleri ziyarete çıkıyor.Honaz Kaymakamlığı’nda halkla söyleşirken,gazetecilerden biri,Kaymakamlık görevlilerinden su rica ediyor.Görevli harekete geçmeden Kaymakam gazeteciyi,”ramazanda Kaymakamlığımızda yeme-içme yasağı var”diye tersliyor.Gazeteci karşılık vermiyor.Hayretini belirtir bir ifade takınıyor. Kaymakam ses tonunu biraz daha yükselterek,”durum bu” deyip konuyu kapatıyor.

Kaymakamla gazeteci arasındaki bu ilginç diyaloğu Vali sessizce izliyor.Olaya müdahil olmuyor,tek söz etmiyor.Kaymakam da Valinin huzurunda olduğunu hiç hesaba katmıyor.
90 yıllık Cumhuriyet Türkiye’sinde Denizli Honaz’da bir kamu kurumunda bu dönemde yaşanan bu olay tarihe not olarak geçerken,Cumhuriyetin savunucularına,aydınlarına,yurttaşlara, geleceğe dair hayaller kurmak,Cumhurbaşkanlığı seçimlerini düşünmek kalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aydın Yavuz Arşivi