Mehmet Mert

Mehmet Mert

Alamanya bizi yazmış!

Alamanya bizi yazmış!

Fetullah Gülen cemaatinin yayın organı olarak bilinen Deutsch- Türkische Nachrichten (Almanca- Türkçe Haberler) isimli internet sitesi Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın kumar olayını yazdı.

17 Nisan 2015 Cuma günü http://www.deutsch-tuerkische-nachrichten.de adresi ile online olarak yayın yapan haber sitesinde yayınlanan haberde fazla yorum yapılmadan Gazete İstanbul’da ve Akşam gazetesinde yayınlanan şekli ile verilmiş haber.

Nedense haberde Akşam gazetesi dışında bir de bölgesel gazete olarak Bakırköy gazetesi adı geçmekte. Zannediyorum burada Gazete İstanbul’dan bahsedilmek istenmiş ama İstanbul denince bölgemiz ilçeleri fazla akla gelmediği için Bakırköy adı konmuş habere.

Haberi ya kaleme alan muhabir veya haber fotoğrafını gönderen kişi her kim ise haberin kahramanlarından CHP Meclis Üyesi Ünal Doğrul’un facebook arkadaşı olduğu da görünmekte.

 

***

Dediğim gibi haber bizlerde yayınlandığı gibi yayınlanmış. İşte haberin kısa özeti:

İstanbul'un Silivri ilçesi Belediye Başkanı Özcan Işıklar belediyenin vergileri ile  Bulgaristan'a düzenli olarak lüks kumarhanede kumar oynamak için gitmekle suçlanıyor.

CHP’li politikacı Ünal Doğrul, aynı partiden Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın kumar skandalını ortaya çıkardı ve bölgesel gazete Bakırköy Gazetesi bu durumu yayınladı.

Ünal Doğrul Facebook hesabından, Özcan Işıklar’a ait 34 zlg .., plakalı Audi marka arabanın lüks casino önünde park halinde fotoğrafını yayınladı.

Bu durum Akşam gazetesinde CHP İstanbul’da bir parti içi anlaşmazlık skandalı olarak yansıdı.

***

Yirmi yılı aşkın bu mesleğin içerisindeyim. Bölgemizdeki gelişmelerin ülke dışı yayın organlarında yayınlanmasına pek alışık olmadığımı söylemeliyim.

Her ne kadar Deutsch- Türkische Nachrichten haber sitesi fazla okunan gazete olmamakla beraber zaman zaman tartışmalı haberlere de imza atmış olsa, bir cemaat yayın organı sayılsa da kusura bakmayın ama oralarda habercilik anlayışı bizdeki gibi değil.

Biz de bir haberin, içeriği, niteliği, uncun kime dokunduğu, kimi koruduğu, neye hizmet ettiği hesaplanmadan, hatta - bu tespitime kızanlar olacaktır belki – o durumun haber değeri taşıyıp taşımadığı bile tartışılmadan pat diye yayın organlarımıza konulur.

En baba yayın organımızda da bu böyledir, en basit şekilde yayınlanan yerel yayınlarda da.

Avrupa’da ise durum daha farklı.

Onların gerek oto sansür olayı gerek mesleki denetim organları daha farklı ve daha sağlıklı bir şekilde işlemekte.

En küçük yayın organlarında yayınlanan haberler bile büyük önem ve sorumluluk değeri taşımaktadır.

***

Hiç unutmam yıllar önce espri olsun diye bir müzisyen arkadaşımı haber yapmıştım.

Hatta bana bağlama dersi vermişti.

Biz de bu derslerden esinlenerek arkadaşı süsleye püsleye bir haber yapmışız ki sormayın.

Arkadaşın yolu Hollanda’ya düşüyor.

Orada ünlü bir gazinoya sahne-iş başvurusu yapıyor.

Referans olarak da benim yazdığım haberi gösteriyor.

Adamlar oradan ulaştılar bana.
Bu haberi gerçekten yayınlayıp yayınlamadığımızı sordular.

Evet diyince bizim müzisyeni assolist olarak sahneye çıkarmışlardı ve müzisyen arkadaş bana özel teşekküre gelmişti.

***

Dün, Deutsch- Türkische Nachrichten haber sitesinde Işıklar’ın kumarhane haberini okuduğumda hemen aklıma bu durum geldi.

Bizde olsa yaz haberi haber sitene. Gelen baskıya veya azıcık yeşeren kağıt parçasına boyun ay. Kaldır haberi haber sitesinden.

Hele hele Silivri’de son günlerde bunun örnekleri çoğaldı ya neyse.

Şimdi buradan iddia ediyorum.

Değil gelen baskılar, yeşil renkli kağıt parçaları, bu haberi mahkeme kararı bile Deutsch- Türkische Nachrichten haber sitesinden kaldıramaz.

Bekleyip göreceğiz.



Neyse işte gelelim konumuza.

Belli ki bu haberi kaleme alan muhabirin haber birkaç açıdan dikkatini çekmiş.

Haber sitesi Fetullah Gülen cemaatinin yayın organı olarak bilindiğinden burada akıllara haber üzerinden CHP’ye vurmak gelmemeli.

Habere fazla yorum yapılmadan verilmesi de akıllara fazla şey getirmemeli.

Facebook sosyal medya sitesinden ekran görüntüsü alındığında açıkça görüldüğü üzere haber ya ısmarlama haber olmuş veya haber sitesi muhabiri bölgemizi yakından takip etmekte.

Bence haberin bu sitede yayınlanmasının en büyük faktörü; bir belediye başkanının kumar oynama alışkanlığının normal bir şey olmadığının vurgulanmaya çalışılması ve bu durumun da kendi partilisi tarafından ortaya çıkarılması olmasıdır.

Başka söze gerek yok.

Umarım yurt dışı yayınlarda ülkemiz ve milletimiz adına daha olumlu haberler ile gündeme gelmeyi de başarırız.

Tamam belki bu haber bazılarını sevindirebilir ama açıkçası ben Silivri ve Silivrililer adına üzüldüğümüz ifade etmeliyim.
Gerek iki aynı partili politikacının bir birinin açığını yakalamaya çalışması, gerek bir belediye başkanının kumar gibi hiçbir tutulur yanı olmayan alışkanlıkla suçlanıyor olması ve gerek ise bu durumun çok geniş kesimlerce tartışılıyor ve konuşuluyor olmasının hiçbir açıdan o ilçe insanlarına  faydası olduğunu düşünmüyorum.

Umarım daha olumlu haberler ile bölgemizi ve ülkemizi dünyaya tanıtma fırsatlarımız olur.

İyi haftalar…


Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi