Baki Çiftçi

Baki Çiftçi

Albatros ve CHP-AKP itifakı

Albatros ve CHP-AKP itifakı

Türkiye tarihinin önemli kırılma zamanları vardır. Özetle,kuruluş,1925 Takriri Sükun Kanunu,Dersim Kırımı, 2. Dünya savaşı  kıtlık yılları, çok partili döneme geçiş,1960 darbesi ve yeni anayasa, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi,12 Mart 1971  faşist darbesi,12 Eylül faşist darbesi, 24 ocak 1980 liberal ekonomik model ve özelleştirmeler, 12 Eylül ve Özal’la başlayan “Yeşil Sermaye Düzenine” geçiş , 30 yıldan fazladır süregelen Kürt sorunu  kanlı çatışmalı süreç ve AKP dönemi ve büyük GEZİ DİRENİŞİ.
Kırılma dönemlerini daha fazla çoğaltmak mümkün ama benim ilk aklıma gelenler bunlar.Her dönemin  galipleri ve mağlupları arasındaki büyük kavganın temelinde mülk ve servetin paylaşımındaki çatışmalar, zaman zaman pasif ,zaman zamanda kanlı  tarihin ardıllarıyız. 
Emek –Sermaye arasında ki tarihsel uzlaşmaz ilişki, demokrasi ve karşıtları arasındaki zıtlar mücadelesinin  bu günki görünürleri;insan hakları,doğa ve çevre,kimlikler üzerinden hak mücadeleleri olsa da  esasen yeryüzü doğal varlıklarını ve üretimden doğan artı değerin kısaca ekmeğin ve iktidarların paylaşılmasından doğan çelişkilerin  ortaya çıkardığı küresel ölçekteki çatışmalardır.

Benim yazmak istediğim  konu daha “yerel” olması yukarıda özetin özeti olarak açıklamaya  çalıştığım ulusal ve uluslararası çatışmalardan bağımsız  değildir. Siyasi, sosyal,ekonomik ve ideolojik  saflaşmanın kimin nerede durduğunu belirleyen kültürel alt yapıyla ilgilidir.
Bir belediye başkanının  kentrantı üzerinden aynı partiden bir  milletvekiline “yalancı”, “koltuğumda gözü var” ithamı, mülk ve servet paylaşımıyla doğrudan ilgilidir. Ben bu tartışmanın bir tarafı değilim. Onlar mensubu bulundukları parti içi sorunlarını kamuoyu önünde bu kadar düşmanca aleni  tartışmaya açık etmişlerse, biz her bir yurttaş olarak, tartışmaya konu olan Albatros tarafından “KAMUYARARI” üzerinden müdahil olmak demokratik yurttaşlık hakkımızdır.

KİM YALAN SÖYLÜYOR.

Biz hakem değiliz.Albatros daki tarihi ağaçların korunmasını talep ediyoruz.Alanın “2016SevgiHoşgörüYılı” Kent parkı  olarak düzenlenmesinin demokratik bir talep olduğuna inanıyoruz. Kamu yararı’nınotel ,rezidans,turizm alanı ve konut alanı değil, gelecek kuşaklara aktarılacak,Büyükçekmece’nin  kimlik ve hafızası olduğununa inanıyoruz.Albatrosağaçları  adına tarafız.Bunu  geçtiğimiz  bahar aylarında  bir çok sivil toplum kuruluşu olarak CHP Genel merkezine  ayrıca 45 kişinin katıldığı CHP il Başkanı Cemal CANPOLAT ve il yöneticilerine  aktardık.”STK’ların ve demokratik örgütlerin evet demediği hiçbir şeye bizde evet demeyiz bu partimizin program ve tüzüğünün bizlere yüklediği bir görevdir.Durumdeğerlendirilecek sonuçları, başta sizlerle ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.” Demiş idi. 45 kişi tanıktır.Şimdi soralım,” İl başkanı bu konuyu kimlerle istişare etmiştir ki Albatros plan tadilatları AKP İBB meclis üyeleri ve CHP İBB meclis üyeleri Grup kararı ile değişikliklere evet demişlerdir. İl başkanı bu grup kararının alınmasında rolü ne olmuştur? Yoksa hiç bir esemesi okunmamış mıdir.Cumhurbaşkanı’nın Gezi Parkı yarasını yeniden kanatmaya başladığı bu günlerde, Albatros yarasına CHP Neşteri ne anlama gelmektedir?  AKP-CHP Gezi parkı uzlaşmasının bir hazırlığı değilse, hangi kirli rant paylaşımının ortaklığıdır? Bu güne kadar iki parti meclis gruplarınca yönetilen İstanbul imar planları “bir size bir bize,beş size ya hiç olmazsa birde bize” mantığıyla İstanbul yağmasından sadece AKP yi  sorumlu tutmak haksızlık  sayılmaz mı sayın CHP grubu? Kimin yalan söylediğine okuyucu karar versin, ben bir şey demiyorum.Ancak sol gösterip sağ vurmalardan gına geldi.Tarih boyunca onca bedeller ödediğimiz ve gazi çocuklarının daha kanı kurumamışken, Albatros üzerinden, Gezi Parkı yağmasında AKP’ye verilmiş  en önemli tarihi  malzemedir. İşbirlikçilik deşifre olmuştur.AKP bu malzemeyi Gezi için tepe tepe kullanabilir.İlgililerine  hayırlı olsun.Bundan böyle CHP cephesinden kent yağması, demokratik  katılım ,şeffaflıkv.b .  konularda söylediklerinin ve söyleyeceklerinin bir değeri yoktur. Söyleseler de iki yüzlülüktür. 


KOLTUK  veARSALARI

“Başkan” kelimesini  bir iktidar  ve diktatörlük ifadesi anlamı yüklendiği için,  bu beş kelimeyi lügatimden çıkarmaya karar verdim.Sandıktan diktatör, Ortadoğu Arap coğrafyasından çıkardı.Demokrasi, eşitlik, özgürlük ve adalet,hukukun üstünlüğügibi  değerlerin  yazılı anayasal düzenler yerine “Lidere biat” kültürü bizde kısmen “yurttaşlık” eşitlikhukukuyla kırılmaya çalışıldı isede, başarılı olunmadığını biliyor ve yaşıyoruz.Ve sandıklarda diktatörler çıkarıyoruz. Müthiş bir ülkeyiz doğrusu. Dernek başkanı,kooperatif başkanı, oda başkanı, klüpbaşkanı,belediye başkanı,başbakan,cumhurun başkanı.Aman yarabbi her biri bir iktidar ve diktatör. Mahallede üçbeş çocuk bir araya geliyor ,  sesi en çok çıkan bir iktidar kuruyor.Başkan. 

Sonuç her şeyin kendisine ait olduğunu inanıyor.Çevresinde bir  biatçi  yığını “emret başkanım” diye dört dönüyor. Adam-kadın ne yapsın zavallı, bir süre sonra kendisini tanrının yeryüzündeki gölgesi gibi  görme hastalığına yakalanıyor. Ondan sonra ver gazı. Şehrin kamusal işlerini yasaların ön gördüğü sınırlarda yapmaklagörevli , halkın içinden herhangi birinin kolaylıkla yapabileceği  kamusal hizmeti, “ben sizin babanızım ben ne dersem o olur.”  Bulunmaz Hint kumaşı misali iktidar hastalığı na yakalanıyor. Çık işin işinden çıkabilirsen. O  koltuğun da o arazinin de, o ülkenindebabasının mülkü  değil belediyenin devletin ,belediyenin de devletinde bir kamu (halk)kuruluşu olduğunu unutup belediyenin, devletin mülkü derken kendisinin özel mülki imişcesine açıklamalar yapıp koltuk kavgasına tutuşuyor, tasarrufta bulunuyor.

Ey demokrasi neredesin, ne menem şeysin,  senin için bedeller ödedik, canlar verdik, zindanlarda çürüdük. Bir tutam sevgi için, adalet için, eşitlik için, yeryüzünü yılan çıyan,kurt kuş, börtü böcek, ağacı suyu, denizi,nehiri  birlikte paylaşalım ve insan kalalım dedik. Satın alınmış koltukların kudretiyle kimse  hayatlara kıymasın istedik. Çok mu?
Son söz : Albatros İstanbul’un ikinci gezisidir. Taksim Gezi AKP’nin, Albatros CHP’nin yıkım ve talan projeleridir.Halk ve doğaya karşı bir güç ve kutret gösterme,  had bildirme  durumudur.Hayır diyenlerle evet diyenleri tarih yazacak. Belki engellemeye gücümüz yetmeyecek ama topal karınca hesabı yolunda ölmezmiyiz. Eh tarih mazlumun zalime, zayıfın güçlüye karşı inadına verdiği bir başkaldırı ve mücadeleden ibaret değil mi?
CHP il başkanını açıklamaya çağırıyorum. 
Makamında bize söylediklerin yalan mıydı? Plan değişiklikleri AKP –CHP ittifakıyla  alıcılara daha cazip gelsin diye plan değişiklikleri yapılıyorsa,bir kent parkına da dönüştürülebilinirdi. Biri zengine rant, diğeri yoksula, halka park. Bütün mesele bu, gerisi laf laflaf…

Baki Çifçi22/06/2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
Baki Çiftçi Arşivi