Mehmet Mert

Mehmet Mert

Amaç CHP'yi hazırlıksız yakalamak!

Amaç CHP'yi hazırlıksız yakalamak!


 

Henüz resmi olarak erken seçim tarihi açıklanmamış olsa da, muhtemelen 1 Kasım Pazar günü Türkiye yeniden sandık başına gidecek ve yaklaşık 59 milyon seçmen oy kullanacak.

1 Kasım turizm için yüksek sezona denk gelmiyor ancak; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın perşembe gününe gelecek olması milyonlarca çalışan için cuma günü de izin alarak 4 günlük tatil yapma fırsatı anlamına geliyor.

Bu bir anlamda da AKP'ye oy verecek olanların dışında kalanların azda olsa bir kısmının sandığa gidemeyecek olmaları da yüksek ihtimal.

Bir başka ilginç şey ise Türkiye'de ilk defa seçim hükümeti kurulacağı ve ilk defa Cumhurbaşkanı kararı ile erken seçime gidiliyor oluşu.

 

***

 

Anlayacağınız çok ilginç günler yaşıyoruz.

Tabi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP veya MHP liderlerini hiç sayarak yeniden hükümeti kurma görevini AKP Lideri ve Başbakan Davutoğlu'na vermesi de başlı başına ilginç bir durum.

Şimdi Başbakan Davutoğlu, 5 gün içinde kabineyi kuracak. Bu kapsamda, geçici seçim hükümetinde partilerin oy oranına göre partilere Bakanlık verilecek. MHP ve CHP, geçici seçim hükümetine üye vermeyeceklerini, HDP ise geçici seçim hükümetinde yer alacaklarını açıklamıştı. Davutoğlu'nun oluşturacağı geçici Bakanlar Kurulu'nda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma görevine devam etmesi bekleniyor.

Geriye kalan Başbakan dahil 23 koltuk ise AKP 11, CHP 6, MHP ve HDP'ye 3'er olmak üzere paylaştırılacak.

 

***

 

İşte içinde bulunduğumuz durum bu.

Şimdi bu durum içerisinde AKP'ye iktidar alternatifi olabilecek en yakın siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi ve bu parti aynı zamanda bu günlerde kongre takvimi de yaşamakta.

Anlayacağınız bir tarafta erken seçim diğer tarafta delegelerini, ilçe başkanlarını, il başkanlarını tamamlaması beklenen CHP aynı zamanda büyük kurultay yaparak genel başkanını ve MYK ile Parti Meclisi'ni de seçmesi gerekiyor.

CHP en son Temmuz 2012'de büyük kurultay yapmıştı.

Daha önce açıklanan kongre takvimini tekrar hatırlarsak;

28 Eylül 2015 tarihi ile 11 Kasım 2015 tarihleri arasında tüm ilçe kongreleri yenilenmiş olacak.

11 Kasım 2015 tarihi itibariyle CHP İl kongreleri başlamış olacak.

Kasım ayı sonuna kadar tamamlanacak il kongreleri ardından, CHP büyük kurultayı Aralık ayı sonlarına doğru yapılarak, büyük kurultay yapılacak.

Büyük kurultayda PM ve MYK üyeleri ve genel başkan seçimi yapılacak.

 

***

 

Görüldüğü üzere CHP'yi zor bir süreç bekliyor.

Daha parti tüzüğünde yer alan ön seçim yapma zorunluluğunu da daha aşamamış olan CHP Genel Merkezi bütün bu yoğunluk içerisinde her ne kadar 'Biz erken seçime hazırız' açıklaması yapsa da aslında tam öyle değil maalesef.

Galiba bu durumu da göz ardı etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bir tarafta CHP'nin kongre tarihi, diğer tarafta 1 Kasım'a denk gelen 4 günlük tatil dönemi ve daha da başka yaptığı hesaplara göre bu erken seçimde CHP'nin epey oy kaybedeceğini düşünüyor.

MHP dersen zaten 7 Haziran seçimleri sonrası çok enteresan bir tutum sergilediğinden dolayı şuanda puan kaybetmiş gibi görünüyor.

HDP'ye aniden başlayan terör olaylarından dolayı azda olsa tepki var.

Türkiye halkını iyi tanıdığını düşünen Cumhurbaşkanı Erdoğan bakalım haklı çıkabilecek mi?

Bu sorunun cevabını da en iyi sandık söyleyecek.

 

*** 

Yeni ilçe başkanları kim olur?

 

Silivri'de mevcut İlçe Başkanı Suna Göçengil’in listesi muhalefet Selami Değirmenci ve Hüseyin Şahin'e rağmen önde görünüyor.

Avcılar'da belediye başkanı Handan Toprak ile uyum içerisinde çalışan mevcut İlçe Başkanı Yüksel Can yeniden aday olursa diğer aday adayları, Murat Akbaş, Ali Ütebay, Musa Sertel, Erhan Bozan'a karşı seçimi kazanır görünmekte.

Beylikdüzü'nde mevcut İlçe Başkanı Yaşar Genç ciddi bir rahatsızlık geçirse de belediye başkanı Ekrem İmamoğlu tekrar başkanımız Yaşar Genç olsun derse yeniden başkan seçilme ihtimali güçlü. Muhalefetin adayı olarak ise Turgay Eminoğlu gibi görünse de bu aralar Eczacı Burçak Eriçok Engin'in de bayan aday adayı olarak adı geçmekte.

Başakşehir'in mevcut İlçe Başkanı Kazım Özeren ile eski ilçe başkanı ve belediye başkan adayı Özgür Karabat kol kola vererek bu kongreyi de atlatacaklardır.

Büyükçekmece'de de mevcut İlçe Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak şimdiye kadar delege seçimlerinde önde giderken burada muhalefetin kongreye pek asılmadığı gözlemlenmekte.

Çatalca'da ise belediye başkanı Cem Kara mevcut İlçe Başkanı Halil Gök'ü yeniden destekleyip desteklememe  konusunda kararsızken, Mehmet Çoban dışında Ali Özbek'in de aday olmak için kulis yaptığı gelen duyumlar arasında.

Esenyurt'ta İlçe Başkanı Ali Gökmen şayet tekrar aday olursa kazanma ihtimali yüksek. Çetin Çapan ise ilçe başkanlığına aday olmayacağını her zaman her şartta güçlü bir örgüt oluşturmak için elinden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğunu açıklayanlardan.

Küçükçekmece'de yarışın mevcut İlçe Başkanı Dursun Zengin ve eski ilçe başkanı  Kemal Çebi arasında geçeceğe benziyor.

 

 

 

 

***

Kafama takılanlar - kafamı bozanlar!

 

 

Bugünkü; 'Amaç CHP'yi hazırlıksız yakalamak!' başlıklı yazım bitti.

Haber merkezine verdim ve bir kaç dakika sonra CHP'de kongrelere ara verildi haberini aldım.

Habere göre, Radikal'e (bu arada o kadar gazete varken sadece web üzerinden habercilik yapan Radikal çok önemli işler yapıyor) konuşan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin şunları söylüyordu: Bugüne kadar ilçe kongreleri dahil kongrelerini tamamlayan 17 il, seçim öncesi il kongrelerini de yapacak. Diğer 64 ilde ise olağan kongre takvimine ara verilecek. Seçimin bittiği günden hemen kongreler tekrar yapılacak. Bununla ilgili örgütlere gerekli yazı gönderiliyor...

 

***

 

CHP MYK'sı tarafından kongre tarihi açıklandıktan sonra bir kaç defa kongre ertelendi, yok yok ertelenmedi yapıyoruz, aha da bir daha ertelendik gibi açıklamalarda bulunuldu.

CHP'yi yönetenler kusura bakmasın ama bu tutarsızlık ile siz ülkeyi nasıl yöneteceksiniz be kardeşim.

Bu ve benzeri kararsız tutumlarınız parti tabanında inanılmaz tepki alıyor bilesiniz.

Madem aldın bir karar arkasında dur.

Madem kararsızsın karar verene kadar açıklama yapma.

Hadi buna rağmen bir açıklama yaptın dur düşün sonra net konuş.

Size bir şey söyleyeyim mi.

Hani dedik ya bugünkü yazımız bitti de 'CHP'de kongrelere ara verildi' haberini aldık dedim.

Yazı baskıya girdikten sonra her an bu açıklamada da değişiklik olursa şaşırmayalım.

Ne de olsa burası Türkiye ve bu parti Cumhuriyet Halk Partisi!   

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi