Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

ASANSÖR VE YÜRÜYEN MERDİVENLER

ASANSÖR VE YÜRÜYEN MERDİVENLER

Sevgili Okuyucular, yıllardır çeşitli yerel gazetelerde doğayı sevme ve koruma konularında araştırma ile elde ettiğim ya da bilgi birikimimden makaleler yazarak bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Yakınlarım bilir ana mesleğim mühendislik.

35 yıl devlet hizmetinde iken ve sonrasında bilirkişilik, projecilik ve halende MMO (Makine Mühendisleri Odası) Kentleşme-Yerel Yönetimler- Ulaşım ve Çevre Komisyonunda ve STK’larda gönüllü çalışmalar yapıyorum. Birkaç hafta da, meslek içi olup sizlere faydalı olacak bilgiler sunacağım.

Bu bilgileri Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası müşterek hazırladılar. Bu yıl çok kazalar yaşanan asansörler ve yürüyen merdivenler konum olacak.

Bu konuda hukuki sorumluluklar, yaptırımlar, kullanıcılara yönelik genel hususlar, kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar, asansörlerde karşılaşılan kaza tipleri ve yanlış bilinenleri sunacağım sizlere.

İnsan hayatına konfor ve kolaylık sağlayan taşıma sistemi asansörler, bazen de standart dışı ürün kullanılması, yetkisiz ve ehil olmayan kişi ve firmalar tarafından bakımının yapılması ( ki son yıllarda bu denetim işi mühendis odalarından alınmış, yandaş firmalara verilmiştir.) sonucunda asansör kazaları ve sık asansör arızalarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu sektörde faaliyet gösteren yetkili firma sayısı yaklaşık 400-450 civarındadır.

Her hangi bir yetki almadan, deyim yerindeyse korsan olarak çalışan merdiven altı firma sayısı ise yaklaşık 2000 civarındadır. Bu sektörde istihdam edilen Makine Mühendisi sayısı yaklaşık 750, Elektrik-Elektronik Mühendisi sayısı yaklaşık 650’dir. Türkiye’de yılda yaklaşık 7000-15.000 arası asansör, yürüyen merdiven üretilmektedir. Bu gün kullanımda olan 200.000 asansörden yaklaşık % 85’i odaların ve kamu denetiminden tamamen yoksun bulunmaktadır. Daha önce odalarca yapılan denetimlerde, kullanılan asansörlerin yaklaşık % 17.33’ ünde eksiklikler,% 51.50’sinin kullanılmaz durumda, % 31.17’sinin kullanılabilir olduğu görülmüştü.

Asansör kullanıma açıldıktan sonra aylık bakımının yetkili/yeterli kişilere yaptırılması yasal zorunluluktur. Bakımların yetkili kişiler tarafından yapılmaması durumunda bina yöneticisi ve yetersiz servis, asansör yönetmeliğine uymadığı için müştereken sorumludur. Sevgili Okuyucular kule gibi binalar artık çevremizde yükselmektedir. Eskiden 3 kata kadar asansör gerekmezken şimdi 2 katlı anaokullarına bile asansör mecburiyeti konmuştur. Konunun önemli oluşu sebebiyle birkaç hafta bu konuyu işleyeceğim. İnşallah sıkılmazsınız. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi