Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

ASANSÖRLER VE YÜRÜYEN MERDİVENLER -6-

ASANSÖRLER VE YÜRÜYEN MERDİVENLER -6-

Sevgili Okuyucular, 6 haftadır devam eden yazı dizimize bu hafta Yürüyen Merdivenler hakkında bilgilendirme ile son veriyoruz. Bu cihazları tanımak ve kazasız kullanılmasını sağlamak için başlattığımız mesleğimizi de ilgilendiren bu konuya bu günlerde çok kullandığım ve sıkıntılar yaşadığım için şöyle bir isim takmak geldi içimden.
AVM’LERDE YÜRÜYEN, METROBÜS İSTASYONLARINDA YÜRÜMEYEN MERDİVENLER


Yürüyen merdivenler/bantlar ile ilgili mevzuat hazırlama sorumluluğu T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığındadır. Bakanlığın yayımladığı en güncel mevzuat, 03.03.2009 tarih ve 27158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği’dir.

YÜRÜYEN MERDİVEN VE BANTLARIN KULLANILMASI SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.


Yürüyen Merdiven ve Bantlara Binerken:

*Yürüyen merdivenlerin alt ve üst sahanlıklarında acil durdurma butonu olduğunu unutmayın.
*Basamakların/bandın hareket yönüne dikkat edin.
*Çocukları, çanta ve paketleri diğer elinizle dikkatlice tutun.
*Hareket etmekte olan basamağın tam ortasına basın ve aynı anda yürüyen el bandını tutun.
*Ceket, palto, uzun aksesuar, gevşek ayakkabı bağı gibi, giysi ve uzantılarını basamak ve kenarlarından uzak tutun.

Seyir Halinde İken:

*Yüzünüzü hareket yönü doğrultusunda tutun ve ileri bakın.
*Yürüyen merdivenlerde seyir halinde iken mağaza vitrinlerini seyretmeyin.
*El bandı hızı, yürüyen merdiven basamağı ya da bandın hızından farklı ise dikkatlice elinizin konumunu değiştirin ve durumu işletmeye haber verin.

Yürüyen Merdiven ve Banttan İnerken:

*Yürüyen merdivenler sadece insan taşımak için tasarlanmışlardır. Bebek arabası, alış veriş arabası, eşya için tasarlanmış asansör ya da yürüyen bantlarla taşınmalıdır. Bu gibi portatif taşıyıcılarla yürüyen merdivene binmek sizi el bandını tutmaktan alıkoyar ve dengenizi kaybedip düşmenize yol açar. Ayrıca bu araçlar giriş ve çıkışta görüş açınızı daraltıp sizi ve sizden sonraki kullanıcıların kullanımına engel olur.
*Yürüyen merdivende iken çocuklara dikkat edin. Binip inerken kenarlardan uzak durmalarına yardımcı olun, basamaklara oturmalarına ve oyun oynamalarına izin vermeyin. Bir elinizle çocuğunuzun elinden diğer elinizle el bandından tutun.
*Düşme, yürüyen merdivenlerde en çok karşılaşılan kaza tipidir. En iyi yöntem el bandını tutarak çıkışa ulaşmaktır.
*Yürüyen bantlarda, hareket etmeyip bekleyen kullanıcılar bantların sağ tarafını, yürüyerek seyir halinde olanlar sol tarafını kullanmalıdırlar. Bantlar bu mantıkla tasarlanmışlardır.

YÜRÜYEN MERDİVEN VE BANTLARDA KARŞILAŞILAN KAZA TİPLERİ NELERDİR?


Eksik basamak veya paletlerin bulunması, giriş bölgesinin kaymayı önleyici yüzeye sahip olmaması, basamak ile yan duvarlar arsında geniş boşluk bulunması, durma mesafesinin kısa olması sonucu sendelemeler ve düşmeler, el bandının giriş noktasında koruma olmadığından parmak ve el sıkışması, merdiven ile çıkış tarağı arasındaki boşluk sebebiyle ayak sıkışması, herhangi bir tehlike anında acil durum butonu bulunmamasıdır. Bunlara dikkat ederek vahim durumlardan sakınmanız sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi