Basın Plakalı arabalara neden ceza yazılmaz ?

Basın Plakalı arabalara neden ceza yazılmaz ?
Basın Trafik Kartlı arabaya ceza yazan Trafikcilere suç duyurusu.


Emniyet Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü arasında yapılan, 23.03.2001 tarihli ve 24351 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliğinin 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlananan Protokolün 12/ B maddesi şöyle der:


MADDE 12 - Basın Trafik Kartı sahiplerine, aşağıdaki kolaylıklar sağlanır.


a)Güzergâh ve kavşaklarda trafiğin düzenlenmesinden ve yönetiminden sorumlu olan görevliler, araçlarında Basın Trafik Kartı bulunan görevli basın mensuplarını gördüklerinde veya bu kişilerin müracaatları halinde kendilerine geçiş kolaylığı sağlarlar ve trafiğin genel şartlarını dikkate alarak, görev mahalline bir an önce varmaları için gerekli kolaylığı gösterirler.


b)Trafik zabıtasınca, basın mensuplarının araçlarına, trafiği aksatmamak şartıyla durma, duraklama ve park etme gibi kolaylıklar sağlanır.


Ama buna rağmen, İstanbul B.Çekmece Hadımköy yolunda, 09.02.2015 saat 16.24 de bir bankaya cep telefonu faturasını yatırmak için giren gazeteci Dursun Boran. Banka önünde yer olmadığı, kar yağdığı için, 5 dakikalığına gecici park yaptı. Hemen işini bitirip arabasıyla ofisine gitti.

Jeepinin önünde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen Basın Plakası ve Devamlı Basın Kartının renkli fotokopisi olmasına rağmen. Hiçbir anonsda yapmadan. Mahmutbey gişelerdeki Bölge Trafik ekiplerinden Polis Mehmet Hatipoğlu (258130 ) Hazer Filikci ( 3846) KTK ( Karayolları Trafik Kanunu ) nun 61. Maddesine göre 88 TL trafik cezası yazdı. Adresine gönderdi.


25.02.2015 de Gelen Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı ile cezadan haberdar olan Boran. Hukuka, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü arasında yapılan, 23.03.2001 tarihli ve 24351 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Basın Kartı 

Yönetmeliğinin 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlananan Protokole aykırı yazılan cezaya itiraz etti.


B.Çekmece 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 2015/1052 D. İş. Numara ile açılan davada cezanın iptalini istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Basın Yayın Genel Müdürlüğü protokolünü mahkemeye sundu. Devlet tuzak kurmaz. Polisler arabanın önüne baksaydı Basın Plakasını görecekti. Ceza yazılmaması gerektiğini bileceklerdi dedi. Hayatında hiç trafik cezası olmadığını. Anlatan Boran. Cezanın  Anayasanın 17. Maddesi. Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı Maddesine aykırı olduğunu bu maddenin “ Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz. “ dediğini anlatıp şöyle dedi:  


 SOSYAL DEVLET VATANDAŞINI İYİ YAŞATAN, HAYATINI KOLAYLAŞTIRAN DEVLETTİR.

Devlet vergi veren breylerin tüm ihtiyaçları gibi, oto park ihtiyacınıda tanzim eder. Buna dair tedbirleri alır. Sadece ceza yazarak, toplumda eğitim ve kamu düzenini sağlayamaz. Bütün bu gerekçeler dikkate alınarak, keyfi, özensiz yazılan park yasağı cezasının DERHAL kamu düzeninin korunması, duyarlı vatandaş bilincinin ödüllendirilmiş olması için İPTALİ GEREKİR.

Yaklaşık 3 aydır bu cezanın iptali için açılan dava, yazışmalar, avukatlık danışmanlık hizmeti almak için harcanan, mesai, para, emek, yaşanan stres en büyük cezadır.


POLİSLER VE BAŞKOMSER MÜSLÜM APAYDIN EMNİYET GENEL MÜDÜRÜNE ŞİKAYET EDİLDİ.

Cezaya itiraz eden Dursun Boran, usulsüz, keyfi, dikkatsiz ceza yazan. Şehit Şakir Koç Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Başkomser Müslüm Apaydın. Polis Memurları Mehmet Hatipoğlu (258130 ) Hazer Filikci ( 3846) hakkında görevi kötüye kullanmak, keyfi işlem, kurallara itiatsizlikten adli ve idari işlem yapılması için Emniyet Genel Müdürü M. Celalettin Lekesiz’e resimli e-mail gönderdi. Polisleri şikayet etti.


Trafik cezası itirazı kabul edilmezse, 88 TL lik park cezası 3 bin TL olacak. Boran bu ceza içinde Kanun Yararına Bozma talep edecek.


POLİSLER KEYFİ DAVRANDIĞINI İTİRAF ETTİ.

Gazeteci Boran, ceza yazan polislerden Mehmet Hatipoğlu, Hazer Filikci’yi bulup jeepinin önünde İçişleri Bakanlığının verdiği Basın Plakası olmasına rağmen neden ceza yazıldığını sordu. Polis Hatipoğlu şöyle dedi.
 “ Kar yağıyordu. Arabanın içinden resim çekerek gittik. Her arabanın önüne bakamayız. Hava soğuktu “

Oysa, kardeşinin adına olan arabayı 18 senedir kullanan Boran’a yazılması gereken ceza. Olayda kusuru, ilgisi olmayan kardeşi C. Boran’a yazılmıştı.


Polisler hakkında ceza ve tazminat davası açacağını söyleyen Dursun Boran. Milletvekillerine gösterilen hassasiyetin kamu görevi yapan gazetecilerede gösterilmesi gerektiğini söyledi. Cezanın yazıldığı yerde kaldırımlara, yollara gelişi güzel yasak park eden otolara ceza yazılması için onlarca defa Trafik B.Komseri Müslüm Apaydın ‘ı arayan, haber yapan gazeteci Boran. Kurallara uyan titiz yapısı ile tanınıyor.

Resimde keyfi ceza yazan trafik ekipleri görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum