Jandarmadan "tarihi eser" operasyonu

Jandarmadan "tarihi eser" operasyonu
SURİYE'deki müzelerden çalınarak İstanbul'a getirilen bazı eserlerin satılacağı ihbarı üzerine harekete geçen İstanbul İl Jandarma ekipleri 3 parça tarihi eser ele geçirdi. Gözaltına alınan 4 şüpheli de "Kültür ve Tabiat Varlığı Kaçakçılığı
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle müzelerin yağmalandığı ve müzelerden çalınan bazı tarihi eserlerin Suriye uyruklu şahıslar tarafından illegal yollarla Türkiye'ye getirildiğinin bilgisini aldı. Söz konusu tarihi eserlerden bir kısmının Büyükçekmece ve Çekmeköy İlçeleri'ne getirildiği ve buradan pazarlanmak üzere taşınacağı ihbarını alan jandarma ekipleri, tarihi eseri taşındığı değerlendirilen 2 aracı ve şüphelileri takibe aldı.

Bir araç Büyükçekmece İlçesi Karaağaç Mahallesi'nde, bir araç ise Çekmeköy İlçesi Reşadiye Mahallesi'nde eş zamanlı olarak durduruldu. Büyükçekmece'de durdurulan araçta yapılan aramada bagajda çarşafa sarılı vaziyette tek parça halinde 80x80 cm ölçülerinde bir mozaik, Çekmeköy'de durdurulan araçta ise 120x120 ve 120x100 cm ölçülerinde iki mozaik ele geçirildi. Araçta bulunan 4 şüpheli de gözaltına alındı.

Ele geçirilen tarihi eserler de mozaik bilirkişi raporunun düzenlenmesi maksadıyla Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Yapılan incelemede 80x80 ölçülerindeki mozaik üzerindeki mitolojik bir başın yer aldığı, taşlarının tümüyle orijinal olduğu, ancak yer yer onarımların yapıldığı belirlendi. 120x120 ölçülerindeki mozaik üzerinde Adem ve Havva tasvirinin yer aldığı, taşlarının tümüyle orijinal olduğu, ancak yer yer yeni onarımların yapıldığı belirtilen raporda, 120x100 ölçülerindeki mozaik üzerinde ise Apollon ya da Nymphe tasvirinin yer aldığı, taşlarının orijinal olduğu, ancak yeni onarımların yapıldığı, eserlerin Roma Dönemi'ne ait olduğu ve her 3 eserin de 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında tasnif ve tescile tabi müzelik değerde ve alımı satımı yasak eserlerden olduğu tespit edildi.

Tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınırken, gözaltına alınan 4 şüpheli ise "Kültür ve Tabiat Varlığı Kaçakçılığı" suçundan adliyeye sevk edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.