Ramazan Baş

Ramazan Baş

Buradaengellendim.com ’a bir ödül de İzmir’den

Buradaengellendim.com ’a bir ödül de İzmir’den

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun organizasyonu ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ev sahipliğiyle “Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım (BİLTEVT)” ana temasıyla İzmir’de düzenlenen kongrede, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin, engelli vatandaşların sosyal ve kamusal alanda yaşadığı zorlukları fotoğraflayarak paylaştıkları www.buradaengellendim.com isimli web sitesi, ‘Engelsiz Bilişim Web Sitesi’ ödülüne layık görüldü. 
Daha önce ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülen buradaengellendim.com sitesi, engelli bireylerin günlük hayatlarını zorlaştıran mimari engellerin giderilmesinde herkesin rol oynamasını sağlamak için hazırlanmış bir web portalı. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği için 8bitiz dijital kreatif ajansının tamamen gönüllü desteğiyle kurduğu  sitenin amacı, sokaklarda karşılaşılan engelleri fotoğraflar ile belirleyerek, belgeleyerek, ilgili belediyelerin bunları takip etmesini sağlamak ve nihai olarak bu sorunları ortadan kaldırmaktır. 
23 Eylül günü yapılan ve bu yıl ikincisi düzenlenen 2014 Engelsiz Bilişim Ödülleri’nde derneğimiz adına, TOFD İzmir İl Temsilcisi Nadir Çelik katılarak ödülü teslim aldı. 
Organizasyona ev sahipliği yapan, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Özhan Kalaç, ödülü verirken yaptığı konuşmada “Türkiye’de yaklaşık yüzde 12 engelli nüfusu bulunmaktadır.

Bu nüfusun eğitim hayatına, ekonomik ve sosyal hayata katılımında ve daha mutlu bir yaşam sürmelerinde bilişim teknoloji ve yazılımları oldukça büyük öneme sahiptir. Bu hizmetlerin iyileşmesi ve yaygınlaşmasına katkı sağlamak için Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu olarak bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz Engelsiz Bilişim Ödülleri 2014 ile Türkiye’de engellilere yönelik bilişim teknoloji ve yazılım alanındaki başarılı ürün ve hizmetleri ödüllendirmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Buradaengellendim.com Nasıl Doğdu?


TOFD Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya, 32 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci olunca, kızı Tuğba ile çok farklı bir hayata merhaba dediler. Bu hayat daha önce hiç planlamadıkları bir şekilde tekerlekli sandalyeye bağımlı bir hayat olmuştu.
Aradan geçen günler sonrasında, durumu kabullenip mücadeleye başladılar. Birlikte dolaşırken tekerlekli sandalye nedeniyle engellendikleri her noktayı fotoğrafladılar. Aslında hayatın içinde çoğu zaman görmediğimiz, belki de görmekten kaçındığımız engellerin fotoğraflarını kurdukları sitede yayınlamaya, aksaklıklara dikkat çekmeye başladılar.
Tuğba Çetinkaya, annesinin hayatını zorlaştıran bu engelleri belgelemesi ve internet sitesine yüklemesiyle başlayan hareket, sonrasında herkesin katılımının sağlandığı bir projeye dönüştü. Buradaengellendim.com; şu an Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin yaptırım gücü yüksek, önemli bir projesidir.
Dezavantajlı bireylerin toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak için engelli vatandaşların, şehir gezmesine bebeği ve puseti ile çıkmış bir ebeveynin veya yaşlı/çocuk/hasta olduğu için merdiven çıkamayan tüm bireylerin; kamu binaları, okullar, kentsel mimari ve şehirleşme planlamaları içerisinde hareket özgürlüğü kısıtlanmadan yaşaması için, ilgili belediyeler, kamu kuruluşları ve üst düzey yetkilileri bilgilendirmek hedefiyle yola çıkan www.buradaengellendim.com, bugün datalarına kaydedilmiş 1000’in üzerinde fotoğraf bulunduruyor.
Üstelik olumsuz noktaların daha sonra düzeltilmiş hallerini de göstererek, sosyal sorumluluk görevini yerine getiriyor. Bu konudaki çalışmaları ulusal ve uluslararası  yarışmalarda aldığı derecelerle ödüllenmiş bir site haline geldi.



Buradaengellendim.com sitesinin aldığı ödüller ;


1- Mixx Awards Türkiye Kamu Hizmetleri Ödülü (2011)
2- Altın Örümcek
3- MediaCat Felis Başarı Ödülü (2012)
4- Kristal Fare Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü (2012)
5- Polonya Varshova Orange 3.lük Ödülü
6- Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu - Engelsiz Web Sayfası Ödülü (2014)

Site nasıl çalışıyor?


Fotoğraflar yüklendikten sonra, otomatik bir şikayet formu oluşturuluyor. Bu sayede çekilen fotoğrafın yer aldığı nokta ve hangi belediye sınırları içinde olduğu bilgisi kayıt altına alınıyor.  Buradaki amaç, bundan sonra yalnızca engelli standartlarına uygun olan projelere ruhsat verilmesini sağlamak.
Nerede engellendiyseniz çekin fotoğrafını, gönderin. Değişmesini istediğiniz her şey için, susmaktan başka yapılacak şeyler olduğunu herkese gösterin.
Bugüne kadar 1000’in üzerinde engellenme fotoğrafının paylaşıldığı portal üzerinden belediyeler ve birçok kurum ve kuruluş 100’lerce engeli düzelttiler. Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden de paylaşımlar yapılan projenin, bir de iPhone uygulaması bulunmaktadır.
www.buradaengellendim.com
facebook.com/buradaengellendim
@buradaengellendim                 #buradaengellendim
Yalnızca bir fotoğrafla, siz de fark yaratabilirsiniz.
Engelsiz bir yaşam dileğiyle…
Ramazan BAŞ

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Baş Arşivi