Mehmet Mert

Mehmet Mert

Büyükçekmece yat limanında son durum

Büyükçekmece yat limanında son durum

Yıllara göre Büyükçekmece Yat Limanı, veya Büyükçekmece Marina, veya Yedi Tepe Marina, veya Kıyı İstanbul.

2003.

İlk defa 2003 yılında gündeme geldi.

Büyükçekmece Belediye meclisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile olur alındı işe başlanıldı.

O günlerde projenin akıl sahibi Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de pek farkında değildi işin nereye gideceğinden.

Çevrede ufak çaplı bazı marinalar vardı bir tane de Büyükçekmece'de olsun dedi.

Sonraları iş büyüdü, herkesin dikkatini çekti.

O yıllarda proje Büyükçekmecelilerden saklandığı için ilçede bulunan bazı STK ve meclis üyelerince 'Kıyı Kenar Kanunu'na muhalefet olduğu iddiasıyla yetkili birimlere şikayetler yapıldı.

2012

20 Şubat 2012 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bu şikayetleri dikkate alarak liman inşaatını durdurdu.

Limanda uzun süre çivi çakılmadı.

2015.

Liman Milli Emlak'a mı devredilecek, proje tamamen ortadan mı kalkacak, devlet el mi koyacak derken, 2015 yılında; İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı projeyi yeniden inceleyerek ve 5216'cı Büyükşehir belediye yasasının da geçmesi ile değişen sınır çizgilerini dikkate alarak hep projeyi yeniden onayladı hem de eski halinden daha fazla inşşat ve arsa iznine müsaade etti.

2017

Büyükçekmece Yat Limanı'nı içine alan Kıyı İstanbul Projesi'nin lansmanı Esma Sultan Yalısı'nda yapıldı. Yat limanının 2018 yılında tamamlanacağının müjdesini veren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Rüyamız gerçek oluyor” diye konuştu. İstanbul Yeditepe Marina Teknik Danışmanı Nusret Bayraktar, Büyükçekmece'de yapımı devam eden yat limanının tamamının Alman sermayesi ile yapıldığını belirterek, proje bittiğinde ülke ve bölge için büyük menfaat sağlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da çevreyi tehdit etmeyen, estetik görüntüsü olan projelere sıcak baktığını belirten Bayraktar, “Bu proje bizim bacasız sanayi dediğimiz alanda gelişimimizi sağlayacak” dedi.

2019

İstanbul 8. İdare Mahkemesi; “Yapılan incelemeler sonucunda dava konusu Büyükçekmece Yat Limanı planına yönelik işlemlerin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı” nedenleri ile yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Bu karar sadece 2019 yılında değil defalarca alındı ve bir üst mahkeme tarafından rededildi.

2020

TÜBİTAK ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi raporlarında ‘gazlı alan’ diye gösterilen Büyükçekmece Yat Limanı inşaatının bir kısmında çökmeler dikkat çekti.

Bu durum medyaya yansıdı ve dün gerçekleşen Büyükçekmece Belediye Meclis toplantısında Adalet ve Kalkınma Partili belediye meclis üyeleri konuyu meclise taşıdı.

Mecliste yat limanı tartışıldı

Büyükçekmece Belediye Meclis toplantısında günden dışı olmasına rağmen 2003'te başlanan ve henüz açılışı gerçekleşmeyen Büyükçekmece Yat Limanı tartışıldı.

Ak Parti'li belediye meclis üyeleri söz alarak; 'yapımı devam eden marinaya kimsenin karşı çıkması mümkün değil. Deniz türizmi ve eğlencesi son yıllarda ilgi çekmekte. İlçemizde de böyle bir projenin eleştirilmesini doğru bulmamakla birlikte, bu projenin yeniden meclis oturumuna getirilerek tartışılmasını ve yeniden belediye mezlisinden onayını talep ediyoruz' dediler.

Akgün; 'Buyurun limanı yıktırın'

Meclise başkanlık eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise konuşmasında şunları söyledi: 'Burası bir arsa. Biz arsayı yatırımcı firmaya verdik, projeyi önce biz ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladı ve proje tamamlanma aşamasında. Orada çökme mi var, başka şey mi var o yapımcıların ve bakanlığın problemi. Projeyi yeniden meclise taşımak bizim uhdemizde değil. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ında yat limanlarını geliştirin yönünde talimatı var. Liman inşaatları devam ederken iyileşme yönünde değişiklikler yapılır. Bu bütün marinalarda böyledir. Burada da projenin yeniden meclise taşınmasında da bizim belediye olarak yetkimiz yoktur. Ancak bakanlık bizden bir talepte bulunursa gider bakarız ve gereğini yaparız. Yok bu böyle değil diyorsanız buyurun geçmişte olduğu gibi yine limanı yıktırın. Bu işin şanı ve şöhreti size ait olur...'

Şimdi ne olacak?

Peki, 2003 ve 2020.

Bu güne nasıl gelindi işledik.

Şimdi Büyükçekmece Yat Limanı veya marinası ne olacak?

Veya neler olması gerekiyor?

Öncelikle projenin yapımcıları artık elini hızlandırmalı.

Sık sık basın açıklamaları ile olanı biteni kamuoyuna anlatmalı.

Büyükçekmece halkı ile limanı buluşturmalı.

Orada bir çökme mi var, idare mahkemesinin durdurma kararı mı var, hiçbirşey olmamasına rağmen işgüzar STK temsilcileri, siyasiler, medya mensupları mı var?

Belediyeciler mi var?

Sorun var mı? Varsa nedir ve neler yapılması planlanıyor.

Proje ne zaman hayat bulacak?

İçerisinde neler var?

Kaç kişi istihdam edilecek?

Bu isdihtam Büyükçekmece'den mi yoksa diğer bölgelerden mi karşılanacak?

Bu projenin Büyükçekmece'ye kazanımları ve kaybeddikleri neler olacak?

Eminiz bu projeyi üstlenenler de bir an önce projeyi tamamlayıp Türkiye ile, İstanbul ile, Büyükçekmece ile bu projeyi tanıştırmak için sabırsızlaşıyorlar.

Bugün yaptıkları açıklamalarda CHP'liler ede, Ak Parti'liler de, belediye yetkilileri de projenin bir an önce tamamlanması yönünde ve bittiğinde ilçeye ciddi anlamda faydası olacağı yönünde ifadelerde bulundular.

O halde sorun nedir?

Belki Büyükçekmece kamuoyu desteği alınarak bu sorunlar giderilebilinir...

Ne dersiniz..?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi