Akgün: Türkiye, "işgalci" değil barışın teminatıdır!

Akgün: Türkiye, "işgalci" değil barışın teminatıdır!
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi genel kurulunda bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Konseyin Kıbrıs raporundan Türkiye ile ilgili “işgalci devlet” ibaresini sesiz kalmadı.

Uluslararası sözleşmelerden doğan hakkını kullandı

 Kıbrıs raporu hakkında söz Başkan Akgün; "Raporda, Türkiye "işgalci devlet" olarak gösterilmiştir. Bunun kabul edilmesi söz konusu olamaz. Türkiye, uluslararası antlaşmalardan doğan hakkını 1974 yılından bu yana kullanarak adadaki varlığını sürdürmektedir. 1960 Noel Baskını'yla öldürülen onlarca, yüzlerce Türk vatandaşının başına gelenler 1974 yılında tekrar yaşanmıştır. Türkiye, uluslararası sözleşmelerden doğan hakkını kullanarak müdahale etmek zorunda kalmış ve adanın tamamına barış getirmiştir" diye konuştu.    

 "Dünya ve Avrupa barışına katkı sağlar"

Raporu hazırlayan raportörlerin sadece adanın Kuzey'ini gezerek bir rapor hazırladıklarına dikkat çeken Başkan Akgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Ada'nın Güney'inde 28, Kuzey'inde ise 58 tane belediye var. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde yerel demokrasinin kalbi atıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet olarak tanınıp tanımaması burayı ilgilendirmez.  Kıbrıs'ta bugün bir barış süreci devam ediyor. Bu süreç içerisinde raportörler Kongre'nin de iradesiyle, Kuzey'deki belediyelerin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı doğrultusunda neler yaptıklarına bakmalıdır. Çünkü Kuzey'deki belediyeler de halkın oylarıyla iş başına gelmiş ve burada halka hizmet eden yerel yönetimlerdir. Bu belediyelerin daha fazla hizmet edebilmeleri için işleyişlerine nasıl bir katkımız olabilir ve Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'na uymaları, adapte edilebilmeleri noktasında nasıl bir katkımız olabilir bunların da üzerinde durulmalıydı. Kuşkusuz bu da Kıbrıs'taki barışın sağlanmasında bir katkı unsuru olabilirdi. Bu rapordan mutlak surette uygun dille Türkiye'nin bir "işgalci devlet" olmadığının belirtilmesi Avrupa ve Dünya barışlına bir katkı sağlar."  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.