Bu 'Kurban' başka...

Bu 'Kurban' başka...
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, Kurban Bayramı'nın yaklaşması dolayısıyla tüketicilere önemli bilgiler verdi. Yaşanan terör olaylarının altını çizen Emanet; bu yüzden yaklaşan kurban bayramının 'baş
Emanet sözlerine "Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Kurban İbadeti de, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhumuzun, insani, vicdani düşünce ve davranışlarımızla tıpkı Ramazan'lar da olduğu gibi su yüzüne çıkması ve maksadına ulaşmasını pekiştirir. Maddenin değersiz kaldığı sosyal adaletin gerçekleşmesine daha çok katkıda bulunur Kurban Bayramları. Bilirsiniz ki tüten her ocakta bayram boyunca sofralarda aynı aş bulunacak.Kurban etini dağıtmak, paylaşmak; Cenab -ı Hakk'a yaklaşmanın ve ilâhî rızayı kazanmanın bir nişanesidir. Böylece maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere bir şekilde yardımda bulunmuş olmak ayrı hazdır" diyerek başladı ve önemli uyarılarda bulundu.

Dolandırıcılara dikkat
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasını fırsat bilen dolandırıcıların pazarda hayvanları birden fazla kişiye satmaya yönelik davranışlarda bulunduğu haberleri gelmektedir. Hastalıklı hayvanlarını da bu dönemde elden çıkarmak isteyebilecek istismarcılarında olabileceği gerçeğini unutmayıp, kurban alırken dikkatli olunuz. Ayrıca bazı vakıf ve derneklerin adı altında kapı kapı dolaşarak, sahte makbuz ve kimliklerle para toplayan veya ürün satan kişilerin sayıları arttı. Duygu sömürülerine pirim vermeyiniz. Unutmayın ki hayır kurum ve kuruluşları bağış toplamaktan ziyade bağış kabul eder. Bu yüzden özellikle vekaletle kurban alımında bulunacak vatandaşlarımızın kurbanlarını güvendiği, dini vecibelere uygun şekilde kesimi yapılan ve bu görevi hakkıyla yerine getirecek, kurumsal hayır kuruluşlarına bağışlamaları“ gerektiğini ifade etti.  

Kartlarınız değil kurban etleriniz kavrulsun
Toplumsal ve sosyal yaşamımızda önemli bir yeri olan bayramların en vazgeçilmez dürtüsü alışveriştir. Alışverişlerinizi ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapınız.Bayram münasebetiyle bankalar tüketici kredilerini pazarlama konusunda aralarında kıyasıya rekabet ediyorlar.Kıt bütçelerle ihtiyaçlarını karşılamada mucizeler yaratmaya çalışan vatandaşlarımız tüketici kredilerinin kısa süreli cazibesine kapılmaması gerekir.Kurban alımı, Son günlerde yaşanan terör olaylarının turizm üzerindeki etkisini de göz önünde bulundurarak uzatılması muhtemel Bayram Tatili nedeniyle seyahat etme iştahımızın kabarması, bayramlık alışverişi ve ikramlar derken ”Bütçe Açığı“ vermemeye gayret edilmelidir. Kısacası borçlanarak yaptığımız harcamalar Bayram boyunca yaşadığımız mutluluğu sonrasında kabusa çevirmesin. Tavalar da etler kavrulsun, akabinde kredi kartları, kredi borçları cebimizi yakmasın.

Kurban etini bilinçli tüketin
Kurban etinizi buzdolaplarına girmeden önce 7-8 saat dinlendiriniz. Kurban Bayramı'nda görülen alışkanlıklarımızın başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi gelir. Et sindirimi zor besindir ve henüz kesilmiş hayvanın etindeki sertlik, hem pişirimi, hem de sindirimi zordur. Kurban etinin dayanma süresi buzdolabı koşullarında en çok 3-4 gündür. Kıymada bu süre 1-2 gün olup hemen tüketilmeyecek et, kavurma yapılarak tüketim ömrü uzatılabilir. Uzun sürede tüketilecek etler ise derin dondurucuda (-18 °C) muhafaza edilmelidir. Donmuş et çözündükten sonra hemen tüketilmeli ve asla tekrar dondurulmamalıdır.

Biz birlikte Türkiye'yiz
Emanet sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Milletimiz olarak terör olaylarının artması sonucu bir çok saldırı, sıkıntı ve acıya maruz kaldık. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yapılan saldırılar birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu acımasızca bizlere tekrar hatırlattı. Yaralılarla yaralandık, Şehitlerimizle defalarca öldük, yüreklerimizi kor ateşler dağladı... Ancak Bizim topraklarımızın mayasında kardeşlik vardır. Şanlı bayrağımızın al rengi, şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Hepimiz bu vatanın müşterek sahipleriyiz. Biz birlikte Türkiye'yiz. İşte bu yüzden bu Bayram başka Bayram. Bulunduğumuz mevcut duruma şaşı bakamaz, duyarsız kalamayız. Vatan ve milleti için canını feda eden Aziz şehitlerimiz için.. Onların emanetleri olan aileleri için... Bu Kutsal Vatanın Bekası için... Geçmiş için Gelecek için...Bu Kurban Bayramı başka... Mübarek Kurban Bayramı "Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade eder. Bundan mütevellit; Birlik ve Beraberlik içinde; Fitne ateşini millet olarak söndürecek, kardeşi kardeşe düşürene karşı dirayetle duracak, her türlü bela ve musibeti millet olarak bertaraf edeceğiz. Bütün acıların üstesinden ferasetle geleceğiz."

Dernek Başkanı Emanet; "Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneğimiz olarak hepimiz 'Polisimize ve askerimize uzanan elleri, Terörü bir kez daha nefretle ve şiddetle kınıyoruz.' Şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ailelerine ve milletimize sabırlar diliyoruz. Acıyı yürekten paylaşıyor, dualarımızı kalpten ediyoruz" diyerek duygularını dile getirip; "Bu vesile ile; mübarek kurban bayramı tüm ulusumuza ve İslam alemine kutlu olsun. İnsanlığa hayırlar getirsin. Cenab-ı Allah; Sevdiklerimizle birlikte; kazasız, belasız, bereketli, ulusumuzun diriliğine, mazlumların kurtuluşuna, insanlığın huzur, barış ve hidayetine vesile olmasını nasip etsin..." temennileriyle sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.