Büyükçekmece’de 19 Mayıs’ın şanına yakışır kutlama

Büyükçekmece’de 19 Mayıs’ın şanına yakışır kutlama
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı ulusal kurtuluş mücadelesinin 98’inci yıldönümü Büyükçekmece’de şanına yakışır biçimde kutlandı.
Büyükçekmece Kaymakamlığı Atatürk Meydanı Meydanı’nda gerçekleşen törene vatandaşların ilgisi yoğun oldu. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Atatürk Anıtı’na çelenk takdimi gerçekleştirildi.

 

“Can siperane bekçisiyiz”

 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 19 Mayıs tarihin Emperyalizme başkaldırışın simgesi olduğunu ifade ettiği mesajında şu ifadeye yer verdi: “19 Mayıs, Türk'ün esir edilemeyeceğinin, vatansız bırakılamayacağının tüm dünyaya bir kez daha ispatı olmuştur. 19 Mayıs'ta milletiyle birlikte kurtuluş ateşini yakan Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Yediden yetmişe bütün Türk gençliği, Ata'sının izinde, emanetinin can siperane bekçisidir. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun.”

 

“Türk gençliğinin bitmeyecek görevidir”      

 

Törende Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı Araştırmacı, tarihçi ve yazar Sacide Bolcan, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Sacide Bolcan, 19 Mayıs 1919 tarihin Türkiye için çok önemli bir gün olduğuna vurgu yaparak “O kadar önemli bir gün ki, o gün Samsun’a ayak basan Trablusgarp ve Çanakkale fatihi Mustafa Kemal Paşa, kafasında öyle fikirlerle Anadolu’ya ulaştı ki, o fikirleri bizi bugünlere taşımıştır. 16 Mayıs günü Galata’dan yola çıkan 41 yaşındaki Bandırma Vapuru’nda bulunan o 18 kişilik kadro bizi refaha ve kurtuluşa kavuşturan kadrodur. 19 Mayıs hiç kuşkunuz olmasın ki, Türkiye Cumhuriyeti fikrinin kurgulandığı ve Türk demokrasisinin Türk tarihinde ilk kez belirlendiği gündür. Bizler bu topraklarda yaşarken Atamızın ve onunla birlikte bu yolculuğa çıkan arkadaşlarının neleri başardığını asla unutmadan yaşamalıyız. Atatürk diyor ki: Bu devleti yaşatacak olan gençlerdir. İşte Türk gençliği için görev Ataları Samsun’a ayak bastığı gün başlamıştır. Onlar için bu ülküyü devam ettirmek birinci görevdir. Gençliğe hitabenin sorumluluğunu yapmak Türk gençliğinin bitmeyecek görevidir. Atatürk’ün bu ulvi görevi gençlere vermesi çok önemlidir. Tarihte de bir başka benzeri yoktur. Bir devlete gelecek sağlamak, gençliği o ülküyü sürdürecek şekilde eğitmekle, yetiştirmekle olur” ifadesini kullandı.

 

Gençliğe hitabe okundu

 

Sacide Bolcan’ın konuşmasının ardından, Rıza Can Özdemir tarafından Atatürk’ün gençliğe hitabesi okundu. Törene katılan Büyükçekmecelilerin ellerindeki Türk bayrakları ve söyledikleri marşlar coşkulu kutlama törenine damga vurdu. Tören sonunda Atatürk Anıtı önünde toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.






HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.