İSMİ GÜZEL AMA İÇİ BOŞ KURUM!

İSMİ GÜZEL AMA İÇİ BOŞ KURUM!
STK başkanlarıyla buluşan Hasan Akgün ilçede neden kent konseyi kurulmadığını sorulması üzerine, ilginç bilgiler verdi. Türkiye'de kent konseyi kurulma oranının yüzde 10-15 civarında olduğunu belirten Akgün, 2009 seçimlerinden sonra kurulan birçok ke

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ilçede faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldi. Belediye binasında gerçekleşene toplantının ana gündemi Büyükçekmece'de yıllardan beri kurulmayan Kent Konseyi oldu. İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) Başkanı Mehmet Mert'in Büyükçekmece'de neden Kent Konseyi'nin kurulmadığını sorması üzerine Akgün, “Ülke genelinde 150-200 arasında kent konseyi var. Bin 396 belediye mevcut olduğuna göre Kent Konseyi sayısı yaklaşık yüzde 10 ile 15 arasındadır. Yani bin 396 Kent Konseyi olması gerekirken 150 civarı bir Kent Konseyi var. Daha ilginç olanı ise bunların hepsi resmi bilgilerdir” cevabını verdi.

Birçok konsey kapandı

2009 seçimlerinden sonra kurulan birçok Kent Konseyinin 2014 seçimlerinden sonra kapandığını dile getiren Akgün, “20 civarında büyükşehir ve il belediyesinde Kent Konseyi'nin hiç kurulmadığını tespit ettik. Kent Konseyleri algısı belediye başkanlarının partisine ve tutumuna göre değişmektedir. Başkanların bir bölümü konseyleri belediyenin bir birimi gibi görmektedir. Aslında bu kuruluşlar bir yasa maddesiyle düzenlenmiş ayrı örgütlenmelerdir. Eksik olan tüzel kişiliği ve özerkliği olmayan içi boş ve ismi güzel kurumlardır. Avrupa Birliği sürecinde 'Kent Konseyi kurun' dediler ama gerçek Kent Konseyi'nin kurulması kimsenin işine gelmedi. Şimdi ben bunu kurayım. Ben onu yapmam da yine taraflı davranırım. Kent Konseyi'ne katılacak STK başkanlarını ben atıyorum, meclis üyeleri de benim meclis üyelerim. Halka ne kaldı?” diye sordu.

10 bin kent konseyine bedel!

Büyükçekmece'nin bütün katmanlarının temsil edildiği 24 tane muhtarın da katıldığı çalıştayın ilçeye on bin tane kent konseyi toplantısından daha büyük katkı sağladığını savunan Akgün, “Çünkü sizlerden aldığımız bilgi, öneri ve tenkitler birleştirilecek acaba 2020 yılında sporun hangi salonu; kapalı spor salonu mu yoksa yüzme sporları mı vücut sporlara mı bunlardan hangisine katkı vereceğimize karar vereceğiz. Veya minibüs yolu. Nerede olmalı? Bunları değerlendireceğiz. Muhtar diyor ki 'Vergi Dairesi Tepecik'te ama Mimaroba, Sinanoba, Celaliye'den gelen vatandaşlar Tepecik'e nasıl gelecek?' Hangi kent konseyi söylemiş bunu bugüne kadar” ifadelerini kullandı.

50 bin ağaç dikeceğiz

Büyükçekmece'deki çevresel faaliyetlere de değinen Başkan Akgün, “Burada da bir hedef belirledik. Büyükçekmece'de 80 bin hektar boş alanımız var. On binlerce hektarı belediye ve İSKİ'ye ait. Zeytin ve ceviz öncü olmak üzere ağaç dikimimiz devam edecek. Cumhuriyetin yüzüncü yılına kadar elli bin ağaç dikeceğiz. İstanbul'da herkes bunu söyleyemez çünkü ağaç dikecek yerleri yok. İstanbul'daki birçok belediye başkanı arkadaşım ağaç dikmeye can atıyor ama yeşil alanları yok. Bu çalıştayın en vurucu maddesi bu üçüncü maddedir. 50 bin ağaç. Bütün parklarda ve yapılacak parkların tamamında ceviz, fındık, erik, incir gibi ağaçlarımız olacak. Şu anda birçok parkta çocuklarımız yavaş yavaş meyve toplamaya başlayacaklar. Biz eskiden bahçeden çalardık şimdi çocuklar çalmayacak parktan alacak. Dolayısıyla Büyükçekmece'deki STK'lardan bu konuda destek tam” açıklamasında bulundu.

STK'lar Ormanı yapacağız

Büyükçekmece'de bir STK'lar Ormanı oluşturacaklarını ifade eden Akgün, “En az 20 bin metrekare alanda Büyükçekmece STK'lar Ormanı yapacağız. Tabelasını ben yazdırıyorum. 350 derneğimiz var. Hepsine de Park Bahçeler Müdürlüğümüz liste plan ve duyuruyu yapacaklar. Sonra sizlerin koordinasyonuyla bu işi çevre derneklerimiz yapacak, toplu ağaç dikimi günümüzü açıklayacağız” dedi. Deprem anında vatandaşların toplanma alanları hakkında da açıklamada bulunan Akgün, “Neresi varsa sağlık, alet edavatın bulunduğu noktalar. Bunların hepsi Sivil Savunma Müdürümüzün planında uygulanıyor. Halkımızın bunlardan henüz haberi yok. En büyük toplanma yerimiz Büyükçekmece Atatürk Spor Kompleksi. Çünkü yüzlerce tuvalet ve duşu olan bir yerdir. Bu alanların şehrimizin her noktasından oklarla gösterilmesini STK'larımız ve muhtarlarımız istedi. Bizim eksikliğimizdir henüz tabelaları yapılmamıştır. Bu teklifi çok önemli buluyoruz” ifadelerini kullandı.

İnce eleyip sık  dokuyacağız!

Beledidye Meclisi'nin 2020 yılını Tarım Yılı ilan ettiğini hatırlatan Başkan Akgün, “Bütün STK'larımızın, muhtarlarımızın bunu alkışlamış olması ve tam destek vermiş olmaları bizi son derece cesaretlendirmiştir. 80 bin hektar alanımızda çiftçimizle, STK'larla İstanbul Yeditepe ve Namık Kemal Üniversiteleri ile birlikte eğitimimizi, gücümüzü birleştirip çok güzel işler yapacağız. Üretim yapmak isteyen geçimini tarımdan sağlamak isteyen kadınlarımıza belediyenin elinde bulunan park bahçe gibi yerleri tahsis edeceğiz. İnce eleyip sık dokuyacağız. Vatandaşlarımız eğitimden geçecekler. Orada ne üreteceklerse o bitkilerden verilecek. Üretimde katkı sağlanacak. Üretimden sonra üreticinin malını satacak olan kooperatifler tamamlanacak, belediyemizde bunu destekleyecek. Büyükçekmece, İstanbul'a en çok kavun karpuz veren ilçe ama kendiliğinden bilimsel verilere dayanmayan bilgiler çerçevesinde yürütülen bu işler bundan sonra bilimsel çerçeveye oturtularak Kent Tarım politikaları ile ilerleyecek” dedi.

İMECE USULÜ ATATÜRK EVİ YAPILACAK

Büyükçekmece'de imece usulüyle Atatürk Evi yapılacağını dile getiren Hasan Akgün, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu evin birebir ölçüsünde, içindeki nar ağacınında aynı noktaya dikilmesi şartıyla Atatürk Evi ve Müzesi'nin yapmak üzere çalışmalar başlamıştır. Belediyemizin cebinden 1 kuruş çıkmayacaktır. Kendi cebimden 35 bin lira vererek kampanyayı başlattım” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.