İstanbul’un ikinci Moda’sı Büyükçekmece’de kuruluyor!

İstanbul’un ikinci Moda’sı Büyükçekmece’de kuruluyor!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları bölge olan Mimarsinan Mahallesi Poyraz Sokak sakinleri ile “Kentsel Dönüşüm” projesi bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

Roman vatandaşlara Poyraz Sokak’ta yapılacak kentsel dönüşümü anlatan Başkan Akgün, “2 bin 500 Roman vatandaşın yaşadıkları evleri, kendi oldukları yerde dönüşüme tabi tuttuk. Roman vatandaşlarımızı buradan herhangi bir yere kaldırmak değil tam tersine şehrin tam göbeğinde onlara site şeklinde bir proje hazırladık. İstanbul’un ikinci Moda’sını Mimarsinan’da kuracağız” dedi.

 

Roman vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi


Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçede Roman vatandaşların yoğun yaşadıkları bölge olan Mimarsinan Mahallesi Poyraz Sokak sakinleri ile Mimarsinan Kentsel Dönüşüm Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıya CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Marmara Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Sinan Karaca Öztürk, 24. Dönem CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda Roman vatandaş katıldı. Projenin detaylarını Romanlarla paylaşan Başkan Akgün, hiçbir Roman vatandaşın yerinden, yurdundan olmayarak yeni evlerinde yaşayacağını söyledi.


Roman vatandaşlar yerlerinden edilmeyecek


Dr. Hasan Akgün, “Büyükçekmece Belediyesi olarak Mimarsinan Mahallesi’nde 500 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm projesi gerçekleşecek. Mimarsinan Mahallesi içerisinde kalan 2 bin 500 Roman vatandaşımız var. Doğdukları, yaşadıkları evleri yerinde dönüşüme tabi tuttuk. 4 katlı 70’er metrekarelik evler yapacağız. Roman vatandaşlarımızı buradan herhangi bir yere kaldırmak değil tam tersine şehrin tam göbeğinde onlara site şeklinde bir proje hazırladık. Kentsel dönüşüm projesi hayata geçtikten sonra Mimarsinan, İstanbul’un ikinci Moda’sı olacak” diye konuştu.

 

“Büyükçekmece olarak kazanacağız”

 

Mimarsinan Mahallesi’nin görüntü bakımından fiziki anlamda Büyükçekmece’nin en kötü mahallesi durumunda kaldığını kaydeden Başkan Akgün, şöyle konuştu: “Hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesi ile bu bölge Büyükçekmece’nin en muhteşem mahallesi olacak. Biz bu projeden Büyükçekmece olarak kazanacağız, sizler mal mülk olarak kazanıyorsunuz. Bizde şehrimizin en güzel mahallesi olacağı için kazanıyoruz. Herkes olduğu, doğduğu, ninesinin dedesinin öldüğü, çocukluğunu yaşadığı evin olduğu yerde daha insani yaşam koşulları içinde oturmaya devam edecek. Ayrıca sosyal donatı alanlarıyla da bu proje Avrupa’da örnek gösterilecek bir proje olacak.”

 

Purçu: Başkan Akgün’ün yanındayım!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Romanların acı dolu çok kötü günler yaşadıklarını belirterek, Türkiye’deki Romanların en büyük sıkıntısının eğitim, istihdam ve barınma olduğunu söyledi. Puçu; “Eğer düzgün bir evin yoksa düzgün çocuk yetiştiremezsin. Düzgün bir evin yoksa düzgün bir hayatta yaşayamazsın. Sayın Belediye Başkanımız Dr. Hasan Akgün’ü tanıdıktan sonra ve Mimarsinan’ı gezdikten geldikten sonra şuna kanaat getirdim. Belediye başkanımız gerçekten hak hukuk gözeten bir insan. İnsana insan olduğu için değer veren biri. Ve Romaların da hakkını hukukunu koruyacağının inandığım bir insan. Ben de onun için buradayım, arkasındayım” ifadesini kullandı.

 

Kiracılar mağdur olmayacak

 

Türkiye’de ve İstanbul’daki pek çok kentsel dönüşüm projesinde Romanların yerlerinden yurtlarından edildiğini ve mağdur olduklarını savunan Özcan Purçu, “Maalesef Türkiye’de kentsel dönüşüm kentsel felaket haline geldi. Aşağı yukarı tüm Roman mahalleleri yıkıldı. Romanlar yaşadıkları yerlerden sürüldü. Mimarsinan’daki kentsel dönüşümde hiç kimse başka mahallelere başka, ilçelere, başka illere gitmeyecek. Herkes yerinde kalacak. Sadece hak sahipleri değil, kiracılarda mağdur edilmeyecek.

 

Başkan Akgün’e teşekkür etti

 

Marmara Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk, Büyükçekmece Belediyesi’nin Roman mahallesi için hayata geçireceği Kentsel Dönüşüm Projesi’ni ilk günden itibaren yakından takip ettiğini belirterek, projenin her anlamda örnek bir proje olduğunu belirterek, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.