Ömrümün 40 yılını yerel demokrasiye adadım!

Ömrümün 40 yılını yerel demokrasiye adadım!
Strazburg'da Media Box Multimedia TV kanalına konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, insan hakları yönünden yerel demokrasinin geliştirilmesinin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak; "Ömrünün 40 yılını yerel demokrasiye adayan bir

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin 28. Genel Kurulunda Avrupa Konseyi'nin Media Box Multimedia TV kanalına röportaj verdi.

Büyükçekmece Belediyesi’nin Avrupa Konseyi tarafından 3 kez üst üste tescillenen "Avrupa 12 Yıldız Şehir" unvanı ve yerel demokrasi alanında özellikle gençler ve kadınlarla yaptığı etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Programı'nın 2015 yılı için belirlenen "Çok kültürlü toplumlarda birlikte yaşamak; saygı, diyalog ve etkileşim" sloganına ilişkin düşüncelerini de açıklayan Başkan Akgün, 2015 yılı için belirlenen temanın Türkiye ile örtüştüğünü söyledi.

 

"Gençlerin ön plana çıkması gerekir"

 

Geçtiğimiz hafta Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin 28. Genel Kurulu için Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Avrupa Konseyi'nin önemli TV kanalı Media Box Multimedia'ya konuştu. 2012 yılından bu yana Avrupa Konseyi tarafından tescillenen "Avrupa 12 Yıldız Şehir" unvanı ve yerel demokrasi alanında gençlerin söz sahibi olabilmesi için gerçekleştirilen faaliyetler hakkında da bilgiler veren Başkan Akgün; yerel demokrasinin gelişmesi için gençlerin ön plana çıkması gerektiğini vurguladı.

Ömrünün 40 yılını yerel demokrasiye adayan bir belediye başkanı olarak, insan hakları yönünden yerel demokrasinin geliştirilmesini olmazsa olmaz olarak kabul ettiğinin altını çizen Başkan Akgün şunları söyledi: "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Belgesi’ni çok iyi özümseyen, yerel demokrasiye olmazsa olmaz gözüyle bakan bir belediye başkanıyım. Özellikle de insan hakları yönünden yerel demokrasinin geliştirilmesine inanan bir belediyeciyim. Yerel demokrasinin çalıştırılması genel demokrasinin de temelini oluşturur. Bu açıdan her platformda yerel demokrasiyi savunan ve bu konunun ısrarla üzerinde duran bir belediye başkanıyım."

 "20 yıldır dünya gençliğini buluşturuyoruz"

Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’nın 2014 yılında gençliğin ön planda tutularak "katılımcı demokrasi" temasına ithaf edildiğinin hatırlatılması ve bu kapsamda Büyükçekmece Belediyesi'nin yapmış olduğu faaliyetler hakkındaki soruyu da yanıtlayan Akgün; bu faaliyetleri ulusal ve uluslararası olarak ikiye ayırdığını kaydetti. Başkan Akgün şöyle devam etti: "Ulusal düzeyde şehrimdeki bütün gençliği çeşitli platformlarda bir araya getirerek, kentimizin geleceği ile ilgili olarak düşüncelerini almak, Büyükçekmece ve İstanbul'un geleceği açısından projelerinin aktarılmasını sağlamak noktasında ve kültürel- sosyal faaliyetlerde gençlerimizle birlikte olduk. Bunun bir de uluslararası boyutu var. Her yıl minimum 65 ülkeden 1200 ila 1600 arasında 18-25 yaş arasında genci bir araya getiriyoruz.  Bu düşünceyle Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'ni bir argüman olarak kullanıyoruz. Dünya gençliğini Büyükçekmece'deki 500 yıllık tarihi köprünün üstünde buluşturarak, el ele tutuşturup tüm dünyaya barış ve dostluk mesajı verdiriyoruz. Bir araya gelmeleri mümkün gibi görünmeyen dünya gençliğini 20 yıldır bir araya getiriyoruz."

"Kongre'nin 2015 sloganı Türkiye ile örtüşüyor"

Kongre'nin 2015 yılı için belirlenen yeni temasının sloganı olan "Saygı, diyalog, karşılıklı etkileşim kavramları eşliğinde çok kültürlü toplumlarda birlikte yaşamak"  konusunda da düşüncesini açıklayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Kongremizin böyle bir slogan seçmiş olması benim için de son derece büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur. Bu tema ve slogan tam tamına benim ülkemle örtüşüyor. Göçler nedeniyle, terör ve yaşanan iç savaşlar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalanlar benim ülkeme sığınmak zorunda kalmışlardır. Benim ülkemde bin yıldan bu yana çeşitli kültürler bir arada yaşar. 4 semavi dinin bir arada, birlikte yaşadığı ender ülkelerden biridir Türkiye. Biz bu kültürel zenginliğimizi, bu mozaiğimizi bugüne kadar bir avantaj olarak gördük. Bugünden sonra da bu farklılığımızı, bu zengin kültürümüzü daha iyi diyalogla ülkemizin ve yerel demokrasinin gelişmesinin yanı sıra Avrupa demokrasisinin gelişmesi için de zenginleştirerek yaşatmaya, büyütmeye devam edeceğiz. Toplum olarak kültürleri birlikte yaşamak ve de onların zenginliğinden yararlanarak geleceğimizi daha iyi hazırlamak bizim için önemli bir fırsattır."

Büyükçekmece'de dünya buluşması

2015 yılı Avrupa Yerel Demokrasi Haftası kapsamında bu temaya yönelik olarak yapılacak olan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Akgün bu yaz gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi: "Okullar tatile girdikten sonra benim bölgemdeki ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan bir çalışma kampı kuracağız. Ayrıca çeşitli atölyeler oluşturacağız. Gençlerimizin bir araya getirilmesi, bu konudaki düşüncelerini yansıtan ödüllü bir proje hazırlamalarının önünü açacağız. İkincisi ise, 31 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında dünyanın 56 ülkesinden gelecek olan 1500 gencimizi Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'nde buluşturacağız. Bu buluşma aslında hakiki bir kültür zenginliğinin de buluşmasıdır. Dünyanın dört bir köşesinden 56 ülkenin folkloruyla, sanat atölyeleriyle, el sanatlarıyla, heykel sanatıyla ve halk dansları gibi yarışmalarla bir araya getirilmesi çok önemli bir organizasyondur. Bu aynı zamanda da bir dünya buluşmasıdır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.