Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

CHP Kendisiyle Yüzleşiyor!

CHP Kendisiyle Yüzleşiyor!

Geçen hafta Çarşamba gününden Cumartesi akşamına kadar Ankara’daydım. Bu sürenin dinlenme bölümü hariç nerdeyse tamamı CHP Genel Merkezinde geçti. Şuanda merakla beklenilen “CHP’de ne olabilir” sorusunun muhataplarıyla görüşme imkânımız oldu. PM toplantısının Basına açık olan bölümüne katıldık. Genel Başkan yardımcılarıyla ikili sohbetler yaptık. Bize ulaştırılan isimsiz falcının mailleri üzerine konuştuk!

İlk olarak, Genel başkan yardımcısı Haluk Koç’un Samsunda beklenilenin altında oy almasının sağlığına yansıdığını gördük. Her gördüğünde ilk hamleyi yaparak yanımıza yaklaşıp halimizi hatırımızı soran haluk hoca oldukça stresli!

Belli ki “ben, elimden gelen her şeyi yaptım, istediğiniz tüm imkânları sağladım, ancak siz partiyi Samsun da istenilen duruma getirmediniz” gibi bir gerekçe ile Samsun örgütüne kırgın.

Yakın çevresine ise; genel anlamda başarısız olunduğunu, bunun karşılığı olarak herkesin şapkasını önüne koyarak düşünmesi gerektiğini söyleyen Haluk Koç İstifayı tercih ettiğini, ancak genel Başkanın bu istifaya itibar etmeyerek durdurduğu yönünde bilgilerimiz var.

Bizce bu seçimde pozitif beşeri ilişkileri ve bilimsel eğitimi ilke edinen Genel Başkan yardımcısı Perihan Sarı’nın eski neşesinin yerinde olmadığını düşünmekteyiz. Genel Başkan yardımcısı Sarı’nın da istifa talebinin olduğu ancak Genel Başkanın Haluk Koç’ta olduğu gibi bu istifaya da sıcak bakmadığı yönünde bir söylenti var.(Perihan Hanımla bu konuda ne yazık ki görüşemedik).

Genel Başkan yardımcısı Gürsel Tekin’le yaptığımız görüşmede ise; Kazanılamayan, ikinci olunan hiçbir yarışta başarıdan söz edilemeyeceği yönünde bir izlenimimiz oldu. Tekin, başarıya gitmek için neleri ‘yapmadık yapamadık’ tamamının yeniden gözden geçirilmesini, ‘kişiler üzerinden artık siyaset yapılmamasını’,ayrıca ‘partinin bir hafızasının olması gerektiğini’, herkesin siyasette bir yerlere gelebileceğini, önemli olanın ise o geldiği yerde başarılı olmasına değinerek; bundan sonra her şey dahada iyi olacaktır, CHP empati yapıyor, yönünde bir özet yaptı…

Genel Başkan yardımcısı Nihat Matkap ise; Lokal başarıların genel başarıyı getireceğini, herkesin bölgesinde kazanmasının başarıyı tetikleyeceğini, kendilerinin Hatayda bunu sağlamak için oldukça emek sarf ettikleri yönündeki sohbet özetinde “Ülke genelinde başarılı olmanın sandığa sahip çıkmak olduğunu, sandığa sahip çıkanın seçimi kazanabileceği yönünde görüşlerinin olduğunu tespit ettik…

Evet, CHP Genel merkezi oldukça hareketli. Bundan sonra CHP’de neler olacak veya olabilir?

CHP üst yapısında, yani Genel Başkan yardımcılarının görev değişikliği ve başarısız isimlerin MYK dan gideceği, onların yerine ise başarı umudu taşıyanların gelebileceği yönünde bir izlenim edindik. Bizce 6 MYK üyesi değişebilir. Bu değişim bir süreliğine belki işe yarayabilir. Ancak köklü çözüm; Tüzükte olmalıdır. Tüzük gerçek sosyal demokrat partilere yakışan özgürlükçü, özgürlükçü olduğu kadarda kontrol edilebilinir bir tüzüğe kavuşturulmadan kişilerde sorun veya çözüm aramak sadece bir süreliğine idare eder. Siyasi partiler idareci değil yöneticidir. Bundan yola çıkarak yapılacak empati CHP’ye ilaç, halka umut olur…

Sürecek.


Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Hınıslı Arşivi