Mehmet Mert

Mehmet Mert

CHP önce tüzüğündeki seçim sistemini değiştirmeli!

CHP önce tüzüğündeki seçim sistemini değiştirmeli!

 CHP Büyükçekmece üyelerinden Kaya Keskinkılıç İlçe Seçim Kurulu’na başvurarak, “280 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na açıkça muhalefet var diyerek; CHP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri sonrası yaptığı delege seçimleri iptal edilmeli” dedi.
İlçe Seçim Kurulu da Keskinkılıç’ın bu başvurusunu 17.11.2015 tarih ve 573 sayı numarasıyla değerlendirmeye aldı.
*
“CHP parti tüzüğüne göre, delege seçimleri genel seçim kesin sonuçları açıklandıktan sonra yapılmalıydı. Örneğin bu tarih de 1 Kasım seçimleri için 12 Kasım günüydü. Ancak parti yönetimi, 7 Haziran ve 1 Kasım kesin sonuçlarının açıklanmasını beklemeden ilçe ve mahallelerde delege seçimi yaptı. Bu durum hukuksuzdur. Delege seçimlerinin iptal edilmesi gerekir” diyen Keskinkılıç'ın bu itirazını yargıç onaylarsa ülke genelinde CHP'nin delege seçimleri yeniden yapılacak.
*
Bakın mahkeme bu kararı onaylar mı, red mi eder bilmiyorum.
Ancak CHP'nin öncelikle kendi seçim sistemini enine boyuna ele alması şart.
Hani her defasında şunun adamı üye, bunun adamı delege, şunun gösterdiği aday il başkanı ilçe başkanı oluyor diye itiraz ediliyor ya.
Hadi buyurun şimdi buradan yakın.
Öncelikle sağlıklı bir yapılanmasını harekete geçirerek CHP'ye aktif, çalışkan, nitelikli, donanımlı üye kaydı yapılmalı.
2 senede bir yapılan mahalle delege seçimlerinin tamamı aynı gün ve aynı salonda bütün ilçe üyelerinin katılacağı bir salonda blok liste ile seçilmeli.
Üyeler aday olan delegeleri işaretleyerek tercihini yapmalı.
En çok tercih alan delegeler o ilçenin kaç delege hakkı varsa oraya kadar belirlenmeli.
Yine aynı delegeler bu defa aynı sistem ile ilçe başkanını ve yönetim kurulu üyelerini seçmeli.
Daha sonra bu sistem ile il başkanlıkları, parti meclisi, MYK ve genel başkan seçilmeli.
*
CHP'nin mevcut sisteminde önce merkez belli oluyor.
Merkezden görevlendirilen askerler kendi mantıklarına uyan isimleri delege yaparak partinin bütün kademelerini seçiyorlar.
Bunun adı da oluyor size kurultay, ön seçim veya partinin bütün organları seçimi.
Ne kadar eşit ve adil oluyor yorum sizin.
*
Bakın dün yine Büyükçekmece CHP üyelerinden olan Hüseyin Sülün mail kutuma bir açıklama göndererek özetle şunları söylemiş:
“CHP eski İlçe başkanı Erol Şahin hiç olmaz ise mahalle delege seçimlerini yaparken seçimler hep saat 10'da başlayıp saat:17'de biterdi. Bu yönetim delege seçimlerinde, bazı mahallelerde saat 12'de başlatılıp saat: 16'da bittiği gibi bazı mahallelerde de saat: 12,30'da başlatılıp saat: 15'de bitirilmiştir....
Zaman darlığı yaratarak üyelerin oy kullanma haklarını engellemek demokratik değildir...
Acı gerçeğini yaşayıp gözlemlediğim, bir çok sebeple, oy kullanamayan mağdur kalan birçok partilimiz isim isim mevcuttur…
Her mahallede de toplam üyelerin %25’nin sandığa gelmesi, oy kullanması başarı değil üstünde düşünülmesi,irdelenmesi gereken acı bir sorundur!...
Buna Belediye Başkanının araçlarla taşımalı oyları da dahildir…
Partimiz son Genel Seçimlerde AKP’den 9 Bin 500 fark yiyerek AKP bu seçimde de yine birinciliğini korumuştur…
CHP’li olan her aktif üye hassasiyet göstermeli, partiye sahip çıkma sorumluluğunda gereken tavırı ödün vermeden koymalıdır…
CHP kaybederse herkes kaybeder… Saygılarımla...” Hüseyin SÜLÜN

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi