Mehmet Mert

Mehmet Mert

Din dersinden muaf olanlar!

Din dersinden muaf olanlar!

Dünkü yazımızda, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavından bahsetmiştik.


Kısa adı TEOG olan bu sınav sonrası elde edilen puanlar ile lise tercihleri yapılacak.

Bu yıl ilk defa Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi de kondu sınav kâğıdına.

Bazı veliler din dersinden muaf için çocuklarının nüfus cüzdanlarındaki ‘dini’ bölümüne dinsiz yazdırmayı bile göze aldılar.

Zira böylece öğrenci sekiz dersten birisini hiç çalışmadan tam puan olarak vermiş olacaktı.

Benim oğlum da aynı sınava girdiği için ben bile düşündüm bu seçeneği.

Alp gerek yok benim din dersim iyi demişti dün sınav sonrası soruları çözmüşler Alp haklıymış Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde yanlışı çıkmamış.
 
***
 
Neden bu konuya tekrar değindim derseniz.

Dünkü yazımdan sonra bazı velilerden; ‘TEOG sınavında, Din Kültür soruları sorulması sizce doğru mu? Eğer soruluyorsa diğer kitaplar (Tevrat, İncil, Zebur) neden es geçiliyor?’ yorumları aldım.

Bazı veliler; neden doğru olmasın nüfusu nerdeyse yüzde doksan dokuzu Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz, derken.

Bazı veliler ise dinde zorlama olmadığından bu tür hayati sınavlarda din dersinden soru sorulmaması gerektiğini savundu.

İşte tam da bu konu ile alakalı bir açıklama Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan (KDK) geldi.

KDK liseye geçişte uygulanan TEOG sınavı puan hesaplamaları yapılırken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin aleyhte etkilendiğine karar verdi.

Puanlama sistemindeki şikâyetler üzerine açıklama yapan KDK, Din Kültürü dersi dışındaki derslerden aynı puanı alan bireylerin Ağırlıklandırılmış Sınav Puanlarının, Din Kültürü puanı 87 ve üstü olduğu durumda dersten muaf olanlar aleyhinde, 86 ve altı puan olduğunda ise dersten muaf olmayanlar aleyhinde olduğunu saptadı.
 
***
 
Kısaca benim de değiştirmeyi düşündüğüm nüfus cüzdanından ‘dini’ bölümünü boş bırakmak işe yaramayacak.

Ancak bu itirazları Milli Eğitim Bakanlığı’nın dikkate alması gerekiyor.

Sonuçta az bir oranda bile olsa başka dinden olan öğrencilerin haksızlığı söz konusu.
 
13 Aralık 2014 Cumartesi STK’lar buluşuyor!
 
BÜYÜKÇEKMECE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLETİŞİM PLATFORMU ilçede faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları’nın ortak bir platformda buluşmaları, birbirleri ile iletişim kurabilmeleri, etkinliklerini duyurabilmeleri, ortak projeler hazırlayıp hayata geçirebilmeleri, yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olabilmeleri için çalışmalarını sürdürüyor.

Kurucular Kurulu adına bir açıklama yapan Ümit Keskin; 13 Aralık 2014 Cumartesi günü saat 14.00'de AKM'de gerçekleşecek toplantıyla oluşumun resmiyet kazanacağını kaydetti.

Bu toplantıda büyük bir adım atmayı düşünen platformun gündeminde şunlar var:

a) Yoklama ve açılış

b) Divan Heyeti Seçimi

c) Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

d) Mutabakat Metninin oylanması

e) Platform Başkanı ve Yürütme Kurulu seçimi

f) Denetleme Kurulu seçimi

g) Dilekler ve kapanış.
 
Biliyor musunuz?
 
- Star ve Akşam gazetelerinin patronu Es Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Star Medya Yayıncılık Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu, Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Özcan ve Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan'ı geçtiğimiz günlerde görevden almıştı. Bu üç ismin bundan böyle Yeni Şafak'ta köşe yazarlığı yapacaklarını.

- 25 Kasım 2014 günü, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün ismini kullanarak dolandırıcılık girişiminde bulunduğu iddia edilen şüpheli özel şirket sahibi S.M. ve  belediyenin engelliler kursunda ihtiyacı olanlara akülü tekerlekli sandalye alınacağını söyleyerek 2 bin 100 lira dolandırmaya teşebbüs ettiği öne sürülen F.K’nin  (32) gözaltına alındığını.
Biliyor musunuz?
 
 
twitter.com/MehmetMert1

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi