Muzaffer Muyan

Muzaffer Muyan

DOĞAL AFETLER GELİYORUM DEMEZ

DOĞAL AFETLER GELİYORUM DEMEZ

Atalarımız ne güzel demişler yangının selin önüne geçilmez, doğru söz millet olarak deprem, sel,yangınları ve doğal afetleri kader der geçeriz,ah vah dedikten sonra unuturuz, ikincisini yaşayana kadar. 

Hatırlar mısınız 2009’da Çatalca da sel felaketi olmuştu.. Çiftçilerimiz, köylülerimiz, Çatalca esnafı herkes zarar görmüştü. 4 Yıldan beridir hala sel mağduru vatandaşların sorunu çözülmedi. Geçen gün Çatalca kaymakamının gayretleriyle selzedelerin konut sorununu çözmek amacıyla, adeta seferberlik başlatılan gayretler meyvesini verdi.

Tahmini 35 sel zedelere konut müjdesi ve geçici konut sorununu Çözerek,  müjdeli haberi veren Çatalca kaymakamımız sel mağdurlarının geçici olarak, evlerinin yapılma aşamasında kalacakları yeri izzettin  mahallesinde TRT lojmanlarında ikamet edeceklerini,konutlarının yapılmasından sonra evlerine geçeceklerinin müjdesini verdi ve başlattı. 
Çocukların ev sevincine şahit oldum, 2011 yılında selzedelerin çocuklarına gönüllü karate dersi vermiştim.Geçen gün yolda beni gördüler hocam bizim evimiz olacak artık, şimdilik TRT lojmanlarına taşınacağız, sonra evimize geçeceğiz. Biz tekrar karateye gelmek istiyoruz ama elbisemiz yok dediler. Bende okul bedenlerinizle gelin dedim ve akşama 10 tane eski öğrencim geldi ama elbiseleri yok.. Bende siz devamlı gelin elbise sorununuzu çözeceğim dedim sevinçlerini görmeliydiniz. 
Peki 2009’dan bu tarafa neler değişti? Büyük afetten sonra hafızalarda kalan ne biliyor musunuz?  O zamanlar daha yeni seçilen Çatalca belediye başkanı Cem Kara’nın o çaresiz bakışları, 
elinde kürek çizmeleri hala bu hali halk arasında konuşuluyor. O zamanlar büyük şehir yardımda  bulunmadı Çatalca belediyesi kendi imkanlarıyla sorunu çözdü, ama Cem Kara’nın elinde kürek ayağında çizme tek başına çabası görüntüsü kaldı. sorunun üstesinden tek başına gelen Cem Kara’ya halkın ikinci defa şans vermesi tesadüf değildir.
Büyük afetten sonra peki neler değişti? Yalı köy köprüsü onarıldı, ormanlı köprüsü yeni yapıldı, Gökcali üst geçidi yapıldı, tren istasyonunun üst geçidi yapıldı, Karaca köy köprüsü yapıldı, bunların olması yeterlimi? hayır.

Başlıkta belirttiğim gibi doğal afetler geliyorum demez, geçen gün Karaca köy’e derse gidiyordum oda ne! köprü taşmış gözükmüyor burada İSKİ’ YE çok iş düşüyor. Derelerin ıslah çalışması, genişletmesi yapılmadığı sürece istediğiniz kadar köprü ve üst geçit yapın faydası olmaz. Bakın Gökçe ali deresinin genişletme çalışması var, 3 ay oldu 200 metre ancak genişletmişler oda yetersiz, 2 tane dozer çalışıyormuş gibi gözüküyorlar ama, bir arpa boyu yol alınmadı laylaylom iş yapılıyor.

Oysa şiddetli bir yağmurda yeteri kadar açılmayan dere yatakları, felaketin habercisi olacaktır, o zaman yaptığınız köprüde gidecek. Köprüler üst geçitler yapılmış güzel alt yapısı olmayan geçit ve köprüleri ne yapalım diyor  Köylüler..

Olası şiddetli yağmurda yine hayvanlarımız, ürünlerimiz telef olacak. Yetkililerden isteğimiz derelerin genişletilerek olası doğal felaketlerin önüne bir nebzede olsa geçilmesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Muzaffer Muyan Arşivi