Mehmet Mert

Mehmet Mert

DSP küskünlere kucak açtı

DSP küskünlere kucak açtı

 Bülent Ecevit Demokratik Sol Parti'yi kurarken bunlar aklına gelmiş miydi bilinmez ama.

Galiba; 31 Mart 2019 yerel seçimlerine damga vuracak siyasi parti DSP olacak gibi duruyor.

Önce CHP'nin 2014 İstanbul adayı Mustafa Sarıgül Şişli'ye yine CHP'den aday olmak için talip olmasına rağmen beni oyalıyorlar diyerek CHP'den koptu eski partisi DSP'den adaylığını açıkladı.

Sonra Gaziantep’ten CHP adayı olmak için yola çıkan ancak, CHP ile İyi Parti arasında gerçekleşen ittifak pazarlığından dolayı Gaziantep'te CHP'nin aday çıkartmayarak İyi Parti adayını destekleme kararından dolayı eski belediye başkanı Celal Doğan DSP adayı oldu.

Şimdilerde ise Ankara’da eski Çankaya Belediye Başkanı Ali Haydar Yılmaz’ın DSP ile görüşme halinde olduğu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi aday olacağı öne sürülüyor.

Bölgemizde de DSP adayları ön plana çıkacak gibi.

Silivri'de Selami Değirmenci'nin DSP adaylığı kesinleşmeye yakınken, DSP'nin Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca gibi CHP'nin elinde bulunan kalelerinde de güçlü adaylar çıkaracağı konuşuluyor.

İşte bomba haber.

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak da kesin adaylığı düşündüğünü, öncelikle bağımsız aday olmak istediğini ama DSP seçeneğini de değerlendireceğini kaydetti.


Handan Toprak aday


21 Ocak 2019 tarihli yazımıza; 'DSP'den aday olanlar çoğalıyor..' demiştik.

Doğrusu bu kadarını ben de beklemiyordum.

Bütün ittifak tekliflerini red ederek seçimlere kendi adayları ile gitme kararı alan DSP'nin Genel Başkanı Önder Aksakal açıklamasında: ''Parti olarak 31 Mart seçimlerine giderken sahte ittifakları reddediyoruz ve kendi adaylarımızı çıkarıyoruz. Halkın ve ülkenin dara düştüğü her dönemde sorumluluk üstlendik ve yine üstleneceğiz. Bu ittifaklara oy vermek zorunda mıyız?'' Diyerek özellikle CHP'den aday olamayanlara açık kapı bırakmıştı.

İstanbul'un tek kadın belediye başkanı olan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak da yakında DSP kevranına katılacak gibi.

Dün kendisine bu soruyu sordum; DSP adayı olacağınız söyleniyor, doğru mudur?

İşte Toprak'tan aldığım cevap;

''Avcılar'ın AKP adayı il başkanının akrabası. Avcılar halkı bu adama güvenmiyor. Bu aday açıklandıktan sonra Ocak ayında bir anket yaptırdım. Siz de dilediğiniz bağımsız bir şirkete anket yaptırabilirsiniz. Bu ankette benim alacağım oy %68'e çıktı. Bu sonuca rağmen benim adayım partimin MYK ve PM kurullarından çıkmadı. Partimin verdiği karara saygı duyuyorum ancak Avcılar halkı saygı duymuyor. Belediye başkanlığı demek şehri emin demek. Yani emin olmadığınız kişiye şehri emanet etmezsiniz. CHP'de aday belirlenirken, Sivaslılara, göçmenlere, kadınlara sahip çıkılmadı. Avcılar halkı kendi adayını kendi belirler. Ben de gerek bağımsız gerek DSP seçeneğini de düünerek aday olmayı düşünüyorum. Avcılar dayatma adaya gelmez. Yürüyen atın önü kesilmez ben adeta koşuyordum bunlar önümü kesmeğe çalıştılar. Ben yine aday olacağım ve Avcılar'ı emin ellerde bırakacağım. Kimsenin kuşkusu olmasın...


CHP hata yaptıkça DSP güçlenecektir!


Yine 'DSP adayları çoğalıyor' yazımızda şunlardan da bahsetmişiz; bölgemizden DSP adayı çıkar mı? Çıkar mı çıkar. Sonuçta siyaset kazanmaya veya kaybettirmeye yönelik hamle. Ya kazanırsınız veya istediğinizi seçtirirsiniz. Bu böyle gelmiş böyle gidiyor. İsim mi istiyorsunuz.

Bakın aday adaylarına isimler orada. Bu isimlerden bazıları CHP'den aday gösterilmez ise şayet DSP'nin yolunu tutacaklardır. Sonuçta sandık bu diyeceklerdir. Ne olur ne olmaz diyeceklerdir. Pekiiiii.

CHP bu restleri nasıl karşılasın derseniz.

Siz aday belirlerken şayet hakkaniyetli olmaz iseniz, adil olmaz iseniz, gerçekten o kentte karşılığı olanı değil, arkasında dayısı olanı aday yaparsanız, kusura bakmayın başkalarının eline de koz vermiş olursunuz.


Selami Değirmenci DSP Silivri adayı


CHP'nin çalkantılı süren MYK ve PM toplantılarında Silivri adayı Özcan Işıklar bir türlü açıklanmamıştı.

PM'den aday belirleme yetkisi alan CHP Lideri Kılıçdaroğlu Silivri adayımız Özcan Işıklar, Maltepe adayımız Ali Kılıç dedi.

Kılıçdaroğlu bu kararı ile Işıklar'ın dünürü CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin isteğini kırmamış oldu.

Mustafa Sarıgül'den sonra bir krizi de Muharrem İnce ile yaşamak istemedi.

Zira Sarıgül olayı belkide CHP'nin Şişli'yi kaybetmesine neden olacak.

Bu arada Silivri CHP'nin güçü aday adaylarından ve bu defa kesin aday olurum diye yola çıkan Selami Değrmenci ise bu karara karşılıksız kalmadı.

Üç dönem Silivri belediye başkanlığını yapmış. Ardından 2004 yılında CHP aday yapmayınca Genç Parti adayı olmuş, ara vermeden siyaset yapmaya devam etmiş, CHP Silivri ilçe başkanlığı yapmış, CHP İstanbul milletvekili adaylığı yapmış, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de aday adayı olmuş, bu seçimlerde de Silivri doğru yönetilmiyor diyerek yola çıkan Selami Değirmenci DSP'den Silivri belediye başkan adayı olmaya hazırlanıyor.

CHP adayı Özcan Şıklar, MHP adayı Volkan Yılmaz ve DSP adayı Selami Değirmenci.

Doğrusu Silivri ilginç bir seçim yaşayacak.

24 Haziran seçim sonuçlarından yola çıkarsak, Millet İttifakı (CHP-İyi Parti) açık ara önde görünüyordu Silivri'de.

Değirmenci'nin DSP'den adaylığı ise AK Parti – MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın işine yarayacak gibi görülüyor.

Her ne kadar Selami Değirmenci 'ben seçimi kazanacağım' diye yola çıksa da kazanamaması durumunda bakalım bu durum CHP adayı Özcan Işıklar'ın yeniden kazanmasına engel olabilecek mi yoksa, MHP adayı Volkan Yılmaz'ın işine mi yarayacak.


DSP aday arayışında


YSK'nın açıkladığı adaylık başvuru tarihi 15 Şubat 2019.

Son itirazlar ve düzeltmeler ise 19 Şubat 2019'da sona erecek.

Anlayacağımız üzere daha 15 Şubat'a kadar çok şey değişebilir.

DSP İstanbul'da güçlü bir büyükşehir adayı arayışında.

İstanbul'un diğer ilçelerinde de aynı şekilde güçlü aday arayışında.

Olur da bu yerel seçimlerde DSP oy patlaması yaşarsa, CHP'nin bir çok yerde oy kaybetmesine ve seçim kaybetmesine neden olursa, bu durumda suç sizce CHP'nin aday yapmaması sonucu DSP'den aday olanlarda mı?

Yosa DSP seçeneğini göz ardı eden ve doğru aday belirleme yöntemini oluşturmayan Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde mi..?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi