Afganistan'ın başkenti Kabil kana bulandı! Büyük patlamada en az 80 ölü

Afganistan'ın başkenti Kabil kana bulandı! Büyük patlamada en az 80 ölü
Devlet başkanlığı ve büyükelçiliklerin bulunduğu bölgede bomba yüklü araç infilak ettirildi. Saldırıda resmi açıklamaya göre 64 can kaybı var, Reuters ve AJE ölü sayısının 80 olduğunu duyurdu. Yaralı sayısı ise 320. Almanya büyükelçilik binasının enkaza d
İlkbaharın gelmesiyle Taliban'ın saldırılarında artış görülen Afganistan, bu Sabah başkentinde vuruldu. Devlet başkanlığı ve büyükelçiliklerin yer aldığı bölgede, Alman büyükelçiliğinin girişinde patlatılan bomba yüklü araç başkent Kabil'i cehenneme çevirdi. Büyük patlamada Almanya büyükelçilik binası enkaza döndü, Fransa ve Hindistan büyükelçilik binalarının da hasar gördüğü bildiriliyor.

Zambak Meydanı'nda gerçekleşen saldırıda can kaybı sürekli artıyor, İçişleri Bakanlığı ölü sayısını 64 olarak açıkladı. Reuters ve Al Jazeera ise can kaybının 80'e çıktığını duyurdu. İlk başta Hastanelere 90 yaralı taşındığı duyurulsa da dakikalar sonra gelen resmi açıklamaya göre bu sayı 320'yi buldu. Birçok yaralının durumu ağır ve can kaybının yükselmesinden ciddi şekilde endişe ediliyor.

Kabil'in her yerinden hissedilen patlamada, bir su tankerine yerleştirilen bomba infilak ettirildi. Uluslararası ajanslar, ağır hasar gören binaların yanı sıra yaklaşık 30 aracın da yandığını duyurdu.

Uluslararası haber ajansları, kanlar içindeki yaralıların hastanelere götürüldüğü gösteren çok sayıda fotoğraf servis etti.

Fransa açıkladı

Fransa'nın AB Bakanı Marielle de Sarnez, Fransız ve Alman büyükelçilik binalarının hasar gördüğünü açıkladı. Almanya'dan yapılan açıklamada, elçilik çalışanlarının durumuyla ilgili net bir bilgi paylaşılmadı. Reuters'a konuşan Alman güvenlik kaynakları, ilk açıklamada Alman çalışanların zarar görmediğini ancak bazı yerel çalışanların yaralandığını aktarmıştı.


BBC'den Harun Nazafijada, olay yerinde kanlar içinde çok sayıda insan bulunduğunu ve polisin meydanı giriş çıkışlara kapattığını bildiriyor.

Al Jazeera muhabiri Kais Azimi ise, saldırının gerçekleştiği noktanın çok önemli ve Kabil'in en kalabalık yerlerinden biri olduğu bilgisini verdi.


Başkent Kabil'deki son büyük saldırı, ülkenin en büyük askeri hastanesine Mart ayında düzenlenmişti. Doktor kıyafeti giyen teröristler içeride katliam yapmış, helikopterlerin katıldığı operasyondaki çatışma saatlerce sürmüştü. Resmi açıklamaya göre, onlarca kişi saldırıda can vermişti.

Taliban'ın katliamları

Terör örgütü Taliban, son günlerde ülkede saldırılarını artırdı. Kutsal Ramazan ayının ilk günü bomba yüklü bir aracı kullanan intihar saldırganı, ülkenin doğusunda yer alan Host şehrindeki bir futbol sahasının yanına araçla yanaştı. Aracın infilak etmesiyle en az 14 kişi öldü.

Geçen hafta Kandahar eyaletindeki bir ordu kampına da saldırı düzenlenmişti. Şahveli Kot ilçesindeki kampı hedef alan militanlar, 15 askeri öldürmüştü. İlçedeki bir diğer kamp da üç gün önce baskına uğramış ve 10 asker yaşamını yitirmişti.

Afganistan'da halen fazlasıyla etkin olan Taliban örgütü, polis içindeki militanlarını kullanarak da katliam yaptı. Mayıs ayı içinde iki polis karakolda meslektaşlarını vurup silahlarını alarak kaçtı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.