Almanya Berlin'de TIR Noel pazarına girdi: 12 ölü

Almanya Berlin'de TIR Noel pazarına girdi: 12 ölü
Almanya Berlin'de bir TIR'ın Noel pazarına girmesi sonrası ölü sayısının 12'ye yükseldiği açıklandı.
 İçişleri Bakanı Maizire 'Şu anda 'saldırı'yı ağzıma almak istemiyorum ancak pek çok şey buna işaret ediyor' dedi. Cumhurbaşkanı Gauck da 'Bu, beni ve sayısız insanı üzen Berlin ve ülkemiz için kötü bir akşam' diye konuştu


Dün akşam saatlerinde meydana gelen olay Berlin'in turistik merkezlerinden Kurfürstendamm'daki Noel pazarında büyük paniğe yol açtı.

Tarihi kilisenin yanındaki pazara giren TIR Polonya plakalıydı.

Olayın duyulmasının ardından bölgeye çok sayıda polis ekibi ve ambulans sevk edildi.

Alman polisi ilk bulguların terör saldırısına işaret ettiğini açıkladı. 

TIR sürücüsü olay yerinden kaçtıktan sonra çevredeki bir hayvanat bahçesinde yakalanarak gözaltına alındı.

Berlin polisi, TIR'da hayatını kaybeden kişinin Polonya vatandaşı olduğunu duyurdu. Ancak şahsın TIR'ı Noel pazarına süren kişi olmadığı bildirildi.
 


"PAKİSTAN YA DA AFGANİSTAN VATANDAŞI BİR MÜLTECİ"

Polis kaynakları TIR'ın, şubat ayında Almanya'ya giriş yapan, Pakistan ya da Afganistan vatandaşı bir mülteci olduğuna inanıyor. TIR'ı kaçırıp Polonyalı sürücüsünü öldürerek farklarını kapatarak kalabalığın üzerine sürdüğü belirtiliyor. 

Berlin sakinlerinden evlerinden çıkmamalarını isteyen polis ayrıca olası ipuçları için  halktan olay yerinden çekilmiş fotoğraf ve görüntüleri "bka-hinweisportal.de" adlı internet sayfasına yüklemelerini istedi.



​İÇİŞLERİ BAKANI MAIZIERE: TAM OLARAK AYDINLATILMADAN BİZ DURMAYACAĞIZ

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman birinci televizyon kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada, Berlin’de meydana gelen olayın herkesi sarstığını ifade etti.

Berlin’de güvenlik birimleriyle görüştükten sonra ancak olaya ilişkin net bir açıklama yapabileceğini dile getiren Maiziere, "Olayın arka planı ve gelişimi konusunda henüz kesin bir şey bilmiyoruz." dedi.

İnsanların üzerindeki psikolojik etkisi bakımından açıklamalarda seçilen kelimelerin önemli olduğunu vurgulayan Maiziere, incelemelerin sonucuna göre net açıklamalar yapılabileceğini kaydetti.

Maiziere, "Şu anda ’saldırı’yı ağzıma almak istemiyorum ancak pek çok şey buna işaret ediyor." diye konuştu.

Güvenlik birimlerine güvenilmesini isteyen Maiziere, "Bu olay tam olarak aydınlatılmadan biz durmayacağız." ifadesini kullandı.



CUMHURBAŞKANI GAUCK'TAN EKİPLERE TEŞEKKÜR

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da yaptığı yazılı açıklamada, olay hakkında çok şey bilinmese de düşüncelerinin hayatını kaybedenler ve onların yakınlarında olduğunu belirtti.

"Bu, beni ve sayısız insanı üzen  Berlin ve ülkemiz için kötü bir akşam." değerlendirmesinde bulunan Gauck, olayın ardından görev alan arama kurtarma ve güvenlik ekiplerine teşekkür etti.

Berlin’in turistik merkezlerinden Kurfürstendamm Caddesi’ndeki Breitscheitplatz Meydanı’nda kurulan Noel pazarına dün yerel saatle 20.00’de Polonya plakalı bir TIR girmişti. İlk belirlemelere göre 9 kişinin yaşamını yitirdiği olayın ardından polis, bir şüphelinin gözaltına alındığını duyurmuş ancak onun tırın sürücüsü olup olmadığı konusunda değerlendirmede bulunmamıştı. TIR'ın sürücüsüne refakat ettiği tahmin edilen bir kişinin ise olay yerinde ölü bulunduğu belirtilmişti.
 
AKILLARA FRANSA'DAKİ KATLİAM GELDİ

Berlin'deki olay, Haziran ayında Fransa'nın Nice kentinde yaşanan saldırıyı akıllara getirdi. Nice'te Tunus doğumlu saldırgan kalabalığın arasına sürdüğü kamyonla 86 kişinin ölümüne yol açmıştı.








HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.