Barzani: 'Bağımsız Kürdistan yolda'

Barzani: 'Bağımsız Kürdistan yolda'
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bağımsız Kürdistan hayalinin eninde sonunda gerçekleşeceğini söyledi, ama buna şiddet değil, barış ve diyalog yoluyla erişmek istediklerini söyledi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bağımsız Kürdistan hayalinin eninde sonunda gerçekleşeceğini söyledi, ama buna şiddet değil, barış ve diyalog yoluyla erişmek istediklerini söyledi.

Washington'daki temaslarını sürdüren KBY Başkanı Barzani, Atlantic Konseyi adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. İzleyicilerin sorularını yanıtlayan Barzani, "Bağımsız Kürdistan ne zaman olacak?” sorusuna "Gelecek yıl ya da ne zaman olacağını bilemem, ama kesinlikle yolda” diye yanıt  verdi. Barzani'nin bu yanıtı salondaki bazı izleyicilerden alkış aldı.

Salonda çevirmen aracılığıyla konuşan Barzani, bunun "devam eden bir süreç” olduğunun altını çizerek, "Ayrıntı veremem, ama bunun şiddet ve öldürme yoluyla değil, barış, anlayış ve diyalog yoluyla gerçekleşmesini arzuluyoruz” diye konuştu.

IŞİD'LE MÜCADELE SÜRÜYOR

Mesut Barzani, halen IŞİD'le mücadelenin sürdüğüne dikkati çekerek, bu mücadelenin bağımsızlık referandumunun ertelenmesine yol açtığını söyledi. Bunun için ilk önce Kürt Parlamentosu'nun onaylanması gerektiğinin altını çizen Barzani, referandumun da bunu izleyeceğini söyledi. Barzani, "İlk önce güvenlik durumunun iyileşmesi gerek. IŞİD'le mücadele biter bitmez, Kürdistan halkı kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olmalı. Bu süreçte uluslararası destek ve uzmanlık sağlanmasından her zaman memnuniyet duyarız” dedi.

IŞİD'in tüm Irak ve Suriye'ye tehdit oluşturduğunun altını çizen Mesut Barzani, Peşmerge'nin bu mücadelede öncülük ettiğini ve örgütün elindeki 20 bin kilometrekarelik alanı geri kazandıklarını söyledi. Barzani buna karşılık bin 200 Peşmerge savaşçısını kaybettiklerini, 7 bin kadarının da yaralandığını belirtti.

Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin eskisine göre oranla daha iyi olduğunun da altını çizen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bir süre önce Bağdat hükümetiyle anlaşmaya vardıklarını, bu anlaşma çerçevesinde merkezi yönetime günde 550 bin varil ham petrol verildiğini bildirdi. Barzani bunun karşılığında Bağdat hükümetinden de petrol gelirinden kendilerine adil pay vermesini beklediklerini kaydetti.

WASHINGTON'DAN KBY'YE DESTEK SÖZÜ

Başkan Barack  Obama önceki gün Beyaz Saray'da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi kabul etti.

Başkan Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, Amerika'nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ve Kürt halkına verdiği güçlü desteğin devam edeceği sözü verdi.

Obama ve Biden ayrıca Amerika'nın Stratejik Çerçeve Anlaşması dahilinde Irak Anayasası'nda belirtildiği üzere birleşik, federal ve demokratik Irak'ı desteklediklerini açıkladı.

Kürt peşmerge güçlerinin cesaretini öven Obama ve Biden, IŞİD'in Irak'ta işlediği cinayetlerde ölenler için de başsağlığı diledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de Başkan Obama ve Başkan Yardımcısı Biden'a Amerika'nın peşmergelere yaptığı askeri yardımlardan ötürü teşekkür etti.

Peşmergelerin Irak Hükümeti ve Irak Güvenlik Güçleri'yle işbirliği içinde olduğunu kaydeden Mesut Barzani, Musul'un IŞİD'in kontroluna geçmesinden sonra özellikle Erbil ve diğer bölgelerin savunmasında gösterilen çabaları hatırlattı.

Her iki taraf da görüşmede Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkileri güçlendirmenin önemini vurguladı ve bölgedeki şiddet eylemleri ve çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca sivile yardım edilmesi taahhüdüne bağlı kalacaklarını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.