Dünyanın gözü önünde katliam!

Dünyanın gözü önünde katliam!
El Kaide çeteleri, Kürt beldelerine ağır silahlarla saldırı başlattı. Çok sayıda ölü ve rehin var.
Derik, Rımelan, Girkê Legê, Çilaxa, Qamişlo, Serêkaniyê ile Tel Abyad'ta ağır darbeler alan el Kaide bağlantılı gruplar, Halep'in Sefire ilçesine bağlı Tel Hasıl ve Tel Aran beldelerindeki sivillere yönelik saldırılar başlattı.

DİHA'nın haberine göre el Kaide'ye bağlı gruplar, Halep'in Sefirê ilçesine bağlı Tel Aran ve Tel Hasıl Kürt beldelerine yönelik tank, havan ve ağır silahlarla saldırı başlattı. Saldırılarda şu ana kadar 50'nin üzerinde sivil(25'inin kimliği belirlendi) yaşamını yitirirken, 350 kişinin ise rehin alındığı bildirildi.

Irak-Şam İslam Devleti ile El Nusra bağlantılı gruplar, telefon hatlarının kesik olduğu Tel Hasıl ve Tel Aran'dan sağlıklı bilgi alınmasını engellemek için yolları da kapattı. El Ekrad Cephesi kaynakları, bölgede Kürtlere yönelik katliam girişimleri olduğunu bildirdi. Rehin alınan sivillerin kentten çıkmak üzere olan ailelerden oluştuğu öğrenilirken, katledilenlerin çoğunun rehineler olduğu belirtiliyor. Katledilen Kürt sivillerin El Ekrad Cephesi saflarında savaşan insanların anneleri, babaları, kardeşleri oldukları belirtiliyor.

Katledilen siviller arasında isimleri öğrenilenler şöyle: Tel Aran'dan; Hamud Haci Arcun, Nuri Arcun, Hüseyin İbrahim Xemis, Ahmet İbrahim Şemo, Abdo Skeyf El Hemsi, Hüseyin Ebu Ceras, Hüseyin Ramadan Hemo, Rekan Skef El Hemsi, Arif Abdo Zada, Mir Hüseyin Hawa, Adıl Ato, Muhammed Ato, Abdurrezak Beşar, Abdulselam Beşar, Abdo Selim, Ali El Humsi ile kardeşi, Hemud Kasap, İbrahim Ahmed Cocki, Rıdvan Kasım Kalo, Ali Arif Hawa, Tel Arandan.

Tel Hasıl belgesinde öldürülenlerin kimlikleri şöyle; Rıdvan Hamadi Kaso Kalo, Esat Nehsan Ebu Nehır, Hüseyin Cemal Hemdo, Hemam Ahmet Hemam Tarbuş, Hüseyin Cemal Hemdo Tarbuş. Bu bölgede öldürülen arasında da kadın, çocuk ve yaşlıların olduğu bildiriliyor.

Öte yandan ANF'nin haberine göre Serêkani'ye Haseki üzerinden yapılan anlaşma üzerine günde 7 saat aralıklarla verilen elektrikler, El Nusra'nın baskısı sonucu bugün tümden kesildi. Elekrtik kesintisinin sürmesi halinde ilçede içme suyu dağıtım sorununun da ortaya çıkacağı öğrenilirken, Halk Savunma Birliklerinin buna çözüm için toplantı yaptığı öğrenildi. 

BDP'DEN AKP'YE UYARI

El-Kaide ve bağlantılı örgütlerin Rojava'da yaptığı uygulamalar ile ilgili olarak BDP Genel Merkezi, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "BDP olarak, Suriye Kürdistanı’nda El-Kaide ile bağlantılı çetelerin sivilleri esir alıp kalkan olarak kullanmasını, sivillere ait evlerin bombalanmasını, zaman zaman internet ortamında yayımlanan videolardan anlaşıldığı üzere infazların gerçekleştirilmesini ve siyasi suikastleri, Kürtlere karşı topyekun bir katliam girişimi olarak değerlendiriyoruz" denildi.

Açıklamada, olası katliamlar sonrasında açığa çıkabilecek bir kaos ortamından ve Ortadoğu’ya hızla yayılabilecek şiddet sarmalından El-Kaide kadar tüm komşu ülkeler ve batılı devletlerin sorumlu olacağına da vurgu yapıldı. El-Kaide ile bağlantılı çetelerin kullandığı ağır silahların kendilerine nasıl ulaştırıldığı ve bunların kimlerden emir alarak hareket ettiğinin açığa çıkarılmasının muhtemel bir katliamın ve olası bir kör şiddet ortamının önlenmesine imkan tanıyacağının ifade edildiği açıklamada, "Bu konuda tüm siyasi aktörleri Suriye Kürdistanı’ndaki gelişmeler konusunda daha hassas bir tutum içinde olmaya davet ediyoruz" çağrısı yapıldı.

Diğer yandan El-Kaide mensuplarından bir kısmının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşması ve sınırların bahse konu çetelere açık tutulmasının, AKP Hükümeti’ni de zan altında bıraktığının açıklamada altı çizildi. Buna dönük olarak ise, "El-Kaide ve uzantıları yerine Kürtlerle daha iyi ilişkiler geliştirmenin bölge halklarının çıkarına olduğunu tekrar hatırlatarak tüm tarafları, Suriye’de yaşayan Kürtlere dönük kuşatmanın kaldırılması için girişimlerin başlatılması" çağrısında bulunuldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.