Gazze'de 12 saatlik ateşkes

Gazze'de 12 saatlik ateşkes
Gazze’de ateşkes için çağrılara bir yenisinin daha eklendiği dakikalarda, İsrail’in, daha önceki ateşkes çağrısını reddettiği ABD'ye, 12 saatliğine 'saldırıları durdurma' sözü verdiği kaydedildi.
 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kahire'de Hamas ve İsrail'e 7 günlük ateşkes çağrısı yaptı.
Aynı dakikalarda, İsrail'in Kerry'nin daha önce yaptığı ateşkes teklifini reddettiği belirtilirken, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Kerry'ye, 12 saatliğine 'saldırıları durdurma' sözü verdiği kaydedildi. İlerleyen saatlerde, Hamas da 12 saatlik insani ateşkesi kabul ettiğini duyurdu.

Kahire’deki zirve sonrası konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Ateşkesin sağlanması için bir haftalık insani ateşkes üzerinde anlaşmanın yapılmasını umut ediyorum" derken, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, “Gazze'de bir haftalık insani ateşkes sağlanmasına yönelik çağrı yapıyoruz" şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Bun Ki-mun da, "Askeri çözüm yok. İsrail ile Filistinliler arasında 12 saat içerisinde insani ateşkesin sağlanması gerekir" dedi.

İSRAİL REDDETTİ

Kahire’den gelen çağrıyla aynı dakikalarda, İsrail Kabinesinin, Kerry’nin daha önce yaptığı ateşkes teklifini reddettiği belirtildi.

İsrail Kanal 1 televizyonunun haberine göre, İsrail Kabinesi Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında 4 saat süren toplantının ardından Kerry'nin teklifini oy birliğiyle reddetti.

Haberde İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Ekonomi Bakanı Naftali Bennett'in de aralarında bulunduğu muhaliflerin ateşkesin İsrail için ‘felaket’ olacağı görüşünü savunduğu ifade edildi.

Haaretz gazetesi, internet sayfasında İsrailli bir yetkiliye dayandırarak verdiği haberde, Kerry'nin, geçen Çarşamba Tel Aviv'de Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmede ateşkes teklifinde bulunduğunu iddia etmişti.

HAMAS KABUL ETTİ

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban tarafından dile getirilen 7 günlük ateşkes planını, Kahire'deki zirvede Amerikan tarafının da benimsediği, Kerry'nin Netanyahu ile temasa geçerek, bugün sabah 07.00'den başlayarak 12 saat 'durma' noktasında söz aldığı kaydedildi.

İlerleyen saatlerde Hamas'ın da kabul ettiğini duyurduğu bu durumun, ateşkes anlamına gelmediği, 12 saatlik sürenin verdiği ivmeyle bayram boyunca devam etmesi planlanan ateşkes için girişimlerin süreceği belirtildi.

TÜRKİYE DE KATILIYOR


Büyük planın ateşkesin sağlanması yönünde olduğu ifade edilirken, bunun için uluslararası toplumun girişimleri yarın Paris'te devam edecek. Türkiye'nin de yer alacağı zirvede BM, ABD, Almanya, İngiltere, İtalya ve Katar da olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.