Irak'ta 7.3 büyüklüğünde deprem! Ölü sayısı 200'ü geçti

Irak'ta 7.3 büyüklüğünde deprem! Ölü sayısı 200'ü geçti
Irak, İran, Türkiye, Suriye, Kuveyt ve Suudi Arabistan'da hissedilen sarsıntının ardından can kaybı 200'ü geçti. Deprem en fazla İran'ın sınır kenti Kirmanşah eyaletini yıktı, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe ediliyor
Irak-İran sınırında gerçekleşen ve iki ülkeyle birlikte Türkiye, Suriye, Suudi arabistan ve Kuveyt'te de hissedilen 7.3 büyüklüğündeki depremde, can kaybı artıyor. İran ve Irak'ta hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aşarken, deprem en fazla can kaybına İran'ın Kirmanşah kentinde yol açtı. Serpol Zehap'ta ise kentin tek hastanesi depremde yıkıldı.  Yaralı sayısı şu an en az 2 bin. Şiddetli sarsıntının merkez üssü Süleymaniye ile halepçe'nin kesiştiği nokta. Gün ağardıktan sonra çekilen ilk fotoğraflar gelmeye başladı. İran, depremin büyüklüğünü 7.6 olarak veriyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM: KARDEŞ IRAK HALKINA GEÇMİŞ OLSUN


08.45 : Başbakan Binali  Yıldırım, bu sabah açıklama yaptı: "Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola  çıkarmıştır. Allah'tan dileğimiz daha fazla can kayıplarının yaşanmamasıdır. Bu büyük acıyı yaşayan kardeş Irak halkına ve yönetimine ve Kuzey Irak yönetimine derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

08.00 : İran'ın Irak sınırında yer alan eyaleti Kermanşah'tan kara haberler geliyor. Eyalete bağlı kentler Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 200'den fazla insan can verdi. Yaralı sayısının binleri bulacağı tahmin ediliyor.

İran devlet televizyonu, yıkılan binaların altında çok sayıda insan bulunduğunu bildiriyor. Gerçek tablonun günün ağarmasıyla ortaya çıkması bekleniyor. Yetkililer, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

07.30 : Sınırın Irak tarafında ise en az dört kişi yaşamını yitirdi. Deprem en çok Süleymaniye'nin köylerinde hasara yol açtı.

Yerel medya, Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını aktarıyor. İlçeden yardım talepleri geliyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Erbil'de bir alışveriş merkezinde depreme yakalananların can havliyle dışarıya kaçtığı görülüyor.
 
TÜRKİYE YARDIMA KOŞTU


07.20 : Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem haberi duyulur duyulmaz harekete geçti. İlk arama kurtarma ekibi, Irak'ın Süleymaniye kentine ulaştı.

Twitter hesabında bir videoya yer veren Kızılay, "Ekiplerimiz Irak'ta yaşanan depremin ardından ihtiyaç malzemelerini, depremzedelere ulaştırılmak üzere nakliye araçlarına yüklemeye devam ediyor" mesajını paylaştı.

Kızılay'ın Elazığ'daki depolarından 3 bin çadır, 10'ar bin battaniye, yatak ve mobil mutfak malzemesi TIR'larla yola çıktı.


07.10 : Türkiye'de sarsıntının hissedildiği iller Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Van ve muş.

07.05 : Deprem Suudi Arabistan ve Kuveyt'te de hissedildi. Suudi Arabistan Jeolojik Araştırma Kurumu, Twitter hesabından ülkenin kuzeydoğu ile doğusundaki bazı bölgelerde depremin hissedildiğini duyurdu. Ülkede herhangi bir hasar yok.

Kuveyt'te ise sarsıntıyla birlikte insanlar paniğe kapılıp sokaklara fırladı. Bazı bölgelerde halk geceyi sokakta geçirdi.

07.00: Ortadoğu'yu sarsan büyük depremdeki gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktaracağız.



DEPREMLER DEVAM EDİYOR


21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik bir deprem meydana geldi. 00.33'te İran-Irak sınırında meydana gelen depremin ardından Irak'ta saat 01:31'de, yerin 32.2 KM altında 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 02:37'de Irak'ta yerin 5.0 KM derinliğinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından ardından 03:20'de İran'da 4.8'lik bir artçı deprem daha meydana geldi.


 
SÜLEYMANİYE'DE 8 KÖYDE HASAR VAR


Depremden sonra ilk gelen bilgilere göre Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar var.

 

VATANDAŞLAR SOKAĞA ÇIKTI


Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman’da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin’de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, "Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum" dedi.


Hissedilen deprem sonrası Batman'da vatandaşlar sokağa çıktı


ÇOK SAYIDA ÜLKEDE HİSSEDİLDİ


Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.


KIZILAY'DAN AÇIKLAMA


Depremin ardından Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık Twitter'dan açıklama yaptı ve "Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz." mesajını paylaştı.


Meydana gelen şiddetli deprem Erbil'de de hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar panikle sokağa çıktı

Irak'taki depremden sonra Türkiye harekete geçti Irak'taki depremden sonra Türkiye harekete geçti

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Erbil'deki ekibimiz bölgeye hareket etti
 
SAĞLIK BAKANI DEMİRCAN'DAN AÇIKLAMA


Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise depremle ilgili Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi(UMKE) ve acil müdahale ekiplerinin hazır olduğunu söyledi.

Irak’ın kuzeyiyle temas kurulmaya çalışıldığını belirten Demircan, “Kuzey Irak’tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz. Havaalanları uçuşa kapalı. Dışişleri Bakanımızın vereceği bilgiye ve gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz” ifadesini kullandı. Diyarbakır ve Ankara’daki deprem ekiplerinin hazır olduğunu dile getiren Demircan, hava yoluyla yapılacak bir yardımda hareketin Ankara’dan olacağını kaydetti.
 

HAVA SAHASI AÇILABİLİR


Öte yandan Kızılay’ın yanı sıra AFAD olası bir yardım talebine karşın hazırlıklarını tamamladı. Bu arada Kuzey Irak’taki refarandumun ardından uçuşlara kapatılan hava sahasının da Kuzey Irak’ta gelecek yardım talebi doğrultusunda açılabileceği, Ankara’dan Erbil’e hava yoluyla yardım gönderebileceği öğrenildi.
 
ÇAVUŞOĞLU: 'HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ'


Çavuşoğlu, Twitter hesabından, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın Irak'taki depreme ilişkin bilgi notunu da paylaştı. 
Yıldız'ın bilgi notunda, 21.18'de Halepçe'nin 32 kilometre güneybatısında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin Bağdat, Süleymaniye ve Erbil'de de hissedildiği ancak büyükelçilik çalışanlarına ve yerleşkeye zarar gelmediği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.