Kremlin: Putin o emri imzaladı

Kremlin: Putin o emri imzaladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın ulusal güvenliğinin sağlanması için Türkiye'ye uygulanacak özel ekonomik önlemlerin uygulanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. 6 başlık halinde yayınlanan Kararname onaylandı ve 28 Kasım'da yür

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın ulusal güvenliğinin sağlanması için ve Türkiye'ye uygulanacak özel ekonomik önlemlerin uygulanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

O altı madde şöyle:

1.MADDE: Rusya Federasyonu devlet hükümeti organları, federal devlet organları, yerli yönetim organları, tüzel kişiler, Rusya Federasyonu'nda kurulan Rus kuruluş ve vatandaşlar faaliyetlerine Rusya Federasyonu'nda geçici olarak şu maddelerin uygulandığını göz önünde bulundurmalılar:

A. Türkiye Cumhuriyeti'nde üretilen çeşitli gıda ürünlerinin Rusya'ya girişini ön gören dış ekonomik operasyonlarının yasaklanması ve kısıtlanması. (Avrasya Ekonomi Birliği kuralları tarafından belirlenen hacimlerde özel kullanım için gerekli ürünler dışında). 

B. Türkiye Cumhuriyeti'ne ait kuruluşların Rusya Federasyonu topraklarında Rusya hükümeti tarafından belirlenen listedeki çeşitli faaliyetleri (hizmetleri) uygulamasına yasak veya kısıtlama.

C. Rusya Hükümeti tarafından belirlenen liste dışında bulunmayan İş verenler ve iş(hizmet) sipariş verenlere 1 Ocak 2016'dan itibaren çalışma faaliyetlerini gerçekleştirmeleri ve iş (hizmet) uygulamaları için 31 Aralık 2015 tarihinde iş verenlerle iş veya hukuki ilişkilerde bulunmayan Türk vatandaşlarını işe alma yasağı.

2.MADDE: 1 Ocak 2016'dan itibaren 15 Temmuz 1995 tarihli 101 numaralı "Rusya'nın uluslarası sözleşmesi" adlı federal kanuna ve 10 maddesi "Rusya ve Türkiye arasındaki 12 Mayıs 2010 tarihli Rus ve Türk vatandaşlarının karşılıklı seyahat koşulları sözleşmesine göre geçici oturma izni olan ve Rusya'ya diplomatik temsilcilik ve konsolosluk kuruluşlarına gönderilen Türk vatandaşları ve aileleri dışındaki pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Rusya'ya vizesiz girişi durdurulacak. 

3. Madde: Rusya Dışişleri Bakanlığı'na belirli şartlarda Türkiye Cumhuriyeti'ne kararnamenin 2 maddesinde belirtilen sözleşmenin durdurulduğuna dair bildiri göndermesi talimatı verildi. 

4. MADDE: Tur operatörleri ve acentalarının Rus vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat etmelerini ön gören ürünlerin satışlarından vazgeçmeleri.

5. MADDE: Rus hükümetine:

A. 1 maddenin a ve b maddelerinde belirtilen ürün ve hizmet listesinin belirlenmesi

B. 1 maddenin b maddesinde belirtilen iş veren ve hizmet sipariş edenlerin listesinin belirlenmesi

C. Özel ekonomik önlemlerin uygulanmayacağı Türk kuruluşları ile imzalanan ürün (çalışma ve hizmet) gönderme kontrat listesinin belirlenmesi

D. Şunları ön gören önlemlerin alınması:

Rusya ve Türkiye arasındaki charter uçuşların yasaklanması, Türk havayolu şirketlerinin faaliyetlerinin güvenlik amacıyla kontrol edilmesi, Rus deniz limanlarında illegal gemilerin bulunmasını önlemek için deniz limanlarındaki kontrollerinde sıklaştırılması

E. Gereklilik halinde geçerlilik tarihinde ve şartlarında değişikliklerin yapılması

6. MADDE: Bu kararname bunun resmi olarak ilan edilmesinin ardından yürürlüğe giriyor ve özel ekonomik önlemler iptal edilinceye kadar devam edecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.