NATO'dan Rusya'ya 'Karadağ' darbesi

NATO'dan Rusya'ya 'Karadağ' darbesi
NATO, Balkan ülkesi Karadağ'ı ittifakın 29'uncu üyesi olmaya davet etti. Rusya uzun süredir NATO'yu böyle bir hamlede bulunmaması için uyarıyordu.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO dışişleri bakanları, Karadağ'ın 29'uncu üye olması yönünde gerekli müzakereleri başlatmak için tarihi bir karar aldı" dedi.

Reuters haber ajansı, "eski komünist ülkeye üyelik yolunu açan" kararı duyuran Stoltenberg'in, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada "Karadağ'ı kutluyoruz" dediğini aktardı. Stoltenberg, "Bu, çok güzel bir ittifakın başlangıcı" dedi.

RUSYA'YA RAĞMEN

Arnavutluk ve Hırvatistan'ın 2009 yılındaki katılımlarının ardından NATO'nun Balkan ülkelerinden birine yaptığı bu ilk davete, Rusya'nın karşı olduğu biliniyor.

Eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Karadağ'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya; böyle bir adımın, batı Balkanlar'da yakalanması hedeflenen istikrar için tehdit oluşturacağını savunuyor. Rusya'dan geçen hafta yapılan açıklamada, "Böyle bir hamle; ne Balkanlar'a, ne de Avrupa'ya barış ve istikrar getirir... Sadece Rusya ile NATO arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirir" denilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Eylül ayındaki açıklamasında, NATO'nun genişletilmesini "bir hata, hatta provokasyon" olarak nitelemişti.

Karadağ ile ilgili tarihi kararın alındığı toplantılarda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.