Şili'de deprem: En az 5 ölü

Şili'de deprem: En az 5 ölü
Şili'de meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremde en az beş kişi hayatını kaybetti. Güney Amerika'nın birçok ülkesinde hissedilen depremin ardından oluşan küçük tsunami dalgaları Şili kıyılarına ulaştı
Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'ne (USGS) göre, merkez üssü başkent Santiago'nun 228 kilometre kuzeyi olan deprem, 25 kilometre derinlikte meydana geldi. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, yerel saatle 07.54'te (TSİ 01.54) gerçekleşen depremin ardından oluşan tsunaminin, tüm Şili kıyılarını vurabileceği uyarısında bulundu. Tsunami dalgaları Şili'deki bazı kasabalara vururken, halktan kıyı şeridini terk etmeleri istendi. Reuters'ın haberine göre; Şili donanması, Coquimbo kasabasına vuran dalgaların boyunun 4,5 metreye ulaştığını duyurdu Tsunami dalgalarının ilk vurgu noktalardan biri, turistik Valparaiso kenti oldu.
Güney Amerika'nın bir bölümü, Hawaii, California ve Fransız Polinezyası için de tsunami uyarısı yapıldı. Küçük tsunami dalgalarının, Yeni Zelanda ve Japonya'ya da ulaşabileceği belirtildi.
Şili İçişleri Bakanlığı, depremde en az beş kişinin hayatını kaybettiğini, 1 milyon kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Birçok binanın hasar gördüğü depremde onlarca kişi de yaralandı. Bakanlık, bir kişinin de kayıp olduğunu duyurdu.

Yetkililer, ölenler arasında, merkez üssüne 46 kilometre uzaklıktaki Illapel kentinde yıkılan bir duvarın altında kalan 26 yaşındaki bir kadın ile Santiago'da kalp krizi geçiren bir kişinin olduğunu açıkladı.
Tsunami uyarısı yapılan bazı bölgelerdeki alarm bir süre sonra kaldırıldı. Ancak halen üç metre boyundaki dalgaların kıyı şeridine ulaşabileceği belirtildi.

Birçok ev ve iş yerinin zarar gördüğü belirtilirken, tsunami tehdidi altındaki bölgelerden halkın tahliyesi sürüyor. Deprem, kıtanın diğer tarafındaki Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te dahi hissedildi. Sahil kenti La Serena'daki bir AVM'de büyük hasar oluştu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2010 yılındaki depremde büyük zarar gören Santiago'nun güneyindeki Constitucion bölgesinde yer alan hastane ve hapishanedekilerin tahliye edildiği ifade edildi. Ülkede 2010 yılında gerçekleşen 8,8 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 220 bin evi yıkan 2010 depremi, Dünya'nın eksenini kaydırarak, bir günün 1.26 mikrosaniye kısalmasına neden olmuştu.
-Hürriyet-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.