Eğitimde büyük dönüşüm

Eğitimde büyük dönüşüm
2023 Eğitim Vizyonu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açıklandı.
Vizyon kapsamında çok önemli kararlara imza atıldı. Sözleşmeli öğretmenlik 4 yıl olacak, pedagojik formasyon kalkacak. Ders saatleri azaltılacak, ilkokulda not kalkacak... Daha pek çok önemli karar, 2023 Eğitim Vizyonu’nda yer aldı


2023 Eğitim Vizyonu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Eğitim meselesinin insan meselesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “2023 Eğitim Vizyonu’nda öğretmenlerimiz çok önemli yer tutuyor. Bu kapsamda bir öğretmenlik meslek kanunu hazırlanıp çıkarılacak. Öğretmenlerimizin hem çalışma şartlarını hem de birikimlerini uygun bir yere taşımakta kararlıyız. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Hâlâ 4+2 olmak üzere, toplam 6 yıl olan sözleşme süresini, 3+1 olmak üzere toplam 4 yıla indiriyoruz. Böylece birinci sınıfta öğrencileri devralan bir öğretmenimiz dört yıl sonunda bu evlatlarımızı bir üst okula yolcu edip görev süresini tamamlayabilecek” dedi.

PEDAGOJİK FORMASYON ŞARTI KALKIYOR

Geri kalmış bölgelerde görev yapan öğretmenleri teşvik edecek bazı tedbirlerin de alınacağını söyleyen Erdoğan, “Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Bu eğitimi artık bakanlığımız kendisi verecek. Ayrıca tüm öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini meslek içi eğitim yoluyla hedeflerimize uygun seviyeye çıkartacağız. Sertifikaya dayalı pedagojik formasyon yerine lisansüstü düzeyde ‘Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı’ açılacak. Yabancı dil öğretmenlerinin yeterliliklerini geliştirmeye yönelik lisansüstü programlar açılacak ve uluslararası sertifika almaları sağlanacak” diye konuştu.

ZORUNLU DERS SAATLERİ AZALTILACAK

Temel becerilere ilişkin zorunlu dersler korunacak. Zorunlu ders saat ve çeşitleri azaltılacak. Kişiselleştirmeye ve uygulamaya daha çok zaman ayrılacak. Müfredatlar tüm kademelerde esnek ve modüler yapılar olarak yapılandırılacak. Alan seçimi 9. sınıfta yapılacak. Ortaöğretimde çocukların ilgi yetenek ve mizaçlarına göre seçmeli ders yapısı oluşturulacak. Azalan ders çeşitliliğine bağlı olarak alan derslerinde uygulama çalışmalarıyla derinleşme fırsatı sağlanacak.

HER ÇOCUK İÇİN E-PORTFOLYO

Anaokulundan lise mezuniyetine kadar öğrencilerin izlenmesi, değerlendirilmesi geliştirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla her çocuk için e-portfolyo oluşturulacak. Tüm çocukların sosyal, sportif ve kültürel etkinlikleri e-portfolyoya kaydedilecek. Veriler öğrencinin ihtiyacı olan çeşitli değerlendirme süreçlerinde kullanılacak. Eğitim sisteminde dijital dönüşüm de başlayacak. Öğrencilerle kodlama ve 3D tasarım etkinlikleri yürütülecek. Ayrıca ilkokul müfredatına siber güvenlik, siber zorbalık ve veri güvenliği gibi kavramlar eklenecek.

5 YAŞ, ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINDA

Anaokulu eğitimi gerekli altyapı sağlandıktan sonra zorunlu hale gelecek. 5 yaşındaki çocuklar zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Kırsal yoğunluklu yerleşim bölgelerindeki çocuklar için esnek zamanlı ve alternatif anaokulu eğitimi modelleri uygulanacak. Şartları elverişsiz okullardaki çocukların beslenmeleri karşılanacak, ailelere materyal desteği verilecek. Oyun temelli etkinliklerin yer aldığı yaz okulları açılacak.

ARAPÇA YAZ OKULU AÇILACAK

İmam Hatip Okullarındaki program çeşitliliği korunarak mesleki ve akademik ders saati ile ders türü azaltılacak. İmam Hatip Ortaokuluna devam eden çocuklara özellikle Arapça ve diğer yabancı dil alanlarında nitelikli destek eğitimleri düzenlenerek, yaz okulları açılacak. Arapça öğrenimi etkileşimli kaynaklarla desteklenecek. İmam Hatip Okullarındaki başarılı örnekler teşvik edilecek.


BAKAN ZİYA SELÇUK: BİRLİKTE YAPACAĞIZ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu ile fiziksel, içerik ve finansal altyapı olarak sistemin bütün bileşenlerini birlikte dönüştürdüklerini belirterek, “Biz bir millet ödevi yapacağız, mutabakat sağlayarak, gönül köprüleri inşa ederek yapacağız. Nicelikten niteliğe doğru giden 3 yıllık bir perspektifi, 3 aşamalı bir dönüşümü birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

'GÜÇLÜ BİR ALTYAPI KURDUK'

Çok yol alındığını, ama önlerinde çok daha fazla yolun bulunduğunu aktaran Selçuk, “Eğitim sisteminin bütün bileşenlerinin, hepsinin birden senkronize olarak dönüşümünü yapalım istedik. Bunun hesabını, kitabını gerçekten çok ayrıntılı yaptık. Ne kadar bir bütçeden söz ediyoruz, hangi mevzuat değişikliklerine ihtiyacımız var, hangi insan kaynaklarıyla böyle bir projenin altından kalkabileceğimizin hesabını yaptık” dedi. Bakan Selçuk, yeni yol haritasının sürdürebilir olması için altyapısının çok güçlü olması gerektiğinin altını çizdi.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR AZALTILACAK

Eğitim sistemindeki tüm sınavlar; amacı, içeriği, soru tiplerine bağlı yapısı ve sağlayacağı yarar bağlamında yeniden düzenlenecek. Sınavsız yerleştirme konusunda esnek modeller geliştirilecek. Sınavla öğrenci alan okulların sayısı kademeli olarak azaltılacak. Sınav öncesi her ay örnek sorular paylaşılacak. Yerleştirme puanının hesaplanmasında öğrencinin okul başarı puanı da dikkate alınacak.

'OKUL GELİŞİM MODELİ' HAYATA GEÇİRİLECEK

Çocukların öğrenmesiyle ilgili tüm aktörlerin okulu iyileştirme çalışmalarında yer aldığı ‘Okul Gelişim Modeli’ kurulacak. Bu modele dayanarak her bir okulun kendi hazırlayacağı ‘Okul Gelişim Planı’, yıllık bazda merkez teşkilatla birlikte izlenecek bir yol haritası niteliğinde olacak. Okulların gelişimleri tüm kademelerde yapılandırılacak ve ‘Okul Profili Değerlendirme’ modeliyle izlenecek. Değerlendirme verileri izlenerek hangi okula ne tür destekler sağlanacağı tespit edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.