Öğrenciler ve ailelere TEOG şoku

Öğrenciler ve ailelere TEOG şoku
MEB 'eve en yakın okula' dedi bakın nereye yerleşti!
 TEOG’ta tercih yapmayan ya da A listesinde yerleşemeyen öğrencilerin bazıları imam hatip liselerine yerleşti. MEB, tercih listesinden bir okula yerleşemeyenlerin ‘evlerine en yakın okullara yerleşeceklerini’ açıklamıştı ama bazı öğrenciler 150 kilometre uzaklıkta tercih bile etmedikleri ilçelerdeki okullara yerleşince aileleri isyan etti. Dün de boş kontenjanlarda karmaşa yaşandı.

BU yıl liselere geçişte ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirme puanlarına göre yapılan yerleştirmeler aileleri isyan ettirdi. Tercih yapmayan ya da 15 okulu yazdıkları A listesindeki okullara yerleşemeyen öğrencilerin kayıtları evlerinden 150 kilometre uzakta tercih bile yapmadıkları ilçelerdeki okullara ve imam hatip liselerine yapıldı. Sisteme isyan eden aileler, “İstanbul gibi kentlerde kentin bir yakasından diğer yakasına yerleşen öğrencilerin trafikte 130 kilometre yol gitmesi demek en az 3 saatlerini okula gitmek, 3 saatlerini de evlerine dönmek için harcamaları demektir.

Bakanlık evlerine en yakın okullara yerleşeceklerini açıklamıştı, bu mu evlerine en yakın uygulaması. Özel okullara mı gideceğiz? Üstelik çocuklarımız tercih etmedikleri ilçelerdeki okullara yerleşti” dedi. Dün ise okullarda boş kontenjanlara nakillerde ilk gündü. Ancak özel okullar kendilerine kayıt yaptıracak öğrencilerin kayıtlarını e-okul sisteminden çekemedi. Bakanlık, “Bizde sorun yok” derken, okullar “Öğrencilerimizin kaydını alamıyoruz. Sistem ‘Öğrenci e-okulda kayıtlı’ diyor ve kaydı almamıza izin vermiyor” dedi. Özel okullar öğrenci kayıtlarını alamadıkları için ilk gün hiçbir lisede boş kontenjan da oluşamadı. Böylece ilk nakil uygulamasının ilk günü aileler de nakil için başvuru yapamadı.
İKİ LİSTE HAZIRLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklamasına göre 1 milyon 291 bin 851 öğrenciden 1 milyon 136 bin 549’u tercih yaptı. Bunlardan 1 milyon 57 bin 799’u 15 okul yazdıkları A, 78 bin 447’si de okul türü ve 3 ilçe işaretledikleri B listesindeki okullara yerleştirildi. Tercih yapmayan 155 bin 305 öğrenciden 134 bin 788’inin yerleşmesini bakanlık otomatik yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.