ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla Halkalı İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde program düzenlendi.

Programa; Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Mehmet Akif Ersoy Kalp Göğüs ve Damar Hastalıkları Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Gamze Ataman Yıldız, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 

“DUYARLI OLMALIYIZ”

Organ bağışı konusunda bireylerin duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan, “ Bizler, hayatın telaşına dalıp konuları, makamları, imkanları çok önemsiyoruz. Ama başımızdan bir sağlık problemi geçtiğinde anlıyoruz ki sağlıktan daha kıymetli bir şey yok. Organ bağışında bulunmak için illa ki bizim başımızdan bir sağlık problemi geçmesi şart değil. Hepimiz, sıkıntılı bir insan gördüğümüzde empati yaparak ona yardım etmeliyiz. Siz gençler, daha fazla araştırma öğrenme şansına sahipsiniz. Umarım hepiniz, duyarlı bir nesil olarak yetişir, organ bağışının önemini anlarsınız. Emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu. 

“HERKES BU MESULİYET DUYGUSUNU TAŞIMALI”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz da toplumun bu farkındalığa sahip olması gerektiğini söyleyerek, herkesin birinci derece yakınına organ bağışlıyormuş gibi bu mesuliyet duygusunu taşıması gerektiğini ifade etti.

“İNSANLAR ARTIK DAHA BİLİNÇLİ”

Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Gamze Ataman Yıldız ise organ bağışı konusunda önceye nazaran daha umutlu olduklarını söyleyerek, “İnsanlar bağışın öneminin farkına varmaya başladı. Sağlıklı ve nakli mümkün olan her organ bağışlanabilir. Organ nakli, beyin ölümü gerçekleşen hastalardan yapılır. Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Kişi kendiliğinden soluk alıp veremez, kalbi solunum cihazına bağlıdır. Bitkisel hayatta olan kişi de ise yaşam belirtisi vardır. Organ nakli bu kişilerden yapılmaz çünkü kişi kendiliğinden soluk alabilir. Herkes bu farkındalığa varmalı çünkü organ bekleyen kişi sayısı çok fazla” dedi.

“DİNİ AÇIDAN MANEN BİR SORUMLULUĞU YOKTUR”

İlçe Müftü Vaizi Hasan Günay ise organ bağışının dini açıdan da uygun olduğunu belirttiği konuşmasında, “ İnsanlarda yanlış olan bir düşünce var. Bağışlarsam organım kim bilir nasıl bir insana gidecek diye düşünüyorlar. İnsan organını başkasına bağışladığında veren kişide manen bir sorumluluk olmuyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.