Özel okul öğrencileri üvey evlat mı!

Özel okul öğrencileri üvey evlat mı!
Sağlık meslek liselerinde okuyan öğrencilere, hastanelerde yaptıkları stajları süresince sigorta yapılıyor ve belirli bir meblağ da maaş bağlanıyor. Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Sevgi Emanet, özel sağlık lisesi öğrencilerinin staj ücreti

Hastane protokolleri 10 yıla çıkarıldı. Buna bağlı olarak sağlık meslek lisesi öğrencileri bir sağlık kuruluşunda 2 yıl staj yapmak zorunda. Zorunlu staj yapan öğrenciler “Sosyal Sigortalar Kanunu’nun sadece iş kazaları, meslek hastalıkları ve sağlık sigortaları hükmünü uygulayarak bunlarla ilgili primleri devlet tarafından öğrencinin adına sigortaya ödeniyor. Üstüne de zorunlu staj yapan öğrencilere asgari ücretin % 30 dan az olmamak şartıyla ücret ödeniyor. Buraya kadar her şey normal ancak Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Sevgi Emanet, derneğe özel sağlık lisesi öğrencilerine bu ücretin ödenmediği ve sigortanın yapılmadığı yönünde şikayetler geldiğini belirtti.

Özele teşvik

Bilindiği üzere, sağlık personeli ihtiyacının karşılanması, gençlerin kısa yoldan meslek sahibi olmaları, iş garantili ve avantajlı olması gerekçesiyle, Türkiye genelinde “Özel Sağlık Lise’lerinin” sayısında önemli ölçüde artış oldu. Üstelik bu okullar Özel Öğretimler Kurumuna bağlı, valilikten onaylı, devletin bilgisi dahilinde ve her ne kadar eğitim kademelerinin ilk ikideki sınıflarına da kadar olsa, devlet öğrenci başına 3500-4000 tl aralığında teşvik dağıttı.

Üvey evlat muamelesi

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Derneği'nden yapılan açıklamada, "Devlet kendi okullarında okuyan öğrencilerin zorunlu sağlık sigortasını ödüyor, Öğrencilerine staj ücreti veriyor, hastanede çıkan yemeği ücretsiz yediriyor. Ancak Özel okulda okuyan öğrenciler bu saydıklarımın hiç birinden nasibini almıyorlar. Üstelik 11.ve 12. Sınıfta okuyan öğrencilerin yüzde doksan beşine teşvik verilmemesi de işin cabası. Teşvikle alakalı tüm özel okul kademelerinde son ikide okuyan öğrencilerin ailelerine hakkaniyetle davranılmadığı öncelerden kulağımıza gelen haberler arasında. Hal böyle olunca öğrenciler devletimizin onlara üvey evlat muamelesi yaptığı düşüncesinde" ifadeleri kullanıldı. 

Veliler rahatsız

Özel okulda çocuklarını okutan velilerin de bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Emanet, "Veliler 'Ortalama 10-15 bin Tl verip çocuklarımızı zor şartlarda kısa yoldan meslek sahibi yapmak için bir çok ihtiyacımızdan fedakarlık yaparak okutmaya çalışıyoruz. Bunun üzerine staj yapmaları için okulumuz ve hastaneler; protokol için öğrenci başına 4 bin Tl bizden ücret talep ediyorlar. Yani sigorta primini, staj ücretini, yemek bedelini bizlerden talep ediyorlar' deyip konunun gerek bölgemiz siyasi yöneticileri gerekse bizleri temsil eden Milletvekillerimizce “Bakanlar Kuruluna” taşınıp ivedilikle soruna çözüm getirmelerini bekliyorlar" şeklinde konuştu. Dernek Başkanı Sevgi Emanet, "Vatandaş art arda soruları sıralıyor. Kontenjan açığı hiç mi yok? Neden Özel okullara yönlendiriliyoruz? Devletimiz o zaman neden okul sayını arttırmadı? Neden zamanında çocuğumuzun eğitim gördüğü okul, hastanelerle yaşanan sıkıntıları bize yansıtmadı? Anlaşılan devletimiz de açılan bu okullardan pişmanlık duydu. Çünkü; o kadar çok hemşiremiz var ki; yüzyılın beklide en çok işsizler ordusu onlar olacak. Öğrencilere yataklı hastanelerde staj yeri bulma sıkıntısı var. Bundan mütevellit 18 Ocak 2014 tarihinden sonra sağlık meslek liselerini tercih edenlere 'hemşire yardımcısı' olarak mezun olabilme zorunluluğu getirdiler. Hem teşvik ver 'devlette okuma özele git' diye hem de üvey evlat muamelesi yap" dedi.

Böyle bir hüküm mü var?

Emanet, "Derneğimize başvuran onlarca mağdur vatandaşımız var. Staj parasını ödemekte güçlük çeken velilerimizin çocukları da staj ücretini ödeyemedikleri için stajları da muallakta. Vatandaşlardan bazılarının ifadesine göre; 'Şimdilik adlarını deşifre etmek istemediğimiz ilçemiz okullarından birinde ikinci döneme kadar staj ücretini ödemeyenlerin staj hakları sona erecek ve sınıfta kalacaklardır diye tenkitler var. Bu velilerimiz haklarını aramak için Sağlık Bakanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Çekmece Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine, İstanbul Valiliğine, Bimer’e, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, Büyükçekmece İlçe Sağlık Müdürlüğü olmak üzere ilgili bir çok mercie yazılı ve ziyaretle başvuruda bulundular. Halen konuyla ilgili elle tutulur bir cevap ya da çözüm bulunmamıştır” dedi. Konunun bizzat takipçisi olacağını söyleyen Emanet yetkilere sorarım, “Özel Okullarda okuyan Öğrencilere 'Staj ücreti' ödenmeyeceğine dair bir hüküm var mıdır? Hangi gerekçe ile devlet okulunda okuyan – Özel okulda okuyan öğrenci ayırımı yapılmaktadır.? Vatandaşta bu soruların cevabını merak etmektedir. Ayrıca ilçemizde mağdur sayısının ciddiyetini ifade etmek üzere derneğimize başvuran velilere imza kampanyası başlatalım önerisinde bulunduk. Şu anda 50 yi aşkın veliden imza alındı. Veliler aralarında organize olup kalan 56 velinin imzası tamamladıktan sonra dosya halinde ilgili ve yetkili makamlara sunulacaktır" diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.