TEOG TERCİHİNİ NASIL YAPMALIYIM?

TEOG TERCİHİNİ NASIL YAPMALIYIM?
Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları için tercih ve yerleştirme takvimini kılavuzla birlikte açıkladı. Yerleştirme esas puanlarını ise (YEP) 30 Haziran’da ilan etti.

Bu yılda geçtiğimiz yıllardaki gibi öncelikle özel okul tercihleri gerçekleştirilecek. Veliler şunu sorabilir. “ Öğrencim özel okul tercihi yaparsa devlete gidebilir mi?” Özel okul tercihi yapan öğrenci, devlet liselerinde tercih yapamayacak. Bu yüzden öğrencilerimizin ve velilerimizin çok iyi bir karar vermesi gerekiyor. Bu karar verilirken ailenin şartları, yurt dışında üniversite okumaya sıcak bakıp bakmaması, yurt içindeki ulusal sınavlara hazırlık sürecinin yürütülmesi gibi durumları gözden geçirilmesi önem arz ediyor.

Özel okulların, yabancı özel okullar ve diğer özel okullar olarak iki başlık altında analiz edilmesi gerektiğini belirten Mektebim Okulları Eğitim Koordinatörü Erdem Çıplak, yabancı özel okullara gidecek öğrencilerin asıl amaçlarının üniversiteyi yurt dışında okumak olması gerektiğini belirtiyor. Çıplak, “Yurtdışı eğitim imkânı sunan bu okullarda çalışma sistemi diğer okullardan daha farklıdır. Bu farklı sistemden dolayı ulusal sınavlarda başarı sağlamak için ekstra bir çaba gerekiyor. Türk özel okulları ise kendi sistemleri içinde ulusal sınav hazırlığı yapıyorlar. Aslında tercih ne yönde olursa o okulun özelliği dışında kalan alanla ilgili ekstra bir çalışma yapmak gerekecektir. Tercih edeceğimiz okula karar verdikten sonra yapılacaklar daha kolay. Yabancı özel okullarda okulun eğitim dili önemlidir. Bazı öğrenciler İngilizce, bazıları Almanca, bazıları Fransızca gibi farklı dillerde öğrenim görmeyi ister. Dili seçerken ilgili ülkenin hangi meslek grubu ile öne çıktığına dikkat etmek gerekir. Örneğin, Almanya mühendislik alanında ön planda olan bir ülkedir.


Yurt dışında mühendislik okumak isteyen bir öğrencinin tercihleri arasında yer alabilir. Devlet okulları tercihi, okulun ve öğrencinin yüzdelik dilimlerine göre yapılmalıdır. Her sene sınava giren öğrenci sayısı değiştiği için puana göre tercih yapmak sağlıklı olmaz. Türkiye’de devlet lisesi seçmek için iyi bir araştırma yapmak gerekir. TEOG yerleştirmesi üniversite yerleştirmesi gibi değildir. Üniversite sınavından sonra istediğiniz yeri kazanamazsanız bir sene daha çalışma fırsatınız var. Fakat 8. sınıftan 9. Sınıfa geçerken böyle bir şey söz konusu değil. Öğrenci çok yüksek puan almış olsa da tercih aralığını geniş tutması gerekir. Bu sene çok fazla tam yapan öğrenci olduğunu dolayısıyla riske girmemesi gerektiğini unutmaması gerekir. Belki 25 tercihin hepsini doldurmayacak ama kendisini garantiye alacak en az 5-6 okul yazmakta fayda var. Çünkü sonrasında nakil hakkını kullanarak isteği okula gitme şansını yakalayabilir” şeklinde konuştu.

Özel okul tercihi yaparken öğrencilerin hem ulusal sınav hazırlığı hem de yurt dışı eğitim imkanını birlikte arayabileceklerini belirten Erdem Çıplak, “Kurumlarımızda da uyguladığımız gibi öğrenciler, yurt dışı anlaşmalı üniversiteler sayesinde iyi bir üniversiteyi okuma fırsatı yakalayabilirler. Ulusal sınav hazırlık sürecinde okulların ölçme değerlendirme çeşitliliği, öğrenciye yapılan koçluk ve hedef çalışmaları gibi konuları iyi araştırmak gerekir. Kurumumuzda hem ortaokul hem de lise düzeyinde öğrencilerimiz bireysel olarak takip edilerek, uzun vade de başarı sağlayacak argümanlar iyi bir sitem içerisinde uygulanmaktadır.” Dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.