30 Eylül'den Önce Fatura Almayan Yüzde 8 KDV Ödeyecek

30 Eylül'den Önce Fatura Almayan Yüzde 8 KDV Ödeyecek
Maliye Bakanlığı, çıkardığı bir tebliğle, KDV indirimi yapılan konutlardaki tarih tartışmasına noktayı koydu. 30 Eylül'den önce fatura alan yüzde 18, almayan yüzde 8 KDV ödeyecek.
Hükümet, konut sektöründe yaşanan sıkıntıyı gidermek amacıyla 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda metrekare fiyatlarda KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürerek piyasanın canlanması sağlandı. Ancak konutuna taşınamadığı halde, güvence gereği faturasını önceden alan vatandaşlar KDV'yi yüzde 18 olarak ödemiş oldu. Fatura almayan vatandaşlar 150 metrekare üzeri konutlara yüzde 8 KDV ödeyecek. Ortaya yüzde 10'luk bir KDV zararı çıkarken,  Maliye Bakanlığı önceki gün Resmi Gazete'de yayımladığı "KDV Genel Uygulama Tebliği Değişikliği" ile fatura iadesini de önlemiş oldu.

TEBLİĞLE NETLEŞTİ

Düzenlemeyle yapı ruhsatı  Eylül 2016'dan sonra alınan konutlarda 150 metrekare olan konut arsasının metrekare emlak vergisi değerleri değiştirildi. 150 metrekarenin üzerindeki konut tesliminde 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen KDV uygulama süresi de 30  Eylül 2017 tarihine uzatılmıştı. Geçen yıl 1.2 milyon konutun ortalama 200 bin liradan satıldığı tahmin ediliyor. Sektörde yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olarak 3 ayrı kalemde uygulanan KDV ortalamasının ise yüzde 10 olduğu hesaplanıyor.

"TAPU HARCI DÜŞÜRÜLMELİ"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 2016 yılında ortalama 1.5 milyon adet konutun satıldığını, bunun 1.2 milyon kadarının müteahhitler aracılığıyla yapıldığını kaydetti. Tellioğlu, "Ortalama 200 bin lira üzerinden satıldığını düşünürsek ve KDV'yi de ortalama yüzde 10 alırsak, 24-25 milyar liralık ödenen bir KDV çıkıyor" dedi. Tellioğlu, bu kapsamda, kanuni düzenlemeler neticesinde devletin özel sektör gayrimenkul satışlarından alacağı KDV oranının yüzde 30'lar seviyesinde düştüğünü dile getirdi.

"TBMM HARÇ İÇİN ÇALIŞIYOR"

KDV meselesini müteahhitler olarak olumlu bulduklarını ifade eden Tellioğlu, "Müteahhitlerin talepleri dikkate alınarak iyileştirmenin yapılması gerekiyor. Tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesi bu anlamda önemli. TBMM Genel Kurulu'na gelen düzenleme bunu sağlayacak" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.