Askere giden tazminat alır

Askere giden tazminat alır
Aylardır merakla beklenen bedelli askerlik düzenlemesi Meclis’e sunuldu. Düzenleme en az 1 milyon kişiyi kapsıyor.
15 MİLYAR GELİR
Daha önceki bedelli düzenlemesine göre; daha düşük ücret belirlenmesi talebin de yoğun olacağına işaret ediyor. 1 milyon kişinin yararlanması halinde 15 milyar lira yani 3.1 milyar doların üzerinde gelir elde edilecek.

KIDEMİNİ ALIR
Bedelli askerlik fırsatından yararlanmak isteyen çok fazla çalışan da mevcut. Peki bu kişilerin hakları neler? Öncelikle askere gidiyorum diyerek işten ayrılanlar eğer 1 yıllık çalışma süresini tamamlamışsa kıdem tazminatını işverenden alabilecek. 1 yıllık tazminat en düşük 2014 lira. İşverenin ‘Vermiyorum’ deme hakkı yok.

İZNE SAYDIRABİLİR
Hiç işten ayrılmadan da bedelli askerlik vazifesini yerine getirmek mümkün. 15 bin lira ödendikten sonra net olmamakla birlikte 28 gün askerlik yapılacak. Bunun için çalışanın yıllık veya önceki yıllardan devredenle birlikte 28 gün izni olması yeterli olacak. İsteyenler patronun da onayı ile ücretsiz izne çıkarak askerliğini tamamlayabilecek.

DÖNÜŞTE ÖNCELİK
Bedelli dahi olsa işten askerlik nedeniyle ayrılan, kıdemin dışında fazla mesai ücretini, izin sürelerinin parasını işverenden alabilir. Alınamayacak tek ücret ihbar tazminatıdır. İşten ayrılıp askere gidenler, dönüşte aynı işyerinde çalışabilir. İşveren boş kadro varsa önceliği askerden gelen eski işçisine vermek zorunda. Boş yer yoksa açılacak ilk kadroya bu işçi alınmalı. Almayan 3 aylık tazminat öder.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.