Bakanlık kanserojen ayakkabıların fotoğraflarını paylaştı

Bakanlık kanserojen ayakkabıların fotoğraflarını paylaştı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, piyasaya sürüldüğü bildirilen zehirli ayakkabıların bazılarının fotoğraflarını basına dağıttı.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Erenköy Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı bir antrepodan imha edilmek üzere sevk edildiği halde eski ayakkabılarla değiştirildiği belirlenen ayakkabılarla ilgili olarak ithalat denetimini yapan kuruluş ile temasa geçildiği belirtildi. Gerekli testlerden geçemeyen ve iç piyasaya sürülmemesi gereken ayakkabıların marka ve modelleri ile görsellerinin tespit edildiği bildirilen açıklamada, "Söz konusu ayakkabılara ilişkin görseller tüketicilerimizi bilgilendirmek amacı ile kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Söz konusu ürünlerden satın alan veya herhangi bir satıcıda satışa sunulduğunu gören tüketicilerimiz Bakanlığımız www.tuketici.gov.tr adresindeki 'tüketici şikayetleri' linkinden veya ALO 175 tüketici şikayet hattından Bakanlığımıza şikayette bulunabilirler. Bakanlığımızın konuya ilişkin denetimleri yoğun olarak devam etmekte olup, denetimler hızla sonuçlandırılacak ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadelerine yer verildi. 

İŞTE O ZEHİRLİ AYAKKABILAR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabılarla ilgili ithalat denetimini yapan kuruluşla temasa geçildiği bildirildi.

Gerekli testlerden geçemeyen ve iç piyasaya sürülmemesi gereken ayakkabıların marka ve modelleri ile görsellerinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu ayakkabılara ilişkin görseller, tüketicilerimizi bilgilendirmek amacı ile kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bu ürünlerden satın alan veya herhangi bir satıcıda satışa sunulduğunu gören tüketicilerimiz, Bakanlığımız 'www.tuketici.gov.tr' adresindeki 'Tüketici Şikayetleri' linkinden veya 'ALO 175 Tüketici Şikayet Hattından' Bakanlığımıza şikayette bulunabilirler. Bakanlığımızın konuya ilişkin denetimleri yoğun olarak devam etmekte olup, denetimler hızla sonuçlandırılacak ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır."

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN



BATILI ÜLKELERDE YASAKLANDI


Acıbadem Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Er, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen ancak piyasaya sürülen ayakkabılarda kullanılan kanserojen maddelerin hücrelerde mutasyon değişikliklerine neden olup kansere yol açtığını belirterek, "Azo boyarlar 1980'lerden itibaren Batılı ülkelerde yasaklandı. 2003'te ise AB'de tamamen kullanımı yasaklandı. Daha çok deride, tekstilde kullanılıyor, canlı renkler verdiği için tercih ediliyor. Kansere yol açtığından dolayı çok tehlikeli" dedi.

Er yaptığı açıklamada, tekstilde boyanın ürüne tam oturmasını sağlamak için kullanılan azo boyarın yasaklı maddelerden olduğunu ve kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Bu maddelerin hücrelerde mutasyon değişikliklerine neden olarak kansere yol açtığını dile getiren Er, "Azo boyarlar, 1980'lerden itibaren Batılı ülkelerde yasaklandı. 2003'te ise AB'de kullanımı tamamen yasaklandı. Daha çok deride, tekstilde kullanılıyor, canlı renkler verdiği için tercih ediliyor. Kansere yol açtığından dolayı çok tehlikeli" dedi.

Er, tıbbi açıdan bir ürünün azo boyar içermesinin özellikle mesane kanserine neden olduğunu çünkü bu maddelerin mesanede birikip idrar yoluyla atıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu maddelere birden fazla kez maruz kalınması, zamanla başka kanserojen maddelerle de birleşerek etkisinin artmasına sebep oluyor. Kanser hastalığı enfeksiyon hastalıkları gibi değil. Bugün maruz kalıyorsunuz, hemen yarın kanser olmuyorsunuz. Aradan yıllar geçmesi gerekiyor. Çocuklukta maruz kalındıysa, ilerleyen yaşlarda mesane kanseri ve cilt kanserine neden olabiliyor. 'Anne-babalar nelere dikkat etmeli?' derseniz, satın aldıkları ürünün patentine, markasına, içeriğine bakmaları lazım. Azo boyar içermemesi önemli. Ancak bu yasaklı bir madde olduğundan içerik bilgisine yazılmamış olabilir. Bu nedenle bilinmeyen, daha önce adı duyulmayan ürünler yerine, bilinen, bazı standartları taşıyan ürünlerin alınması gerekir."
"SAĞ KALIM ARTIYOR AMA KANSERİN GÖRÜLME SIKLIĞI DA ARTIYOR"


Prof. Dr. Er, bu maddelerin kırtasiye, tekstil ürünleri ve ayakkabı başta olmak üzere hiçbir üründe kullanılmaması gerektiğine işaret ederek, "Bunlar yasaklı ürünler olduğundan dikkat edilmelidir. Birebir ciltle teması ve solunum yoluyla teması da tehlikelidir. Ciltten emildiğinden cilt kanserine, idrar yoluyla atıldığından mesane kanserine neden oluyor. Yasaklı bir maddeyi standartları olan bir markanın kullanmaması gerekir diye umut ediyoruz" dedi.

Kanserin gelecekte artacağının ancak bunun Batılı toplumlarda değil, gelişmemiş ülkelerde yaşanacağının öngörüldüğünü aktaran Er, şöyle devam etti:

"Örneğin sarılık yapan Hepatit B ve C, karaciğer kanserine yol açıyor. Birtakım virüsler kanserlere neden oluyor. Temizlik çok önemli. Hücreler sürekli şekil ve yapı değiştiriyor. Azo boyar maddelere ve kimyasallara bakacak olursak, bunların etkisiyle kendi hücrelerimiz anarşik hale geliyor, şekil değiştiriyor, bu hangi organda oluşursa ona 'kanser' diyoruz. Türkiye'de yılda 150 bin yeni kanser vakası var, 450 bin de kanserli olup sağ olan hasta var. Sağ kalımlar artıyor ama kanserin görülme sıklığı da artıyor. Bunu, kanser yapıcı özelliği olan maddeleri kesinlikle yasaklayarak önleyebiliriz. Aldığımız ürünlere çok dikkat etmemiz lazım."
"KANSEROJEN AYAKKABI" SORUŞTURMASINA 2 MÜFETTİŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabıların eskileriyle değiştirilmesi olayıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 2 müfettiş görevlendirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, ilgili mevzuata uygun olmadığı tespit edilen ve imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabı cinsi eşyaların eski ayakkabılarla değiştirildiği tespit edildi. Konuyla ilgili İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Savcılığının bilgisi dahilinde başlatılan soruşturmanın devam ettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakanlığımız olayla ilgili 2 müfettiş görevlendirmiş, müfettişler çalışmalarına başlamıştır. Diğer taraftan, kanserojen madde ihtiva eden ayakkabıların iç piyasaya sürülmüş olabileceği ihtimali dikkate alınarak, öncelikle söz konusu ürünlerin marka ve modelleri tespit edilmiş, elde edilen tüm bilgiler ve ürün görselleri 81 ildeki ticaret il müdürlüklerimize denetlenmesi amacı ile gönderilmiştir.

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğümüze bağlı denetim ekipleri ithalatçı firma merkezi ve satış noktalarında 26 Kasım 2014 itibariyle denetimlere başlamıştır. Denetimlerde bulunan ve tehlikeli kimyasal içerdiğinden şüphelenilen ürünlerden numuneler alınmış ve akredite laboratuvara gönderilmiştir. Ayrıca güvensizlik şüphesi duyulan ürünler mühürlenerek satışa arzları durdurulmuştur. Laboratuvar sonuçları en geç 3 gün içinde alınacak ve güvensiz olduğu laboratuvar raporu ile belgelenen ürünlere ilişkin olarak '4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'da öngörülen toplatma, imha, ilan ve idari para cezası olmak üzere gerekli yaptırımlar uygulanacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.