Bankalar kredi vermiyor

Bankalar kredi vermiyor
Bankalar kredi vermekte isteksiz davranınca bölgeye yatırım için gelen heyetlerin sayısı azaldı.

Doğu ve güneydoğuda silahların tekrar gün yüzüne çıkması, üç yıldır bölgeye yatırım için çırpınan işadamlarını ve nakliyecileri vurdu. Bölgede otellerin doluluk oranı yüzde 85’ten yüzde 30’lara gerilerken, ihracat ürünü taşıyan TIR’lara şoför bulmak imkansız hale geldi.
Bankalar kredi vermekte isteksiz davranınca bölgeye yatırım için gelen heyetlerin sayısı azaldı. Özellikle büyükşehirlerde yükselen gayrimenkul fiyatları da hızla düşmeye başladı. İş dünyası son 3 ayda bölgedeki değişimi anlatırken, “Bölgedeki projelere sıcak bakan bankalar artık kredi vermek istemiyor ve bölgeden ipotek kabul etmiyor. Silahların tekrar susmasını ve ekonomide yaşanan canlanmanın tekrar etmesini istiyoruz” diyor. PKK’nın 20’den fazla TIR yaktığına dikkat çeken nakliyeciler ise, “En çok zararı biz çekiyoruz. İran ve Irak sınırına gidecek şoför bulmak çok zor. Bu durum ihracata da darbe vuruyor” dedi.


KREDİLER DURDU

Ülkedeki siyasi istikrarsızlık ve geçici kriz halini bölge işadamlarının çatışmalı ortamın yarattığı belirsizlik nedeniyle normalden iki-üç kat daha fazla hissediliyor. Bölgede faaliyet sürdüren yatırımcıların önemli bir kısmı küçülmeye gitti. Bunda bankaların bölgeye bakışının değişmesi de etkili oldu.
Daha önce projelere çok istekli olan bankalar şimdi ciddi şekilde isteksizler. Yeni kredi taleplerini hiçbir şekilde kabul etmiyorlar. Mevcut kredileri revize etmek mümkün değil, kredi kullandıysanız da kapatın yönünde işaretler var. Bölge ipoteklerini hemen hemen kabul etmemeye yönelik tutumları var. Daha ziyade Ankara ve İstanbul’da teminat ve ipotek verirseniz veririz, şeklinde bir değerlendirmeleri var. Bunlar krizi artıracak etkenler. Tanıdığım birisi bankanın daha önce sıcak baktığı proje için şimdi kredi vermek istememesi nedeniyle yatırımdan vazgeçti.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.