ÇANAK ANTENLER KALKMAYACAK….

ÇANAK ANTENLER KALKMAYACAK….
2015 yılında uydu antenleri tamamen kalkıyor, çanak antenler çöpe gidecek haberlerine tepki gösteren Arkadaş Elektronik İşletmecisi Dursun Karakuş ‘Bu haberler kesinlikle doğru değil.
Çanak antenleriniz, Uydu alıcılarınız ve Televizyonlarınızı kullanmaya devam edeceksiniz! Aksini söyleyenler; doğruları çarpıtıp, kasıtlı yalan söyleyerek, kendilerine piyasa açmaya çalışan fırsatçılardır.’ Dedi.

 Karasal Sayısal (Dijital) TV Yayını Hakkında Açıklayıcı Bilgi:

Karakuş açıklamasında şunlara yer verdi:

Çanak antenler sökülüp, evinizde bulunan dijital uydu alıcıları ve Televizyonlarınız çöpe atılacak gibi, yalan-yanlış-maksatlı haberler, gazetelerde-internet ortamında boy gösterince; konu ile ilgili açıklama yapmak, sektörün içinde olan bir yurttaş olarak boynumuzun borcu oldu.

Gelişen yayıncılık teknolojisinin sonucu birçok Avrupa ülkesinde yıllardır faaliyette olan Karasal Sayısal (Dijital) Yayın sistemine; ülkemizde de geçileceği, aynı böyle tantanalı basın toplantıları ve internet duyuruları ile yaklaşık 4-5 sene önce kamuoyuna açıklanmıştı. Fakat yıllar içinde frekans tahsisi konusu halledilemediği için, bugüne kadar sisteme geçişle ilgili her hangi bir bilgi düne kadar kamuoyuyla paylaşılmamıştı.

(Frekans tahsisi konusu; yeni yayın tipinde zurnanın zırt dediği yerdir. Çünkü frekans tahsisinde TV ve RADYO kanallarının hangisinin yayın yapabileceği, hangi frekansı kullanabileceği belirlenmektedir. Ulusal anlamda alınan frekanslar; yayıncılık sektöründe olan TV kanalları için hayati öneme sahiptir. Bu hayati önem sermaye ve güç gruplarının, sözde toplum mühendislerinin iştahını kabartmaktadır. Frekansın kendisi sanal ama getirisi gerçektir. Yani bir şekilde görünmeyen milli servettir. TV-RADYO yayıncılığı konusunda, kaos ve keşmekeşin yaşanmaması için, halkımızın faydasına olacak şekilde; yıllar önce yapılması gereken frekans tahsisi; pastanın bir türlü paylaşılamamasından dolayı yaşadığımız şu günlere kadar gerçekleşmemişti.

Anlaşılan kağıtlar karılmış, dağıtılan kağıtlar üzerinden oyuncular anlaşmış, pastanın paylaşımı bir şekilde yapılmış ki konu geçte olsa, ülkemizin gündemine tekrar getirilmiştir.)

-ÖNCELİKLE KARASAL SAYISAL (DİJİTAL) YAYIN NEDİR ?

Yayınların izleyicilere iletilmesinde YEREL vericiler kullanılarak yapılan Digital yayın türüdür. Bu sisteme DVB T ( Digital Video Broadcast Terrestrial) adı veriliyor. VHF/UHF anten yardımı ile ya da yöresel pozisyonunuza göre farklı anten türleri ile yayınlar alınabiliyor.(“Yöresel pozisyonunuz” ile kast edilen, vericilere olan mesafenize göre bu sinyallerin size ulaşma gücüdür.)

(Evlerimizde uydu anteni kullanmadan; çatı anteni veya TV üstü anten ile izlediğimiz yayınlara Karasal Analog Yayın denirken, bunun aynı antenler ile alınmış dijital olanına Karasal Sayısal (Dijital) Yayını denmektedir.)

-KARASAL SAYISAL (DİJİTAL) YAYIN İYİ BİR YAYINCILIK TİPİ MİDİR ?

*Kesinlikle EVET! Kara vericileri ile mevcutta yapılan yayınlarda, frekanslar iyi planlansa da; maksimum alınacak TV kanalı sayısı 40 civarı iken, aynı frekans yapısı üzerinden sayısal yayın yapıldığında alınabilen TV yayını sayısı 220”lere kadar çıkabilmektedir.

(Çatı anteni ile TV izliyorsak artık daha fazla TV kanalı izleyeceğiz.)

*Sistem cep telefonlarının sinyal alma mantığı ile benzer şekilde çalıştığı için, eskiden hareket halinde iken alınamayan TV yayınları rahatlıkla alınabilecektir.

(Araç ile hareket halinde iken, TV izlemek artık daha kolay olacak)

*TV yayınları hem sayısal bilgilere dönüştürüldüğü, hem de aynı frekanslardan yayınlandığı için; hem görüntü kalitesi iyi olacak hem de TV kanal ayarları bütün ülkede değişmeyecektir.

(Çatı anteni kullananların TV görüntüleri eskiye göre daha güzel olacak ve TV”nizi ülke içinde nereye götürürseniz götürün, TV kanallarının ayarları aynı kalacak. Yeterki sinyal yeterli olarak alınabilsin.)

-KARASAL DİJİTAL TV YAYINI NE ZAMAN İZLENEBİLECEK ?

*Verici kurulumlarının yapılması ve test edilmesi işlemleri 2014 yılının sonuna kadar sürecek tam olarak devreye girmesi ise 2015 yılında olacak.

(Çatı anteni ile alınan analog TV yayınları bu tarihe kadar devam edecek bu tarihten sonra sonlandırılacaktır. Uydu alıcısı kullananlar için değişen bir şey yok)

HANGİ TV”LER İLE KARASAL DİJİTAL TV YAYINI İZLENEBİLECEK ?

*Karasal sayısal yayını izleyebilmek için Televizyonunuzun DVB T ( Digital Video Broadcast Terrestrial) özellikli olması gerekmekte; eğer bu özellik yok ise de uydu alıcısına benzer bir dönüştürücü cihaz alarak TV”nize bağlamanız gerekmektedir.

(3-4 yaşında olan LCD-LED-PLAZMA TV”lerin yarısında bu özellik mevcut, yeni TV alacaklar DVB T özelliğini sormayı unutmasınlar)

HANGİ ANTENLER İLE KARASAL DİJİTAL TV YAYINI İZLENEBİLECEK ?

*Bu yayın tipinin antenlerinin; eski çatı antenleri veya Tv üstü antenler ile bir farkı yoktur.Eğer bulunduğunuz yere; sinyaller yeterli kuvvette geliyorsa TV”nin arkasına bir parça kablo tutturmanız bile yeterli olacaktır.

(Eski çatı anteninizi ve kablo tesisatınızı kullanabilirsiniz.)

UYDU YAYINI, MI KARASAL YAYIN MI?

*Uydu alıcıları ve çanak antenlerle; farklı uydulardan birçok ülkenin yerel –özel- şifreli- şifresiz tüm TV kanalları özgürce izlenmektedir.

(Uydu ile TV yayını izleme; en azından 20 yıl daha devam edecek)

*Karasal yayın ise; Sadece ülke idarecilerinin belirlediği TV kanallarını izlemeyi mümkün kılar. Kanal sayısı az değildir fakat bir uydu alıcısı ile alınabilen TV kanal sayısına ve niteliğine ulaşması asla mümkün değildir.

SONUÇ:

Karasal yayın ve Uydu yayını iki farklı yayın teknolojisi olup birbirlerinin alternatifi ve rakibi değildirler. Karasal TV yayınının, Uydu yayını ile hiçbir alakası yoktur. Yeni Sayısal Karasal yayın; eski Analog Karasal yayına göre birçok avantaj getirse de; hiçbir zaman uydularda olan çeşitlilik, zengin içerik ve özgürlük seviyesine ulaşamayacaktır. 2015 senesinde Karasal Sayısal Yayın sisteminin devreye girmesi uydu alıcılarının, çanak antenlerinin ve eski Televizyonlarınızın kullanılamayacağı anlamına gelmemektedir. En fazla olabilecek şey binaların dış cephelerinde bulunan bireysel çanak antenlerin sökülmesi ve merkezi uydu sistemine geçilmesinin zorunlu kılınmasıdır. (Zaten doğru düzgün yönetimi olan apartmanların çoğu; dış cephe uygulamaları yaptırırken çanak antenlerini çatıya alarak merkezi hale getirdiler.)

. ÖNERİMİZ:

*Eski binalarda merkezi uydu anten sistemi olmayanların merkezi olarak uydu sistemini kurdurmaları,

*Yeni inşaat yapanların ise merkezi uydu anten sistemine göre TV alt yapılarını hazırlayarak, yarın o binalarda TV konusunda olabilecek sorunların önünü şimdiden almaları olacaktır.

Unutulmamalıdır ki! Uydu yayınının alt yapısı; bütün TV yayın tiplerine uygun alt yapıdır.

HALKIMIZA SAYGILARIMLA!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum