Dolar çıldırdı altında düğün var

Dolar çıldırdı altında düğün var
Doların küresel piyasada güçlenmesinden destek bulan kur 2.6570 TL ile yeni bir rekor kırdı. Dolar artınca, altının ons fiyatı dünyada ucuzlarken, Türkiye’de yükseliyor. Düğün mevsiminin de yaklaşmasıyla altının gramı 102 TL’yi aştı
Dolar, 2.6570 TL ile yeni bir rekor kırdı. Cuma günü 2.6415’e kadar yükselen dolar/TL, haftaya yeni bir zirve yaparak başladı. Güne 2.6284’ten başlayan ve 2.6570 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, doların gelişmekte olan ülke para birimlerinin yanı sıra gelişmiş ülke para birimlerine karşı da değer kazanmasıyla gün içinde yüzde 1’e yakın değer kaybetti.

Ancak profesyonellerin gözü döviz sepetinde. Çünkü TL’nin dövize karşı günlük, aylık veya yıllık olarak ne kadar değer kaybettiğini sadece dolara bakarak bulmanın yanıltıcı olduğunu dile getiriyorlar. Fiyatlar dış piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra yurtiçi gelişmelerden de etkileniyor. Döviz sepetini takip etmenin TL’nin değer kaybını izleme açısından daha iyi bir gösterge olduğu dile getiriliyor.

Şirketleri kötü etkiliyor

TL’nin döviz karşısındaki seyrini görmek isteyenler en az iki kura bakıyor. Burada en popüler gösterge ise 0.5 dolar + 0.5 euro’dan oluşan döviz sepeti. Döviz sepetine baktığımız zaman yılbaşından bu yana yüzde 4.93 oranında değer kazandığını görüyoruz. Aynı dönemde dolar/TL’deki değer artışı yüzde 13.73 oldu. Dolardaki yükselişte paritenin de etkisi olduğu görülüyor. Euro/dolar paritesinin yılbaşından bu yana yüzde 12.94 değer kaybettiği görülüyor. Doların tüm para birimleri karşısında hakimiyeti olması nedeni ile dolar/TL’deki yükselişler olumsuz algılanırken, dolar/TL’deki düşüşler olumlu olarak değerlendirilmekte. Ancak bir gerçek var ki, kur artışı şirketlerin bilançolarında derin hasarlar bırakıyor. Bunu daha önce yaşanan devalüasyonlar sırasında çok net gördük.



1 dolar 1 euro olur mu?

1 doların 1 euro’ya eşitlenip eşitlenmeyeceği tartışması devam ediyor. Aslında sınır seviyelere de gelinmiş durumda. 1 doların 0.85 euro olabileceğine yönelik beklentiler de hiç de azımsanacak düzeyde değil. 1.0482 seviyesi euro/dolar seviyesinde kritik eşiklerden biri.

Bu seviyenin altına kayması halinde düşüş devam edecektir. Böyle bir durumda 1 dolar 1 euro seviyesi rahatlıkla görülebilir. Daha yılbaşında 1 dolar 1.20 seviyesinde iken şimdi 1 dolar 1.06 seviyesinde bulunuyor. Gelen veri akışına da bağlı olarak 1.0482’deki dip seviyenin kırılması 1 dolar 1 euro’nun önünü açacaktır.

Boğa yükselişi yaşanıyor

Dolarda tipik bir boğa yükselişi yaşanıyor. Her geri çekilme alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelen çekişkili açıklamalar ile kafa karışıklığının artması dolara yönelimi artırmış gözüküyor.
Yatırımcılar, ABD’den gelen her veriyi büyük bir dikkatle izliyor. Gelişmelere baktığımızda geçtiğimiz hafta açıklanan FED tutanaklarında haziran ayındaki toplantıda faiz artırımının hâlâ masada duruyor olduğunun belirtilmesi, doların küresel bazda hareketlenmesine neden oldu.

Bu hafta ABD’de açıklanacak perakende satış verileri ve enflasyon rakamları önemli. ABD’de işsizlik başvuruları ve üretim verilerinde gözlenen gerileme Fed’in faiz artırımı konusunda çok da aceleci davranmayacağı, hatta kademeli artışlar yapacağı yönünde sinyal verse de stresin artması yatırımcıların olası değerlenmeye karşı pozisyon almasına neden oluyor.

 

Nereye doğru gidebilir?

Dolar/TL’de yatırımcıların ilk takip edeceği seviye 2.6590 ve 2.6860 seviyesi. 2.65’in üzerinde 2.75- 2.80’e doğru yükseliş güç kazanacak. Olası bir faiz artırımı ihtimalinin güçlenmesi dolarda çok daha ivmeli bir hareketi getirebilir. Ancak şimdilik bu ihtimal zayıf görünüyor. Diğer yandan olası geri çekilmelerde 2.6480, 2.62 ve 2.60 seviyeleri takip edilebilir. 2.60 psikolojik bir destek seviyesi. Bu nedenle dolar yatırımcıları yakından takip edecektir. Kırılması halinde 2.56 ve 2.54’ler görülebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.