Dolar ve Euro Güne Rekorla Başladı

Dolar ve Euro Güne Rekorla Başladı
Dolarda hareketlilik devam ediyor. Dün tüm zamanların rekorunu kıran dolar/TL yeni güne rekorla başladı. Dolar en yüksek 3,9830 seviyesini görürken euro da 4,67 TL ile rekor kırdı.
Dolar, dün sabah saatlerinde 3,97 TL üzerine çıkarak rekor kırmasının ardından  Merkez Bankası kanadından gelen fonlamanın tamamen geç likidite penceresi üzerinden yapılacağı haberleri ve döviz satış ihaleleriyle bir nebze gerileyerek 3,95 altına inmişti. Dolar şu saatlerde ise 3,98 TL seviyesine çıkarak rekorunu tazeledi. Euro, Türk Lirası karşısında rekorunu 4.6772 seviyesine taşırken,  Sterlin 5.2792 seviyesine taşıdı. Şu dakikalarda Euro/TL 4.6730, sterlin/TL ise 5.2748 seviyesinden işlem görüyor.

BORÇ ALMA LİMİTLERİ SIFIRA DÜŞÜRÜLDÜ

Merkez Bankası para piyasalarında bankaların borç alma limitlerini 22 Kasım itibariyla gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürdüğünü açıkladı.

Böylelikle tüm fonlamanın yüzde 12,25 seviyesindeki geç likidite penceresine yöneltilerek ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 25 baz puan artırılmış oldu.

Dolar, finans piyasaları genelinde risk iştahındaki artışa rağmen  ABD hazine tahvil getirilerindeki düşüşle birlikte geriledi.

MERKEZ'İN HAMLESİ DOLARI DÜŞÜRDÜ

Dolar / TL keskin çıkışının ardından gelen haberler ve hamleler neticesinde dün 3.9565 TL'den kapanış yapmıştı. Dolar bugün hafif çıkış trendiyle birlikte yatay seyrediyor.

Sabah 8.30 itibariyle dolar 3,98 liraya çıktı. Benzer şekilde Euro / TL 4,67 ve sterlin de 5,27 liradan el değiştiriyor.

SİYASET GÜNDEMİ ETKİLİYOR

Uzmanlar, kurdaki aşırı dalgalanmanın siyasetteki gündemin yanı sıra  ABD'den gelen haberlerle de ilgili olduğunu belirtiyor. Azimut Portföy Genel Müdürü  Murat Salar, TL varlıkların ekonomik değil, siyasi gerekçelerle negatif fiyatlandığını vurguladı.

Salar, mevcut ekonomik verilere göre Türk Lirası varlıkların ekonomik gerekçelerle bu kötü fiyatlanmayı haketmediğini söylerek uzun süredir devam eden negatif haber akışının mevcut fiyatlamaları oluşturduğunu kaydetti.  Salar, "Şu anda  TCMB'nin GLP faizini artırması gerektiği noktada değiliz. Siyasi risk ve negatif haber akışı azalırsa durum değişebilir." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.