Dolar yeniden yükselişe geçti

Dolar yeniden yükselişe geçti
FED kararından sonra dolarda son durum.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklendiği gibi faizleri 0.25 puan artırmasına karşın, parasal sıkılaşmanın hızlanacağı konusunda bir sinyal vermemesinin etkisiyle dolar küresel piyasaların ardından liraya karşı da geriledi.

Faiz artırım öncesihde 3.71- 3.72 lira dolayında hareket eden dolar, Fed kararı sonrası 3.67 liraya kadar geriledikten sonra, 3.68 liranın üzerine döndü. Doların küresel kayıplarının etkisiyle 1.07 doların üzerine yükselen euro da 3.96 lirayı aşarak, 3.9607 liraya kadar tırmandı.

Fed'den yapılan açıklamalarda, 2017 yılı içinde "toplam 3 faiz artışı" yapılacağını öngörenlerin ağırlık kazanması, doların gerilemesine neden oldu. Piyasalarda, dolarda yükseliş için, bu faiz artışının ardından "3 artış daha" yapılabileceği işareti bekleniyordu.

Buna göre, 2017 içinde "3 ya da daha fazla faiz artışı" bekleyen Fed yetkililerinin sayısı, 11’den 14’e yükselirken, yalnızca 5 Fed yetkilisi 2017 yılı için "en az 4 kez" faiz artışı öngörüyor.

Faizlerin 0.25 puan artırılması kararın ardından Fed'den yapılan açıklamada, "Gerçekleşen ve beklenen işgücü piyasası koşulları ve enflasyona bakıldığında, komite, federal fon faizi için hedef aralığını yükseltme kararı aldı. Ekonomik gidişe ilişkin kısa vadeli görünüm oldukça dengeli görünüyor" denildi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) açıklamada, enflasyonun orta vadede yüzde 2.0 hedefi dolaylarında istikrar kazanacağını bildirirken, gıda ve enerji haricinde enflasyonun yüzde 2 hedefinden biraz aşağıda olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.