Doların seçimi

Doların seçimi
Referandumun ardından dolar düştü. Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla düşüşün süreceğini öngören de var, kısa soluklu olacağını iddia eden de... Tahminler 3.55 ila 4 lira arasında...
Referandum, piyasaları özellikle son üç aydır meşgul ediyordu. Birçok yatırım ve harcama da ertelenmişti. Bu dönemde riskten kaçan yatırımcının tercihlerinden biri de dolar olmuştu. Dolar, hem jeopolitik gelişmelerin (Suriye, Irak gibi) hem de Amerika Merkez Bankası Fed’in beklenenden fazla faiz artıracağı endişesiyle hızlı yükselmişti. Merkez Bankası’nın önlemleri doları 3.94’ten geri çevirmişti.
 
3.65'E KADAR DÜŞTÜ AMA...


Anayasa değişikliği referandumu Pazar günü yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre sandıktan ‘Evet’ çıktı. Sonuçların ardından iş dünyası ve siyasiler ‘Artık ekonomiye odaklanalım’ mesajı verdi. Muhalefet, sonuçların meşruiyetini tartışmaya açtı. Cuma 3.75’i gören dolar ilk tepki olarak düştü. Gün içinde 3.65'te dengelendi. Ama MGK’da, OHAL'in uzatılması yönünde tevsiye kararı alındığı haberleriyle saat 22.00’da 3.70’i aştı.
 
HESAPLARDAKİ DÖVİZ ARTTI


Peki bundan sonra ne olacak? Kafaları en çok meşgul eden sorulardan bir tanesi bu. Sebebi basit! Çünkü döviz hayatımızın her aşamasında fiyatları etkiliyor. Ayrıca, referandum için çalışmaların başladığı Aralık 2016’dan beri vatandaş yaklaşık 4 milyar dolar, şirketler de 5 milyar dolarlık döviz alımı yaptı. Merkez Bankası verilerine göre; halkın bankalarda 86.7 milyar dolarlık, şirketlerin 56.8 milyar dolarlık dövizi var.

MERKEZ ANKETİNE GÖRE 3.84 OLACAK


Merkez Bankası’nın beklenti anketinde de 4 TL’ye yakın bir sonuç çıktı. Ankette dolar için yıl sonu tahmini 3.84, 12 ay sonrası için de 3.94 olarak yer aldı.

Alman Commerzbank, referandum sonrası dolardaki düşüşün uzun süreli olmayacağını, 3.60’ın altı görülse bile önümüzdeki aylarda 3.75’in gündeme gelebileceğini öngördü. Hollandalı Rabobank’ın stratejisti Piotr Matys, “Dolar 3.55’e kadar inebilir” açıklaması yaptı.
 
İKİ BANKA '4 TL' DEDİ


Referandumun ardından uluslararası kurumlar ve ekonomistler genel olarak TL’nin değerleneceğini yani doların bir miktar daha düşeceğini öngörüyor. Ancak ‘dolar yükselir’ diyen de az değil. Dolar için öngörüler 3.55 ile 4 arasında. ‘Yükselir’ diyenler arasında en yüksek tahmini 4’le Amerikalı yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley yaptı. İki kuruma göre dolar bir miktar düşse de 1 yıl içinde 4 liraya çıkacak.
 
'ERKEN SEÇİMİN OLMAMASI ÖNEMLİ'


Japon yatırım bankası Nomura, dolar/TL’nin düşmesini bekleyen kurumlardan. Avusturyalı Raiffeisen Centrobank yöneticisi Yaşar Güyüldar, “Sonuç kısa vadede olumlu. Erken seçimin gündemde olmaması önemli” derken, Ekonomist Fatih Keresteci, “Dolar bu hafta 3.55’li seviyelere iner” dedi. Kapital Fx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da “3.50’nin altı zor, önümüzdeki aylarda 3.80’e çıkabilir” öngörüsünde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.